Wall Street zatvorio u minusu nakon slabih rezultata sa američkog tržišta rada

Wall Street zatvorio u minusu nakon slabih rezultata sa američkog tržišta rada

Povišene geopolitičke tenzije i slabi podaci sa tržišta rada bili su osnovni razlozi opreznije trgovine na američkim berzama u petak.

Glavni indeksi na Wall Street-u juče su zabeležili negativan smer, što je uslovilo minusni saldo i na nedeljnom nivou.

Dow Jones je oslabio 0,03 odsto, na 20.656,10 poena, dok je na nedeljnom nivou industrijski indeks izgubio na vrednosti 0,1 odsto. Dobitnike su u petak predvodili Wal-Mart, sa rastom 2,06% i proizvođač aviona Boeing kojem je cena porasla 0,83 odsto, dok su na vrhu liste gubitnika bili “DuPont” i “Walt Disney ” sa padom 0,73%, odnosno 0,42 odsto. .

Indeks S&P 500 je oslabio 1,95 poena, odnosno 0,08%, na 2.355,51 poena, pri čemu je šest, od 11 naajvažnijih sektora zatvorilo u negativnom, predvođeni sektorima potrošačkih i komunalnih usluga. U odnosu na kraj prethodne sedmice S&P 500 je slabiji 0,03 odsto.

Nasdaq indeks je u petak oslabio 1,02 %, a za čitavu sedmicu 0,6 odsto.

U SAD je prošlog meseca otvoreno samo 98.000 novih radnih mesta, što je znatno manje od 180.000 koliko su očekivali analitičari. Međutim porasla je cena rada, a stopa nezaposlenosti je pala sa 4,7% na 4,5 odsto, najniži nivo u skoro 10 godina.

Prethodno su se berze  našle pod pritiskom Trampove odluke da ispali krstareće rakete na jednu sirijsku vazduhoplovnu bazu, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu. Tokom dana tržišta su se stabilizovala jer je Vašington poručio da se radi o jednokratnom odgovoru, sugerišući da se napadi neće nastaviti.

“Danas je došlo do niza konfuznih događaja. Podaci o zapošljavanju sigurno su iznenađujući. Američki vazdušni udari su iznenađujući. Ulagači su nastojali dokučiti što to znači za tržišta”, kaže Rick Meckler, predsednik u “LibertyView Capital”.

U fokusu je bio i drugi dan sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i kineskog Si Đinpinga.

“Načinili smo ogroman napredak u našim odnosima sa Kinom. Mislim da je načinjen istinski napredak“, rekao je Tramp po okončanju jučerašnjeg dvodnevnog samita koji je održan u njegovom privatnom odmaralištu u Mar-a-Lagu na Floridi. On je pritom svoj odnos sa kineskim predsednikom ocenio kao “izuzetan”.

Izvor:Agencije
Previous Policajci, vojnici i studenti zajedno protestuju pred zgradom Vlade Srbije
Next Vučić: "Merkator S" nema problema, obezbediti da novac iz Agrokorovih kompanija ne odlazi iz Srbije

You might also like

Azijske berze pale, cene nafte skočile

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, dok su cene nafte snažno skočile nakon što je dan pre predsednik SAD-a Donald Trump odlučio ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu.

Dogovor o sastanku u Dohi pogurao rast cena nafte

Cene nafte su danas povećale dobitke u azijskom trgovanju, posle dogovora ključnih proizvođača o održavanju sastanka u Dohi idućeg meseca na kom će razmotriti ograničavanje proizvodnje kako bi stabilizovali dugotrajan

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Zabrinutost od podizanja kamata u SAD-u dovela do pada indeksa

Na većini azijskih berzi na početku nedelje najvažniji indeksi su oslabili zbog zabrinutosti investitora od mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u do kraja godine, dok upravo to kursu dolara na deviznim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply