Hrvati traže sezonske radnike, plata od 600 do 2.000 evra

Hrvati traže sezonske radnike, plata od 600 do 2.000 evra

Hrvatskoj će godine biti potrebno oko 40.000 sezonskih radnika.

Budući da za poslove u ugostiteljstvu ne mogu da nađu dovoljno kandidata iz Hrvatske, tamnošnji vlasnici restorana, kafića, hotela i turističkih agencije okreću se zemljama regiona.

Najviše radnike traže u susednoj Bosni, dok su srpski sezonski radnici i dalje tradicionalno okrenuti Crnoj Gori i Grčkoj. Međutim, i to se menja, piše portal Klik do posla.

U Hrvatskoj, prema rečima Petra Dragičevića, direktora novosadske agencije za zapošljavanje Agava, preko cele godine i za stalno radi veoma malo radnika iz Srbije, ali tokom letnje sezone taj broj prelazi i 1.000.

Foto: halongcruisesluxury.com

Foto: halongcruisesluxury.com

“U najvećoj meri tih 1.000 ljudi radi ugostiteljske poslove, a poslodavcima je od stručnog obrazovanja mnogo važnije iskustvo. Zarade se kreću od 600 do 2.000 evra mesečno, a važno je napomenuti da je radniku uz to obezbeđen beslatan smeštaj i hrana od strane poslodavca, kao i da su svi radnici prijavljeni na PIO i zdravstveno osiguranje”, kaže Petar Dragičević.

To znači da većinu zarade posle sezone radnik nosi kući, a što je još važnije – sezona u Hrvatskoj traje pet-šest meseci, od aprila ili maja do oktobra, pa je tako obezbeđen i duži rad i više novca.

“Najbolji poslodavci što se tiče plata su mali restorani, a najbolji uslovi rada su u uređenim hotelima sa četiri i pet zvezdica”, napominje Dragičević.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Međunarodni INAT Summit 2017 od 20. do 23. aprila u Beogradu
Next Norveška: Čak 96 odsto ukupne električne energije iz vode

You might also like

Karijera 0 Comments

Usvojena Uredba o napredovanju pripadnika MUP-a Srbije

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o karijernom napredovanju policijskih službenika koja će doprineti profesionalizaciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i jačanju integriteta policije.

Karijera 0 Comments

Šta o javnom nastupu možemo naučiti od najboljeg govornika na svetu?

27-godišnji advokat iz Singapura, Darren Tay osvojio je Svetski šampionat u besedništvu. Iz analize njegovog govora možemo naučiti dosta o javnom nastupu.

Karijera 0 Comments

Ana Brnabić: U 2018. prekvalifikacija za još 1.500 ljudi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u 2018. godini planirano da u proces prekvalifikacije bude uključeno još 1.500 ljudi.

1 Comment

  1. Belmin
    April 06, 21:49 Reply
    Ja sam Belmin Spahic i dolazim iz Visokog-Bosna i Hercegovina.Imam 19 godina i trenutno sam nezaposlen.Imam mnogo iskustva u branju jagoda,borovnica i malina kao i iskustva u obradivanju zemlje.Odgovoran sam radnik i sposoban sam za rad.Pored toga posjedujem solidno znanje engleskog jezika i matematike.

Leave a Reply