Stambeni krediti sa fiksnom kamatom i u Srbiji

Stambeni krediti sa fiksnom kamatom i u Srbiji

Nekoliko banaka na srpskom tržištu pustilo je stambene kredite indeksirane u evrima sa fiksnom kamatnom stopom, uz rok otplate do 20 godina, piše Blic.

Jedna od prvih koja je izašla na tržište sa ponudom fiksne kamate je Banca Intesa. Ova banka nudi stambene kredite sa rokom otplate do 15 godina i fiksnom godišnjom kamatom od 3,29 odsto (nominalna kamatna stopa).

I Societe Generale banka je izbacila akcijsku ponudu stambenog kredita sa tzv. naizmeničnom ponudom fiksne i promenljive kamatne stope na stambene kredite koja iznosi 2,95 odsto. Njihova ponuda važi do kraja aprila, a klijent sam bira da li će da počne sa fiksnom ili varijabilnom kamatom koju može da menja na svake tri godine.

Najnoviju ponudu fiksnih kamata na stambene kredite ima Erste banka. Ova banka, na primer, nudi kredit za kupovinu stana indeksiran u evrima, na rok od pet do 20 godina, uz fiksnu kamatnu stopu (NKS). Ta stopa kreće od 2,49 odsto, ako je rok otplate pet godina. Ipak, sa dužinom otplate novčane pozajmice raste i kamata. Za kredit na pet godina NKS iznosi pomenutih 2,49 odsto, a ako je rok otplate 10 godina, fiksna kamata iznosi 2,99 odsto. Kod još duže otplate (15 godina) kamata je 3,99 odsto, dok je za stambeni kredit na 20 godina kamata 4,29 odsto.

“Ponuda za fiksnu kamatnu stopu važi za sve vrste nekretnina. Iskustvo nam je pokazalo da postoji određeni broj klijenata koji žele da se stambeno obezbede, ali im odgovaraju i kraći rokovi otplate” – navode u Erste banci.

Primer stambenog kredita u evrima sa fiksnom kamatom

evroIznos 30.000

Rok otplate 20 godina

Fiksna kamata 4,29%

Mesečna rata 186,41

Ukupno za otplatu 44.738

Amerika diže baznu kamatu, ali euribor neće skoro da poraste?

Bankari kažu da se u dužem roku može očekivati lagani rast euribora, koji je sada na istorijskom minimumu od minus 0,24%, pa tako i kamata na stambene kredite indeksirane u evrima u Srbiji. Takav stav zasnivaju na činjenici da su čelnici američke centralne banke (FED) nedavno povećali kamate za 0,25 odsto koje se sada kreću od 0,75 do jedan odsto.

FED najavljuje da će do kraja godine još dva puta postepeno povećavati kamate.

Zbog toga se očekuje da će u 2018. godini i Evropska centralna banka podići euribor, pa tako uticati i na poskupljenje kredita u Srbiji, čija se struktura kamate delom sastoji i od euribora. U Eurobanci, na primer, kažu da će, po trenutnim analizama, u narednom periodu euribor ostati negativan do kraja godine, a da su očekivanja za 2018. slična.

Izvor:Blic
Previous Vučić: "Merkator S" nema problema, obezbediti da novac iz Agrokorovih kompanija ne odlazi iz Srbije
Next Novi trend u zapošljavanju: Radno mesto za registrovanog preduzetnika

You might also like

Društvo 0 Comments

Rasim Ljajić: Načinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je učinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije, čiji je konačni cilj ekonomsko udruživanje tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH,

Agrobiznis 0 Comments

Čadež: PKS će pokrenuti inicijativu da se poveća kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku

Privredna komora Srbije pokrenuće inicijativu da se već na prvom mešovitom komitetu razgovara o povećanju kvota za izvoz suvih šljiva u Tursku, izjavio je u petak predsednik Privredne komore Srbije

Društvo 0 Comments

Srbija osniva agenciju za upravljanje graničnim prelazima?

Srbija planira osnivanje tela koje će obnoviti svih 80 ulaza u zemlju i njima upravljati, pišu danas “Novosti”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply