Centralna banka Češke ukinula politiku slabe krune, blaga reakcija tržišta

Centralna banka Češke ukinula politiku slabe krune, blaga reakcija tržišta

Centralna banka Češke u četvrtak je ukinula politiku slabe krune, omogućivši domaćoj valuti jačanje prema evru prvi put od 2013. godine.

Gornja granica kursa od 27 kruna za evro, bila je kamen temeljac ultra labave politike centralne banke u cilju oživljavanja inflacije. Međutim, u protekle tri godine, češka od izvoza zavisna, ekonomija je ojačala, inflacija je porasla na 2,5%, iznad cilja Centralne banke od 2 odsto, a stopa nezaposlenosti je u februaru pala na 3,4 odsto, što je najniža stopa u EU.

Nakon objavljivanju odluke o ukidanju ograničenja kruna je porasla 1,7%, na 26,575 kruna za evro, da bi potom ponovo oslabila te se evrom trgovalo po 26,93 krune.

Današnje kretanje kursa krune u oštroj je suprotnosti sa haotičnim dešavanjima u Švajcarskoj nakon što je Švajcarska narodna banka 2015. godine iznenadila tržišta ukidanjem minimalnog kursa franka prema evru, čime je uslovila snažan skok franka prema zajedničkoj evropskoj valuti.

“U spekulacije oko kraja intervencija Češke centralne banke investitori su uložili oko 30 milijardi evra, što je za češku privredu ogromna suma, ali ne i za londonske investitore. Ima više scenarija kako će se kretati kurs”, kazao je novinarima ekonomista Komerčnji banke Viktor Cejsel.

Češka kruna je od uvođenja evra bila najslabija u martu 1999. godine kada su Česi morali da izdvoje 38,42 krune za evro, dok je najjača bila 2008. godine kada je jedan evro koštao 23,95 kruna po srednjem kursu centralne banke.

Češkim izvoznicima slaba kruna izrazito je pomogla, ali većina se unapred pripremila za povratak krune na slobodno tržište i osigurala kursne razlike.

Izvor:Agencije
Previous Norveška: Čak 96 odsto ukupne električne energije iz vode
Next ECB odbacila spekulacije o skorom povećanju kamata

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Značajan pad cene kukuruza, cena pšenice se stabilizovala

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 4,3 puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe bila duplo

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi na novom rekordnom nivou, kompanije postigle dobre rezultate

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, a optimizam ulagača zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Beogradska berza: Belex15 ojačao 0,9 odsto, Messer Tehnogas predvodio dobitnike

Ukupan promet na Beogradskoj berzi u četvrtak je dostigao 30,4 mililona RSD (0,25 miliona EUR), zahvaljujući aukcijskom tržištu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply