SAD napale Siriju krstarećim raketama

SAD napale Siriju krstarećim raketama

Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi “ubijanje i krvoproliće u Siriji”.

SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa Tomahok sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdužnu bazu Šarijat sa koje su poleteli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

Američke rakete pogodile su mete u Siriji u 3.45 po lokalnom vremenu (2.45 po centralnoevropskom vremenu).

Izvor:Fox News

Izvor:Fox News

Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija. Bela kuća je saopštila da je oko dvadeset kongresmena iz obe stranke obavešteno o akciji.

Tramp je u obraćanju novinarima iz svoje rezidencije na Floridi objavio da je izvršen napad i rekao da nema sumnje da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u utorak, i da je koristio zabranjene gasove i ubio desetine ljudi.

“Asad je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i dece”, rekao je Tramp u izjavi novinarima.

Ovo je prvi direktni napad na sirijsku vladu i najdramatičnije Trampovo naređenje od kad je postao predsednik pre nešto više od dva meseca, navodi agencija AP.

Napad takođe rizikuje da uvede SAD dublje u sukob koji je njegov prethodnik Barak Obama godinama pokušavao da izbegne.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je takodje au Floridi gde se Tramp sastaje sa kineskim predsednikom Si Djinpingom, opravdao je vojnu intervenciju navodom da je to potrebno kada neka zemlje “pređu liniju”.

Tilerson je optužio Rusiju da nije ispunila svoj deo sporazuma iz 2013. prema kome je trebalo Siriji da se oduzmu njene zalihe hemijskog oružja.

“Rusija je ili bila u dosluhu ili je jednostavno bila nesposobna da ispuni svoj deo sporazuma”, rekao je Tilerson.

Pentagon je saopštio da je Moskva bila unapred obaveštena o napadu, prenosi agencija Frans pres. Tilerson je rekao novinarima da su “obavešteni Rusi na terenu”.

Predsednik SAD nije najavio napad unapred, mada su on i drugi zvaničnici iz nacionalne bezbednosti uputili više upozorenja sirijskoj vladi tokom jučerašnjeg dana.

“Ovo jasno označava da je predsednik spreman da preduzme odlučne akcije kada je to potrebno”, rekao je Tilerson.

Američki zvaničnici navode da su napadi odgovarajući, odmeren odgovor i da ne označavaju veću promenu pristupa Trampove administracije sirijskom sukobu.

Tramp je lično obavestio svog gosta kineskog predsednika o tome da je izvršen napad.

Sirijska televizija javila je da je izvršen napad na više vojnih ciljeva i nazvala ga “agresijom”.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov je nekoliko sati pre izvršenog napada upozorio na “negativne posledice” u slučaju vojne intervencije u Siriji, pošto su tokom dana stizala upozorenja od američkih zvaničnika.

Safronkov je ovo rekao posle sastanka Saveta bezbednosti UN na kome je još jednom odloženo glasanje o rezoluciji u kojoj bi se osudile sirijske vlasti zbog hemijskog napada.

Izvor:Beta
Previous Evro oslabio nakon izjave predsednika ECB
Next Toshiba preuzima britanske nuklearne projekte

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Stručnjaci očekuju period velikih fluktuacija u valutnim kursevima

Svetski bankari prognoziraju velike oscilacije svih valuta do kraja godine, a ekonomisti savetuju građanima i firmama da se novac čuva u više valuta kako bi slabljenje jedne nadoknadili jačanjem druge.

Geopolitika 0 Comments

Irak: Završena bitka za Faludžu, paravojne jedinice pustoše “centar vere sunitskim muslimana”

Petonedeljna ofanziva za oslobađanje Faludže od militanata Islamske države je okončana. “Grad je u potpunosti oslobođen“, prenose svetske agencije izjavu komandanta operacije za oslobađanje grada Abdul Wahab al-Saidija.

Tema dana 0 Comments

Rusko-ukrajinski odnosi: Šta se krije iza novih tenzija na Krimu?

Poluostrvo Krim koje je Rusija pripojila 2014. godine već nekoliko dana se nalazi u centru medijske pažnje zbog iznenadne rastuće tenzije između Ukrajine i Rusije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply