ECB odbacila spekulacije o skorom povećanju kamata

ECB odbacila spekulacije o skorom povećanju kamata

Evropska centralna banka (ECB) neće podizati kamatne stope dok ne okonča svoj program otkupa obveznica, izjavio je danas predsednik te institucije Mario Dragi, čime je odbacio spekulacije o promeni kursa ECB zbog sve uočljivijeg oporavka evozone.

“Još uvek nismo u fazi u kojoj je dinamika inflacije samoodrživa bez podrške monetarne politike”, izjavio je Dragi na konferenciji za novinare u Frankfurtu, a prenosi agencija Frans pres.

“Kamatne stope neće rasti dok se ne okonča šema otkupa obveznica, koja bi trebalo da se nastavi do decembra ove godine po aktuelnom mesečnom tempu otkupa obveznica u iznosu do 60 milijardi evra”, kazao je Dragi.

On je izrazio uverenje da će se oporavak evrozone nastaviti zahvaljujući rastućoj potrošnji, skoku zaposlenosti i primanja, kao i smanjenju zaduženosti.

“Uprkos signalima napretka, još uvek je rano da bi se proglasio uspeh. Geopolitički rizici nastavljaju da ugrožavaju oporavak, a inflacija i dalje zavisi od masivnih intervencija centralne banke u ekonomiji”, istakao je predsednik ECB.

Centralna banka evrozone drži kamatne stope na istorijski niskom nivou, a mesečno otkupljuje obveznice vredne više desetina milijardi evra, u nastojanju da “upumpa” sredstva u finansijski sistem, podstakne privredni rast i pogura inflaciju ka ciljanih nešto ispod 2,0 odsto.

Izvor:Tanjug
Previous Centralna banka Češke ukinula politiku slabe krune, blaga reakcija tržišta
Next Svetska banka: Zaposlenost u Srbiji porasla, ali je pola miliona ljudi i dalje bez osiguranja

You might also like

Produktna berza: Nedeljni promet prepolovljen, kukuruz jedina roba kojom se trgovalo

U pretprazničnom periodu, kada se trgovanje tradicionalno smanjuje na minimum, ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 53,57% manji u odnosu na prethodnu sedmicu dok

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla za 13 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za devet meseci bila je 25,4 milijardi evra što je porast od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod

Makroekonomija 0 Comments

MMF odobrio trogodišnji kredit Egiptu od 12 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio danas da je postigao inicijalni dogovor sa Egiptom o odobravanju trogodišnjeg kredita toj zemlji u iznosu od 12 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply