Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar oslabio pod pritiskom pada cene rude gvožđa

Australijski dolar pao je prema američkom na najniži nivo u poslednja tri meseca, pritisnut padom cene rude gvožđa i snažnijom američkom valutom.

Australijskim dolarom se trguje oko 74,92 US centa, što je najniža cena od polovine januara. Ipak, “aussie” je u poređenju sa prvim danom ove godine na dobitku prema američkom 4,1 odsto. Najvišu cenu australijski dolar je dostigao 21. marta, kada se trgovao za 77,31 US centa.

Spot cena rude gvožđa u petak je pala 6,8%, na 75,45 US$ po toni i sada je 20,5% niža od maksimalno dostignutih 21. februara kada je jedna tona koštala 94,86 američkih dolara.

Nakon što je 2014. godine dosegla vrhunac, cena rude gvožđa je u konstantnom padu zbog zabrinutosti da bi, usled povećane proizvodnje u rudnicima Brazila, Australije, i eventualno u Kini ponuda na tržištima mogla nadmaštit tražnju.

Najnoviji udarac za rudu gvožđa stigao je od australijske vlade koja predviđa povratak cene na 50 dolara po toni.

U petak je, australijsko Ministarstvo za industriju objavilo da bi ruda gvožđa u poslednjem kvartalu 2017. mogla pasti na 55$ po toni, sa prosekom od 65,20$ za čitavu godinu. Po njihovim prognozama, prosečna cena rude gvožđa bi u narednoj godini mogla iznositi oko 51,60 USD po toni.

Izvor:Agencije
Previous Vučić: Radnicima Goše po 60.000 dinara pomoći
Next Produktna berza: Kukuruz najtrgovaniji, cena pšenice nastavila pad

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Deutsche Telekom emitovao obveznice u vrednosti 3,5 milijardi evra

Kompanija Deutsche Telekom izdala je obveznice u vrednosti 3,5 milijardi evra, sa različitim rokovima dospeća, od 4,75 do 10 godina, saopšteno je iz kompanije.

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF povećao prognozu rasta za razvijene ekonomije, umanjio za tržišta u narastanju

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: I dalje pod pritiskom tehnološkog sektora

Na Wall Streetu je i u ponedeljak S&P 500 indeks pao, treći dan zaredom, zbog pritiska na tehnološke akcije nakon što je prošle nedelje nekoliko kompanija razočaralo ulagače slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply