Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar pao je prema američkom na najniži nivo u poslednja tri meseca, pritisnut padom cene rude gvožđa i snažnijom američkom valutom.

Australijskim dolarom se trguje oko 74,92 US centa, što je najniža cena od polovine januara. Ipak, “aussie” je u poređenju sa prvim danom ove godine na dobitku prema američkom 4,1 odsto. Najvišu cenu australijski dolar je dostigao 21. marta, kada se trgovao za 77,31 US centa.

Spot cena rude gvožđa u petak je pala 6,8%, na 75,45 US$ po toni i sada je 20,5% niža od maksimalno dostignutih 21. februara kada je jedna tona koštala 94,86 američkih dolara.

Nakon što je 2014. godine dosegla vrhunac, cena rude gvožđa je u konstantnom padu zbog zabrinutosti da bi, usled povećane proizvodnje u rudnicima Brazila, Australije, i eventualno u Kini ponuda na tržištima mogla nadmaštit tražnju.

Najnoviji udarac za rudu gvožđa stigao je od australijske vlade koja predviđa povratak cene na 50 dolara po toni.

U petak je, australijsko Ministarstvo za industriju objavilo da bi ruda gvožđa u poslednjem kvartalu 2017. mogla pasti na 55$ po toni, sa prosekom od 65,20$ za čitavu godinu. Po njihovim prognozama, prosečna cena rude gvožđa bi u narednoj godini mogla iznositi oko 51,60 USD po toni.

Izvor:Agencije
Previous Vučić: Radnicima Goše po 60.000 dinara pomoći
Next Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Rekordi na Wall Streetu ohrabrili ulagače

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, četvrti dan zaredom, što se najviše zahvaljuje novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu.

Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

Globalna proizvodnja čelika u martu je porasla za 4 odsto zahvaljujući većoj proizvodnji u Kini, najvećem svetskom proizvođaču, nakon ukidanja zimskih ograničenja, te većoj američkoj proizvodnji nakon uvođenja uvoznih carina.

Evropske berze: Berze podstaknute bankarskim sektorom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, najviše u finansijskom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima banaka i mogućem povećanju kamata Feda već u martu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply