Bolji izgledi za većinu latino-američkih valuta u narednim mesecima

Bolji izgledi za većinu latino-američkih valuta u narednim mesecima

Vodeće latino-američke valute će verovatno biti manje nestabilne u sledećim mesecima nego što su to bile u martu, ali su i dalje podložne uticajima spolja.

U anketama Reuters-a, većina banaka i kompanija procenjuje da će valute izgubiti deo nedavnih dobitaka prema američkom dolaru. Međutim, na duži rok se ne očekuju značajniji preokreti na deviznim tržištima u regionu.

Po 12-mesečnim prognozama, meksički pezos će ojačati sa 20,87 pezosa za dolar u martu, na 19,875, a brazilski real na 3,295 sa 3,35 rela za dolar. Takođe se predviđa jačanje kolumbijskog pezosa sa 3054,17 na 3020,0 i čileanskog pezosa, na 669,13 sa 670.

Za argentinski pezos se prognozira slabljenje, na 18,0 pezosa za dolar, sa 17,60 u martu, te za peruanski sol, na 3,38 sa 3,36.

Dobitnik među latino-američkim valutama u ovoj godini je meksički pezos, koji je skočio podstaknut nadom da Donald Tramp neće, kako je pretio u izbornoj kampanji, nametnuti velike carine na izvoz meksičke robe u SAD. Nakon pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima meksička valuta je bila pala prema dolaru na istorjski najniži nivo

Novootkrivenu snagu meksičke valute analitičari objašnjavaju nizom povećanja kamatnih stopa od strane Centralne banke Meksika i intervencijama na domaćem deviznom tržištu. “Sve dok volatilnost ostaje na niskom nivou, veće kamatne stope bi trebale pružati podršku pezosu”

“Posebno je povećano interesovanje za “keri trejding” (carry trade), napisao je u zabelešci Christian Lawrence, strateg u Rabobank. “Ovo je naročito vidljivo u poređenju sa drugim latino-američkim valutama, uključujući Brazil, Čile i Kolumbiju, koji su prošle godine rezali kamatne stope”.

“Keri” trgovanje je tradicionalan metod koji koriste investitori da zarade novac na valutnim tržištima. Osnovna ideja ovog načina trgovanja je jednostavna: „keri“ trejder pozajmljuje finansijska sredstva u valutama sa malim prihodom i nakon toga investira u valute sa većim prinosom.

 

Takođe, uprkos “posebno neizvesnoj globalnoj perspektivi, volatilnost u Brazilu je pala na najniži nivo, po rečima guvernera Ilana Goldfajna.

Potencijalni izvor nestabilnosti su američke Federalne rezerve, koje su do sada postepeno, bez iznenađenja, povećavale kamatne stope. Međutim, ubrzani tempo povećanja kamatnih stopa u SAD mogao bi “isušiti” kapital sa tržišta u razvoju sa višim prinosima, kao što su tržišta Latinske Amerike, piše Reuters.

Izvor:Agencije
Previous Saxo bank: Da li će Francuska postati neupravljiva?
Next Dinar oslabio 0,1% prema evru i 0,6% u odnosu na dolar

You might also like

Evro danas 119,1626 dinara

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji devizni kurs biće 119,1626 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. 

Evropske berze nastavljaju svoj dvodnevni pad

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom finansijski i trgovački sektor.

Makroekonomija 0 Comments

NBS zadržala referentnu kamatu na postojećem nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply