Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar pao je prema američkom na najniži nivo u poslednja tri meseca, pritisnut padom cene rude gvožđa i snažnijom američkom valutom.

Australijskim dolarom se trguje oko 74,92 US centa, što je najniža cena od polovine januara. Ipak, “aussie” je u poređenju sa prvim danom ove godine na dobitku prema američkom 4,1 odsto. Najvišu cenu australijski dolar je dostigao 21. marta, kada se trgovao za 77,31 US centa.

Spot cena rude gvožđa u petak je pala 6,8%, na 75,45 US$ po toni i sada je 20,5% niža od maksimalno dostignutih 21. februara kada je jedna tona koštala 94,86 američkih dolara.

Nakon što je 2014. godine dosegla vrhunac, cena rude gvožđa je u konstantnom padu zbog zabrinutosti da bi, usled povećane proizvodnje u rudnicima Brazila, Australije, i eventualno u Kini ponuda na tržištima mogla nadmaštit tražnju.

Najnoviji udarac za rudu gvožđa stigao je od australijske vlade koja predviđa povratak cene na 50 dolara po toni.

U petak je, australijsko Ministarstvo za industriju objavilo da bi ruda gvožđa u poslednjem kvartalu 2017. mogla pasti na 55$ po toni, sa prosekom od 65,20$ za čitavu godinu. Po njihovim prognozama, prosečna cena rude gvožđa bi u narednoj godini mogla iznositi oko 51,60 USD po toni.

Izvor:Agencije
Previous Vučić: Radnicima Goše po 60.000 dinara pomoći
Next Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Intesa Sanpaolo preuzela dve banke za jedan evro

Italijanska vlada rešila je problem dve manje banke prepuštanjem Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj ceni od vlastitih predviđanja.

Industrija 0 Comments

Povećana proizvodnja u smederevskoj železari, od januara posao za još par stotina radnika

U smederevskoj železari rade obe visoke peći i zbog veće proizvodnje treba da se zaposli još nekoliko stotina radnika u proizvodnim pogonima, rekli su danas predstavnici sindikata železare dodajući da

Svetske berze 0 Comments

Dolar stabilan, u fokusu podaci o američkom BDP-u

Kurs dolara u petak je na međunarodnim tržištima nakratko dostigao rekord u pet dana uoči najnovijih podataka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) koji će ulagačima pružiti smernice u vezi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply