Rublja oslabila, porasle cene zlata i nafte nakon američkih vazdušnih udara u Siriji

Rublja oslabila, porasle cene zlata i nafte nakon američkih vazdušnih udara u Siriji

Uprkos snažnom rastu cena nafte ruska rublja beleži najveći dnevni pad prema dolaru i evru zbog zabrinutosti da bi američki raketni napad na Siriju mogao dodatno pogoršati odnose Rusije i SAD.

Jutros se na međunarodnim tržištima valuta trguje 60,52 rublje za evro, i 56,96 rubalja za dolar, što predstavlja dnevni pad od oko 1 odsto.

Sirija sama po sebi nije veliki proizvodjač nafte, ali bi dalja eskalacija sukoba u toj zemlji mogla da poremeti čitav Bliski istok koji je ukupno najveći izvor svetske nafte.

Zbog američkog napada na Siriju, jutros su porasle cene investicija, poput zlata, koje se smatraju bezbednim utočištem za kapital u vremenu geopolitičke nestabilnosti.

Cena plemenitog metala porasla je 1,05% na 1.264,80 dolara za uncu.

Porasle su i cene nafte. Brent nafta je poskupela 1,13% na 55,51 dolar po barelu, dok se američkom WTI naftom trguje za 52,39 dolara, što je 1,33% viša cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Sjedinjene Države su rano jutros, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa “kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji”.

Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi “ubijanje i krvoproliće u Siriji”.

Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze zabeležile manji pad
Next Kompanija Preston za 2,5 milijarde dinara kupila Beohemiju-Inhem

You might also like

Wall Street: Indeksi bez većih promena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer je oštar pad cena akcija u energetskom sektoru anulirao uspon akcija kompanija koje su objavile bolje nego što

Energetika i naftna industrija 0 Comments

MMF traži da EPS otpusti 700 radnika

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tražiće od Elektroprivrede Srbije (EPS) da izradi novu sistematizaciju radnih mesta kojom će broj zaposlenih biti smanjen do 700 radnika i to do kraja februara

Kompanije 0 Comments

Michaerl Kors za 1,2 milijarde dolara preuzima Jimmy Choo

Michael Kors Holdings dogovorio je za 1,2 milijarde dolara (896 miliona funti) preuzimanje Jimmy Chooa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply