Evro blago ojačao prema dolaru, japanski jen dobitnik dana

Evro blago ojačao prema dolaru, japanski jen dobitnik dana

Evro je u utorak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta podstaknut snažnim ekonomskim podacima iz Nemačke.

Evropskom valutom se u popodnevnim časovima trguje za 1,0607 dolara, što predstavlja rast od 0,1% u odnosu na prethodno trgovanje.

Danas objavljeni podaci Centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) pokazuju da su očekivanja nemačkih finansijskih stručnjaka dosegla najviši nivo od avgusta 2015. godine. ZEW indeks poslovne klime porastao je 6,7 poena, na 19,5 poena, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali rast do 14,5 poena.

Dobitnik dana na valutnim tržištima danas je japanski jen koji je snažno ojačao prema dolaru, ali i u odnosu na još 9 vodećih valuta u svetu, usled povećanih geopolitičkih rizika.

U odnosu prema američkoj valuti, japanska je porasla 1,2%, na 109,74 jena za dolar. To je prvi put od novembra 2016. da se dolarom trgovalo ispod nivoa 110 jena.

Jen, koji nosi epitet “bezbedne luke” za kapital u nesigurnim vremenima, ojačao je i prema evru, 1,14%, na 116,34 JPY/EUR.

Foto:RTE

Foto:RTE

Finansijska tržišta strahuju od eskalacije nuklearnog spora između SAD i Severne Koreje. “Severna Koreja traži nevolju. Ukoliko Kina odluči da pomogne, to će biti odlično. A ako ne, rešićemo problem bez njih”, napisao je danas Tramp na svom Twitter nalogu. S druge strane, Severna Koreja je najavila snažan odgovor na svaku eventualnu vojnu akciju. “Smatraćemo SAD u potpunosti odgovornim za katastrofalne posledice svojih neverovatnih akcija”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, prenela je agencija KCNA.

Brokeri, takođe, kao opasnu navode situaciju u Siriji. Američki državni sekretar Reks Tilerson doputovao je danas u Moskvu gde bi sa zvaničnicima Rusije trebalo da razgovara o građanskom ratu u toj zemlji. Istovremeno, iz Kremlja je saopšteno da predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira sastanak sa Tilersonom, što bi mogao biti znak povišenih tenzija, smatraju analitičari.

“Tržišta su postala opreznija u pogledu mera koje preduzima američki predsednik Donald Tramp pa su pažnju usmerili povećanim rizicima. U takvim situacijama investitori se lako odlučuju za kupovanje jena”, kazao je Harumi Taguchi, glavni ekonomista u tokijskom odeljenju kompanije IHS Markit.

Geopolitička situacija potisnula je u drugi plan sinoćnji nastup predsednice Federalnih rezervi (Fed), Janet Yellen na Univerzitetu u Mičigenu. Šefica američke centralne banke je i sinoć ponovila da je potrebno postepeno podizanje kamatne stope kako bi se inflacija držala oko ciljanog nivoa od dva procenta.

Ona je upozorila da “centralna banka ne želi situaciju da privreda uleti u pregrevanje a inflacija poraste iznad cilja, u kojoj bi Fed morao naglo da podiže kamate što bi neizbežno vodilo u recesiju”. “Mi želimo da budemo ispred te krivine, ne iza nje”, rekla je Jelen.

Izvor:Agencije
Previous Eksplozija u blizini klupskog autobusa Borusije, odložena utakmica sa Monakom u Ligi šampiona
Next ECB: Banke koje žele preseliti iz Londona u EU da hitno zatraže dozvolu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu zbog geopolitičkih rizika

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, nakon što su juče dostigle najviše nivoe od kraja 2015. godine, a ulagači su oprezni zbog geopolitičkih rizika i pada

Najvažnije vesti 0 Comments

Utvrđeni nedostaci u sve tri ponude za Galeniku, rok za ispravke 16. avgust

Komisija za sprovođenje postupka strateškog partnerstva za farmaceutsku kompaniju Galenika utvrdila je da dokumentacija koju su dostavila sva tri ponuđača sadrži određene nedostatke koji treba da budu ispravljeni najkasnije do

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte pod pritiskom

Cene barela nafte oslabile su u sredu na londonskom tržištu zbog napetosti unutar članica OPEC-a i Katara te kontinuiranog povećanja američke proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply