EK: Dve trećine sajtova nema pouzdane informacije o cenama turističkih usluga

EK: Dve trećine sajtova nema pouzdane informacije o cenama turističkih usluga

Rezervisanje hotela i avionskih karata preko sajtova postalo je uobičajena praksa, ali je i sve više problema sa kojima se građani susreću kada je reč o ponuđenim informacijama o turističkim uslugama.

To je jedan od problema na koje se najčešće žale potrošači u EU.

Istraživanje Evropske komisije i nadležnih vlasti članica je pokazalo da na dve trećine od više od 300 analiziranih sajtova informacije o cenama nisu bile sasvim pouzdane, odnosno jasno i precizno navedene.

Istraživanje koje su u oktobru prošle godine pokrenuli Evropska komisija i nacionalna tela zadužena za zaštitu potošača, pokazalo je da 235 od 352 analizirana sajta nisu nudili sasvim pouzdane informacije.

Te informacije nisu bile pozudane u smislu da su dodavani elementi cene u kasnijim fazama rezervisanja, poput taksi, a da korisnik nije jasno obavešten o tome, ili za navedenu promotivnu cenu usluga nije bila dostupna.

Vlasti su zatražle od tih sajtova da usklade svoje prakse sa propisima EU o zaštiti potrošača kojim se zahteva da “cene budu poptuno transparentne”, odnosno zaista onakve kakve se navode, kao i da da se na jasan način daju informacije o ponudu na samom početku procedure reservisanja, saopštila je 7. aprila EK

Evropska komesarka pravde, zaštite potrošača i rodne ravnopravnosti Vera Jurova rekla je da se na internetu nudi obilje informacije pomoću kojih građani planiraju odmor, porede cene i rezervišu usluge, ali da takvi sajtovi, ako su pristrasni ili nude nepotpune cene, obmanjuju korisnike, navodi se u saopštenju EK.

“Te kompanije moraju da poštuju evropske propise o zaštiti potrošača, kao što to rade turističke agencije. Vlasti nadležene za zaštitu potrošača sada će tražiti od sajtova da reše ove probleme. Potrošači zaslužuju da budu zaštićeni na internetu jednako kao i van njega”, rekla je ona.

Provere, koje su istovremeno sprovodile vlasti više članica, pokazale su da u 32,1% slučajeva prva prikazana cena prilikom pregleda nije bila konačna cena prilikom rezervacije, a da na 30,1% sajtova nisu bile jasne informacije o krajnjoj ceni sa taksama ili načinu na koji je obračunata.

Petina ili 20,7% sajtova nudilo specijalne cene ali da po toj ceni nije bilo moguće dobiti ponuđenu uslugu.

Četvrtina ili 25,9% sajtova stvaralo je utisak da je ostalo malo ponuda, navodeći da su “ostale samo još dve” ili “samo danas na raspolaganju”, a da pritom nisu navlei da se to odnosi samo na te sajtove.

Samo 22,7% sajtova je objavilo delimične inormacije o programu koji se koristi za poređenje ponuda, a 4% nikakave.

Na 21, 3% sajtova utisci građana nisu objavljivani na jasan način i sadržavali su elemente koji bi mogle da dovedu u pitanje njihovu istinitost, dok 10,5% nije navodile informacije bitne za poređenje.

Od obuhvaćenih sajtova, 23,6% sajtova je nudilo poređene cene smeštaja, 21,3% cene karata različitih vrsta prevoza, 5,1% poređenje cene iznajmiljivanja vozila, a 44,6% nudilo kombinovane informacije o cenama proizvoda i usluga, poput turističkih aranžmana, karata, smeštaja i drugog.

Najmanje propusta bilo je u načinu reklamiranja i oglašavanja, odnosno samo su na 2,8% sajtova uočene nepravilnosti.

Izvor:EurActiv
Previous Veliko interesovanje za subvencionisanu nabavku traktora; Iz Ministarstva poručuju da novca ima dovoljno
Next Cena zlata na najvišem nivou u poslednjih pet meseci, u fokusu S.Koreja i Sirija

You might also like

Kompanije 0 Comments

Planinka ostvarila rekordan profit zahvaljujući Prolom vodi i turizmu

Hotelijersko preduzeće Planinka, koje puni i čuvenu „prolom“ vodu, zabeležilo je odlične poslovne rezultate u prošloj godini.

Turizam 1Comments

Srbija među 5.000 turističkih destinacija na sajmu u Londonu

Srbija se i ove godine predstavlja, rame uz rame sa 5.000 svetskih turističkih destinacija, na svetskom sajmu turizma World Travel Market, koji se održava od 6. do 8. novembra u

Tema dana 0 Comments

Dan zaljubljenih: Holandska industrija cveća očekuje u ovoj nedelji profit od 125 miliona evra

Profit industrije cveća u Holandiji će u drugoj sedmici februara verovatno dostići 125 miliona evra, u poređenju sa prosečnim nedeljnim prihodom od 80 miliona evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply