Toshiba preuzima britanske nuklearne projekte

Toshiba preuzima britanske nuklearne projekte

Kako je izvestio američki portal ‘Power Engineering International’, japanska grupa Toshiba je najavila kako od francuske energetske firme Engie želi otkupiti 40% udela u operatoru predviđenog nuklearnog projekta NuGen.

Radi se o projektu kojim bi se trebala izgraditi nova britanska nuklearna elektrana na lokaciji Mursajd, na području Zapadne Kumbrije, na severozapadu Engleske.

Projektom je predviđena izgradnja tri reaktora tipa Westinghouse AP1000 u elektrani , što je nedavno odobrilo i nadležno britansko telo. No, još nije poznato hoće li se postrojenje uopšte graditi. Za pomenuti udeo je Toshiba, koja već ima 60% udela u projektu, voljna platiti 138 miliona dolara.

Ipak, time bi se još više uplela u nuklearne projekte van Japana, dok je istovremeno nad njenom američkom nuklearnoenergetskom filijalom Westinghouse Electric zatraženo pokretanje stečajnog postupka. Pri tome Toshiba ističe da se radi samo o privremenom rešenju i, nakon što celosti preuzme projekt NuGen, nekom će ga prodati. Naime, Toshibin dugoročni cilj je napuštanje poslovanja s nuklearnom energijom.

Izvor: Agencije
Previous SAD napale Siriju krstarećim raketama
Next Moskva: Američko bombardovanje Sirije je agresija na suverenu zemlju

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Antić: Ovo je ključna godina za srpsku energetiku

Međunarodni sajam tehnika za očuvanje voda i održive energije otvoren je danas u Beogradu, a ministar energetike, Aleksandar Antić, je najavio da će će Srbija u 2018. imati na mreži

Transport 0 Comments

Top 10 najboljih aviokompanija i aerodroma na svetu

AirHelp, kompanija koja se zalaže da putnici u slučaju kašnjenja ili otkazivanja letova od aviokompanija prime odštete, svake godine objavljuje listu najboljih i najgorih avioprevoznika i aerodroma na svetu.

Saobraćaj 0 Comments

Objavljen poziv za koncesiju aerodroma “Nikola Tesla”

Vlada Srbije i Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu objavili su javni poziv za davanje koncesije za tu kompaniju u trajanju od 25 godina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply