Beogradska berza u padu drugu nedelju zaredom, obveznice diktirale promet

Beogradska berza u padu drugu nedelju zaredom, obveznice diktirale promet

Beogradsko tržište akcija i protekle je sedmice zabeležilo pad vrednosti, druge zaredom, dok su sliku nevelike investicione aktivnosti ponovo nadomestile državne obveznice koje su donele ukupan promet od 2,1 milijardu RSD (oko 17 miliona EUR).

Indeks Belex15 zabeležio je pad od pola procenta na 728,5 poena.

Nakon velikog rasta tokom marta, akcije Energoprojekt holdinga (ENHL) stabilizovale su se protekle sedmice oko nivoa od 1.500 RSD uz solidan promet od 19,1 milion RSD. Energoprojekt predstavlja ubedljivo najlikvidniju akciju na Belexu od početka godine, čemu je najviše doprinela eskalacija odnosa uprave i Napred razvoja, koji je drugi po veličini akcionar kompanije posle države. Uprava je u nekoliko navrata izrazila sumnju da je Energoprojekt predmet neprijateljskog preuzimanja, čija je tržišna kapitalizacija dostigla nivo od 132,5 miliona EUR.

Naftna industrija Srbije (NIIS) protekle sedmice se neznatno spustila na 746 RSD uz promet od 16,7 miliona RSD. Akcije ove najveće domaće kompanije stizale su početkom marta, nakon objave rezultata za prošlu godinu, do nivoa od 775 RSD, da bi pad cene sirove nafte koji je usledio prizemljio NIS oko aktuelnih nivoa.

Među prometnijim papirima ponovo je bio Impol Seval (IMPL) koji je u nedelji oslabio 1,7% na 3.441 RSD uz promet od 9,3 miliona RSD. Nakon što je ova kompanija nedavno objavila rekordni neto rezultat za 2016. godinu, akcije Impola stizale su do višegodišnjeg maksimuma od 3.650 RSD, dok su protekle sedmice fluktuirale u relativno širokom cenovnom rasponu 3.150-3.500 RSD.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) se posle mesec dana ponovo vratio ispod nivoa od 1.300 RSD uz skroman promet od 4,8 miliona RSD. Aerodrom je završio nedelju na 1.283 RSD uz značajno niži nivo investicione aktivnosti u odnosu pre samo nekoliko sedmica kada je objavljen veliki interes za koncesiju ove kompanije. Aerodrom je protekle sedmice saopštio da je tokom marta zabeležio veliki skok cargo prometa od 62,2%, nakon što je ranije saopšteno da je usluženo skoro 10% više putnika u odnosu na isti mesec prošle godine.

U fokusu investicione javnosti protekle sedmice našla se Jubmes banka (JMBN) koja je bila predmet medijskih špekulacija o mogućem preuzimanju od strane Alco grupe. Akcije ove bankarske ustanove koja zauzima 0,3% domaćeg tržišta skočile su 9,1% na 6.000 RSD uz promet od 3,2 miliona RSD.

Veliki skok od skoro sedam procenata registrovale su prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) na vest da je kompanija lani zabeležila snažan rast poslovanja.

Izvor:Wisebroker
Previous Dinar oslabio 0,1% prema evru i 0,6% u odnosu na dolar
Next Azijske berze: Manji skok dolara, oprezna trgovina

You might also like

Berza

Pad akcija JP Morgan-a nakon objave rezultata

Najveća američka bankarska grupacija po aktivi, JP Morgan Chase, objavila je juče rezultate poslovanja za treći kvartal tekuće godine koji su nadmašili očekivanja analitičara i prikazali rast kvartalnog profita od

Banke i finansije

Komercijalna banka: Dobitak u prvom kvartalu ove godine 2,5 milijardi dinara

Komercijalna banka u periodu januar – mart 2017. godine ostvarila je dobitak u iznosu od 2 milijarde i 483 miliona dinara, što je za 1 milijardu i 524 miliona dinara

Najvažnije vesti

Beogradska berza priprema “crowdfunding” platformu za startapove

Beogradska berza će do kraja marta tržištu u Srbiji ponuditi “crowdfunding” platformu, svojevrsnu berzu za finansiranje startapova i mikro, malih i srednjih preduzeća u saradnji sa jednom od vodećih platformi