Beogradsku industriji piva zakupio makedonski biznismen

Beogradsku industriji piva zakupio makedonski biznismen

Odbor poverilaca Beogradske industrije piva prihvatio je ponudu koju je dalo srpsko preduzeće “M-6 Eden” makedonskog biznismena Svetozara Janevskog za zakup BIP-a. Novi zakupac planira da zaposli 300 radnika.

Novi zakupac Beogradske industrije piva planira da u narednom periodu zaposli do 300 radnika i da uloži u nove proizvodne kapacitete, a kako naglašava, nije zainteresovan za “osvajanje” nekretnina i lokacije, već za oživljavanje proizvodnje BIP-a, izjavio je Tanjugu makedonski biznismen Svetozar Janevski, čiju je ponudu prihvatio odbor poverilaca BIP-a.

Ponudu od 912.000 evra godišnje za zakup BIP-a i svih njegovih brendova dalo je srpsko preduzeće “M-6 Eden”, koje je u vlasništvu Janevskog.

On kaže da su se u javnosti u Srbiji stvorile nepotrebne tenzije u vezi sa zakupom BIP-a, jer, objašnjava, njegove namere nisu bile da trguje nekretninama, već da proizvodi, za šta je, dodaje, pripremljen precizan plan.

“U našim dosadašnjim razgovorima sa Vladom Srbije jasno smo istakli želju da unapredimo i oživimo BIP, te smo istakli da nismo zainteresovani za zemljište i nekretnine, već samo za proizvodnju i distribuciju piva i ostalih proizvoda koje bismo pravili”, kaže Janevski.

Objašnjava da je plan da zaposle daleko više ljudi nego što im je to obaveza, ali da to ne može da se uradi brzo, već da je neophodno graditi nove distributivne centre i obnoviti saradnju sa starim BIP-ovim partnerima.

“Kako bude išao rast proizvodnje, tako ćemo zapošljavati radnike, a plan je da dođemo do broja od 200 do 300 novih zaposlenih”, rekao je makedonski biznismen, inače vlasnik vinarije “Tikveš”.

foto: ekonomskevesti.com

foto: ekonomskevesti.com

Govoreći o malim akcionarima, kako ih je nazvao – “repovima iz prošlosti”, kao i o dugovanjima BIP-a državi i bankama, Janevski kaže da kao zakupac ne može da ulaže u kapital preduzeća, a da nije ni nadležan da rešava probleme iz prošlosti koji se tiču malih akcionara.

“Mi ne zadiremo u kapital BIP-a i vlasničku strukturu. Naš cilj je da sa Vladom Srbije napravimo dogovor o finansijskim repovima iz prošlosti, da se sa bankama dogovorimo o načinu otplate dugovanja, te da rešimo problem hipoteka”, objašnjava Janevski.

Kaže i da BIP duguje državi 25 miliona evra, a namera njegovog budućeg tima je da se uradi procena kapaciteta proizvodnih pogona kako bi se uneo svež kapital i osavremenila buduća proizvodnja.

“Rentiramo i investiramo, to je naša sadašnja pozicija. Prvo moramo da rešimo tehničke stvari na terenu, a nakon toga ćemo raditi na oživljavanju brenda, kreiranju nekoliko distributivnih centara”, kaže Janevski i dodaje da bi za dve nedelje trebalo da dobiju ugovor od Odbora poverilaca kako bi i zvanično ušli u fabriku.

Ponudu za zakup BIP-a su dostavili i Konzorcijum “Insa” iz Zemuna, Samostalna trgovinska radnja “Pevec” iz Kragujevca i firma “Unidrop”, rekli su u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a finansijski najpovoljniju ponudu dostavio je “M6 Eden Srb”, makedonskog privrednika.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Aerodrom Ponikve traži direktora, rok za prijave 3.maj
Next Beogradska berza u padu, deveti dan zaredom

You might also like

Nekretnine

Beograd na vodi: Prodaja stanova u BW parkview u petak, useljavanje 2019.

Belgrade Waterfront oglašava prodaju stanova u svojoj najnovijoj stambenoj zgradi, BW Parkview, u petak, 21. jula, od 10 časova u Prodajnom centru Belgrade Waterfronta-a u Karađorđevoj 48, po principu prioriteta

Kompanije

Slovenački mediji: Kostić zainteresovan za Aerodrom Portorož

Slovenački mediji pišu da je srpski biznismen Miodrag Kostić zainteresovan je za Aerodrom Portorož.

Transport

Turski kargo voz saobraćaće kroz Srbiju umesto preko Rumunije

Turska kompanija Turkrail iz Istanbula odlučila je da otpremi prvi kontejnerski voz kroz Srbiju, umesto dosadašnjeg konkurentnog pravca koji vodi preko Rumunije, saopštila je kompanija za železnički prevoz robe Srbija