Evro oslabio nakon izjave predsednika ECB

Evro oslabio nakon izjave predsednika ECB

Izjava predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija da ECB neće podizati kamatne stope dok ne okonča svoj program otkupa obveznica spustila je vrednost zajedničke evropske valute na deviznim tržištima.

“Još uvek nismo u fazi u kojoj je dinamika inflacije samoodrživa bez podrške monetarne politike”, izjavio je Draghi na konferenciji za novinare u Frankfurtu, čime je odbacio spekulacije o promeni kursa ECB zbog sve uočljivijeg oporavka evozone.

“Kamatne stope neće rasti dok se ne okonča šema otkupa obveznica, koja bi trebalo da se nastavi do decembra ove godine po aktuelnom mesečnom tempu otkupa obveznica u iznosu do 60 milijardi evra”, kazao je Draghi.

Nakon konferencije za medije predsednika ECB evro je pao na 1,0629 dolara, da bi se u popodnevnim časovima oporavio na 1,0641 dolara, što predstavlja dnevni pad prema američkoj valuti od 0,23 odsto.

Evro je oslabio 0,14% prema švajcarskom franku i 0,06% u odnosu na britansku funtu, dok je prema japanskoj valuti ojačao 0,03 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Svetska banka: Zaposlenost u Srbiji porasla, ali je pola miliona ljudi i dalje bez osiguranja
Next SAD napale Siriju krstarećim raketama

You might also like

Bank of America Merrill Lynch: Barel nafte uskoro na 100 dolara

Cene sirove nafte bi mogle uzleteti na 100 dolara za barel već 2019. godine, jer će problemi s isporukama nafte iz Irana i Venecuele verovatno izvršiti pritisak na globalno energetsko

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi u skoku nakon podizanja kamatnih stopa Feda

Na azijskim su berzama u četvrtak cene akcija znatno porasle, dok je dolar pod pritiskom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope, ali nije nagovestio ubrzanje tempa povećanja cene novca.

Evro u ponedeljak 119,20 dinara

Dinar će u ponedeljak, 23. oktobra, imati ostatati gotovo istu vrednosti prema evru kao danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,2094 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply