Policajci, vojnici i studenti zajedno protestuju pred zgradom Vlade Srbije

Policajci, vojnici i studenti zajedno protestuju pred zgradom Vlade Srbije

Policijski i Vojni sindikat Srbije održavaju novi protest ispred Vlade u Beogradu, nezadovoljni materijalnim statusom zaposlenih u sektoru bezbednosti i opštim stanjem u društvu koje kako su naveli, “nezadrživo tone u nepotizam i sve veću korupciju”.

Pridružuju im se studenti i ostali učesnici “Protesta protiv diktature”, izveštava TV N1.

Protest je počeo intoniranjem himne Srbije. Organizatori sindikata su pozvai demonstrante da ne nasedaju na provokacije i da ne prave incidente.

Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije se obratio okupljenima i rekao da su prošla vremena kada su suprotstavljali policiju narodu, i da su danas narod, vojska i politika zajedno.

“Dr Nebojša Stefanović je naložio da se angažuju svi zaposleni u MUP… Toliko o tome koliku podršku on ima u Ministartstvu…Ako je demokratija, i ako nas ima šaka jada, pusti depešu da može svako da prisustvuje protestu”, rekao je Mijailović.

On je podsetio da je peti protest, a da se ulazi u šesti mesec kako “gospoda iz ove zgrade (Vlade) ne žele da razgovaraju o unapređenju bezbednosnog sektora u Srbiji.

“Da li je vama preči svoj narod ili drugi, svoja policija i svoja vojska”, pitao je.

Bezbednost nam se urušava, u MUP-u rade ljudi koji nemaju kvalifikacije za to, koji imaju debele dosijee, naveo je.

Novica Antić iz Vojnog sindikata kaže da danas sa ovog mesta pokazuju da postoji “Srbija u kojoj su oni, koja je doduše mlađa, i Srbija koja smo mi”.

Da li pojedini zaslužuju da budu vrhovni komandanti vojske – koji se nisu udostojili da razgovaraju s vojskom dve godine, rekao je Antić.

Samo prošle godinu VS je napustilo više od 1600 ljudi, u vremenu kad je srbija bezbednosno ugrožena, u trenutku kad je angažovano više od 60 odsto kapaciteta Vojske Srbije, rekao je.

“Jedno zapamtite – srpski vojnik i srpski policajac nikada neće izdati svoj narod”, poručio je Antić.

On je rekao da je kao mlad narednik takvo naređenje dobio 5. oktobra, ali da je sa svojim kolegama odlučio da to ne urade. Pozvao je da to učine svi komandanti i danas. Pozvao je i generale da svoje penzionisane kolege podrže, kao što je general heroj Sreto Malinović.

“Da bi sprečili da dođu na ovaj skup, većini jedinica je naređeno da učestvuju u akciji “Očistimo, Srbiju”… Oni danas u uniformama, sa metlama u rukama, čiste Srbiju… Nema problema, očistićemo, samo spremite mnogo kontejnera, jer u Srbiji ima puno đubreta”, naveo je Antić.

Zahtevamo da kažete ko je izdao naređenje nekim našim kolegama da popunjavaju izjave da se odriču glasova, rekao je i ustvrdio da su mnogi 2. aprila poslati na terene, pa nisu ni bili u prilici da glasaju.

Pozvao je kolege vojnike da se priključe protestima.

Studenti i učesnici protesta nezadovoljnih rezultatima izbora, već šesti dan zaredom, organizuju skupove, i to putem društvenih mreža. Za danas zakazani skup u 18 sati, pomerili su za podne kako bi se priključili protestu vojnog i policijskog sindikata.

Po saznanjima N1 učesnici bi zajedno, nakon protesta ispred Vlade, trebalo da krenu do Ministarstva unutrašnjih poslova na Novom Beogradu.

Očekuje se da će se građanima priključiti i demonstranti iz Niša i Novog Sada.

Za sada je ispred Vlade više hiljada ljudi. Blokirane su Nemanjina ulica i Ulica kneza Miloša.

Izvor:N1
Previous Prihod u budžetu Srbije od nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" veći od 9 miliona evra
Next Wall Street zatvorio u minusu nakon slabih rezultata sa američkog tržišta rada

You might also like

Društvo 0 Comments

Predstavnici sindikata i poslodavaca bez dogovora o ceni rada

Na današnjem sastanku radne grupe predstavnici sindikata i poslodavaca nisu uspeli da približe stavove o visini minimalne cene rada za iduću godinu, a konačnu odluku o tome doneće Socijalno-ekonomski savet,

Najvažnije vesti 0 Comments

Siniša Mali: Grad Beograd dobija novi most, metro realan od 2020.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da Beograd u narednom periodu očekuju mnogi veliki radovi i brojne novine koje se decenijama najavljuju. 

Društvo 0 Comments

Broj blokiranih firmi veći za 45 odsto nego prošle godine

Prema analizi agencije za bonitet Bisnode u julu ove godine  bilo je za 45 odsto više blokiranih firmi nego u istom mesecu prošle godine.

1 Comment

  1. Slavko Rodic
    April 08, 18:10 Reply
    Svo su nas sa ulice do sada prevarili. (Ceda je krenuo sa ulice i ostali) Mi stariji koji nismo za setnje zelimo da na drustvenim mrezama vidimo jasna misljenja i stavove lidera sindikata, privrednih udruzenja, naucnih ustanova i svih vaznih licnosti koji imaju hrabrosti da glasno i jasno progovore. Masa sa ulice mora da ih prozove i dobije od njih podrsku. Inace masa ostaje masa. Duhovita, uporna, postena, masovna ali ipak samo masa.

Leave a Reply