Beogradska berza: Obveznice podigle promet, najveći rast Belexa u mesec dana

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, najveći rast Belexa u mesec dana

Reperni indeks Beogradske berze, Belex15, zabeležio je skok na današnjem trgovanju od 1,1%, što je najviša stopa rasta ove korpe akcija u više od mesec dana.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 374 miliona RSD (tri miliona EUR), pre svega zahvaljujući državnim dužničkim hartijama.

Foto:www.seval.rs

Foto:www.seval.rs

Najprometnija akcija na tržištu bio je Impol Seval (IMPL) koji je zabeležio rast od 0,3% na 3.509 RSD uz realizaciju od 4,1 milion RSD. Akcije ove kompanije beleže povećanu likvidnost u proteklih nekoliko sedmice čemu su doprineli objavljeni odlični poslovni rezultati, ali i uvrštenje ove kompanije u indeksnu korpu Belex15.

Građevinar Energorpojekt holding (ENHL) zabeležio je promet od 3,1 milion RSD po nepromenjenoj ceni od 1.500 RSD, uz slabiji pritisak na strani tražnje u odnosu na prethodne dane.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je skočio 0,9% na 1.291 RSD uz realizaciju od 1,9 miliona RSD, dok se Naftna industrija Srbije (NIIS), nakon jučerašnjeg velikog prometa i rasta cene, spustila 0,8% na 750 RSD uz realizaciju od 1,3 miliona RSD.

Beogradska Komercijalna banka (KMBN) sa skokom od 7,6% na 1.779 RSD predvodila je dobitnike, dok je rast od 5,5% na 517 RSD registrovao bečejski Sojaprotein (SJPT). Obe ove hartije registrovale su oporavak uz minimalne promete.

Metalac (MTLC) je blago porastao na 1.802 RSD uz skromno trgovanje od 0,2 miliona RSD, dok je Messer Tehnogas (TGAS) pao 4,4% na 10.962 RSD zu realizaciju od 2,6 miliona RSD. Ova kompanija je juče sazvala redovnu skupštinu akcionara, a na dnevnom redu je usvajanje dividende od 250 RSD po akciji u odnosu na prošlogodišnju dividendu od 1.801 RSD po akciji.

Dinarska obveznica, RSO15105, koja dospeva na naplatu 2. marta naredne godine zabeležila je promet od 332,6 miliona RSD, dok je takođe dinarska obveznica RSO1215 registrovala promet od 26 miliona RSD uz prinos od 3,41%. Ova hartija dospeva na naplatu 8. novembra tekuće godine.

Izvor:Wisebroker
Previous Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj
Next Skupštine Srbije nastavlja sa radom 19. aprila

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Bitcoin: Sjaj i beda u istom danu

Digitalna valuta bitcoin, koja je ovih dana dostigla vrhunac vrednosti, završila je trgovački dan spektakularnim padom od 20 odsto zbog drastičnog skoka juana što je dodatni dokaz intrigantnog indirektnog odnosa

Evropske berze oslabile, ulagači na oprezu uoči sastanka G20

Evropski berzanski indeksi u ponedeljak su oslabili zbog opreznog trgovanja i većeg zazora ulagača od rizika nakon što finansijski čelnici grupe G20 na samitu proteklog vikenda nisu postigli kompromis kojim bi

Beogradska berza: Obveznice i Komercijalna pogurali promet

Današnji trgovački dan doneo je vanredno visok promet zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama i akcijama Komercijalne banke (KMBN). Ukupna realizaciju u trgovanju iznosila je 265,1 milion RSD (2,15 miliona EUR), dok

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply