Nemačka: Popularan rad na crno, plate i do 7.000 evra

Nemačka: Popularan rad na crno, plate i do 7.000 evra

Većina kućnih pomoćnica u Nemačkoj radi na crno.

Prema rezultatima studije Instituta za nemačku privredu (IW) između 73 i 85 odsto domaćinstava čistačice ili vrtlare plaća na ruke.

“Samo 350.000 od 2,7, do tri miliona čistačica, ‚baby-sitterki‘ ili vrtlara, koliko se procenjuje da ih ima u Nemačkoj, socijalno je osigurano“, piše u nedavno objavljenoj studiji Instituta za nemačku privredu (IW).

Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti. Mali je broj onih koji priznaju da nije u redu što rade na crno.

Stručnjak iz Instituta za njemačku privredu Dominik Enste kaže da su glavni razlog za rad na crno visoki izdaci i zakonske regulative.

“Mnogima je atraktivnije ako to sami mogu uraditi ili nekoga angažovati `ispod ruke`”, kaže Enste.

Foto:Trainee.de

Foto:Trainee.de

Enste dodaje kako se tu pojačano radi i o dvostrukom moralu.

“Građani kritikuju političare da premalo čine protiv rada na crno ili nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u vlastitom domaćinstvu kućnim pomoćnicama ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti”.

Inače, obim rada na crno u Nemačkoj se osmu godinu zaredom smanjuje. U poređenju sa ostalim zemljama Nemačka nalazi u sredini. Ali kada se uporedi s SAD-om ili Švajcarskom, onda je Nemačka očito dosta atraktivnija za rad na crno. Stručnjaci smatraju da je razlog tome veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalac i zaštita od otkaza.

Plate spremačica idu i do 7.000 evra ukoliko su u bolje situiranoj kući. Realnija priča je između 3 i 5 hiljada evra.

Stručnjaci iz Instituta za nemačku privredu navode da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može promatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde.

„Dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg kako bi uštedeli plaćanje poreza, ´mali ljudi´ to pokušavaju radom na crno”.

Rad na crno u privatnim domaćinstvima prema ispitivaju javnog mnjenja čini od 15 do 20 odsto ukupnog broja zaposlenih na crno. U poređenju s brojem radnika na crno u građevinskog branši je to vrlo mali udeo. Teško je reći koliki su gubici u državnoj blagajni zbog rada na crno u privatnim domaćinstvima. Procenjuje se da se ta brojka kreće između 10,92 i 28,6 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/DW,Telegraf.rs
Previous Tek trećina porodičnih firmi prepušta posao naslednicima
Next Ministarstvo privrede sa 140 miliona dinara podržava 40 lokalnih samouprava

You might also like

Karijera 0 Comments

Knežević: Konkurs za direktore javnih preduzeća odmah nakon Nove godine

Konkurs za direktore javnih preduzeća biće raspisan odmah nakon Nove godine, izjavio je u četvrtak ministar privrede Goran Knežević.

Karijera 0 Comments

Kritika, neuspeh, razočarenje: Kako se uspešni ljudi nose sa njima

Svaka karijera ima uspone i padove, a za karijeru sa više uspona morate naučiti da se nosite sa padovima. A od koga je bolje naučiti ove lekcije, nego od onih

Karijera 0 Comments

Najbolji poslovi za one koji vole da putuju

Kada želite da putujete prvenstveno pomislite na novac i da li ćete sve to moći da finansirate. I dok vi na put gledate kao na luksuz, neki van svog grada

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply