Tek trećina porodičnih firmi prepušta posao naslednicima

Tek trećina porodičnih firmi prepušta posao naslednicima

Najnovije istraživanje o porodičnim firmama u Srbiji pokazalo je da takve firme nisu dugovečne, a da je na njihovom čelu i dalje prva generacija vlasnika. 

Razloge za to poznavaoci vide u nestabilnom tržištu i čestim previranjima na ovim prostorima. Za razliku od Srbije, u svetu porodice rukovode najuspešnijim kompanijama. Za njihov brz rast ključni su bolja poslovna komunikacija i uvođenje mlađih generacija u posao.

Rukama Maruške Topalović iz Preljine ušivene su kravate i ešarpe koje su, kao deo državnog poklona, dospele do Vladimira Putina, Angele Merkel, Hillary Clinton. Tako se već dve decenije radi u studiju Maruške Topalović. U posao je uvela celu porodicu, čak i najmlađu generaciju.

“Što su naši roditelji osnivači krenuli da to nastavimo i održimo taj uspeh, samim tim da povećamo nivo poslovanja kroz nove ideje, inovativnost”, kaže sin vlasnice studija “Maruška” Radenko Topalović.

Primer iz čačanskog kraja nije česta pojava kod nas – najveći broj porodičnih firmi posluje manje od 20 godina, a više od dve trećine posao nije prenela naslednicima. Svetska i evropska praksa je drugačija.

“Mislim da je za Srbiju ključno da se ovaj sektor razvija. To je budućnost. Na primer, posle Drugog svetskog rata grupa malih i srednjih preduzeća pokrenula je nemačku ekonomiju. Naravno, u Srbiji u posttranzicionom periodu, to je tek na početku”, objašnjava James Thornley iz Konsultantske kuće KPMG.

Umesto razvoja, ovdašnji uspešni porodični poslovi, posle Drugog svetskog rata suočeni su sa nacionalizacijom. Porodice ponovo započinju poslove tek od početka devedesetih, te danas mahom rukovode malim i srednjim preduzećima.

“Nemamo dovoljno posla, moramo imati plasiranje na strana tržišta jer imamo kvalitetan proizvod. Naravno, cela organizacija firme kada vi porastete mora biti na određenom nivou da bi proces proizvodnje bio brži“, ističe Maruška Topalović iz  Studija “Maruška”.

Foto: howstuffworks.com

Foto: howstuffworks.com

Osim sopstvenog ulaganja, neophodna im je i podrška države. Nadležno ministarstvo nudi pomoć za započinjanje i razvoj poslovanja.

“Ti programi obuhvataju kombinacije kreditne podrške bespovratnih sredstava recimo za započinjanje poslovanja, za nabavku proizvodne opreme kao i sufinansiranje aktivnosti koje se odnose na razvoj izvoza, na unapređenje konkurentnosti, uvođenje standarda”, kaže Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede Srbije.

Branislava Simanić iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da oni mogu da organizuju “be-to-be” sastanke za direktnu prodaju, dati im informacije o C-znaku, koji predstavljaju usklađenost sa evropskim direktivama i pomoći im pri izlasku na strana tržišta, pružiti pomoć pri izlasku na sajmove.

O značaju porodičnih kompanija, na svetskom nivou, govori podatak da deset najuspešnijih, poput američkog “Walmart” ili nemačkog “Volkswagena”, zapošljava više od 4,5 miliona ljudi u svetu. Zajedno ostvaruju prihod od oko 1.700 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Republika Srpska: Povećanje BDP-a za 3,6 odsto
Next Nemačka: Popularan rad na crno, plate i do 7.000 evra

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Napravili biznis od džeparca

Biciklima i pozajmljenim automobilom dvojica mladih preduzetnika iz Kragujevca raznose namirnice, poštu…

Najvažnije vesti 0 Comments

Mladi preduzetnici će biti oslobođeni poreza u prve dve godine poslovanja

Premijerka Srbije Ana Brnabić podsetila je da će od 1. oktobra u potpunosti odloboditi poreza tokom dve godine, ljude koji izlaze iz škole i žele da započnu sopstveni biznis.

Saveti 0 Comments

Uskoro skraćeni rokovi obaveznog čuvanja dokumentacije

U pripremi je Uredba po kojoj će znatno biti skraćeni rokovi obaveznog čuvanja dokumenata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply