Ruda gvožđa pod pritiskom nagomilanih kineskih zaliha

Ruda gvožđa pod pritiskom nagomilanih kineskih zaliha

Cena rude gvožđa,  čistoće 62 odsto, na svetskim tržištima se danas kreće oko 80 dolara po toni, što predstavlja blagi oporavak u odnosu na početak nedelje, ali je za 10$ niža od cenovnog maksimuma dostignutog polovinom marta.

Od početka godine cena ove robe porasla je 0,6%, daleko od 20% rasta zabeleženih krajem 2016. godine.

Neki analitičari smatraju da je sadašnji negativni smer cena posledica nagomilanih kineskih zaliha, koje su trenutno na najvišim nivoima od 2004. godine. Drugi stručnjaci pad cena objašnjavaju prkomernom ponudom, koja se dodatno pojačala nedavnim otvaranjem nekoliko rudnika u svetu.

Stan Wholley, predsednik CSA Global, i dobar poznavaoc tržišta rude gvožđa, misli da je suviše rano govoriti da je sadašnji trend početak novog pada.

“Ako se vratimo unatrag devet ili osam meseci, ruda gvožđa je bila na 40$ po toni, i svi su govorili da nema razloga za oporavak, te da će cena verovatno ostati u rasponu od 40$ do 60 dolara naredne dve-tri godine”, rekao je Wholley za kanadski portal Mining.com. “Ne verujem da ćemo videti kretanja cena kao u periodu između 2008. i 2012. godine, ali sve dok su u rasponu između 60$ i 90 dolara, to bi trebalo biti dovoljno za proizvođače, pa čak i da posluju veoma uspešno”, dodao je on.

Izvor:Agencije
Previous Royal Dutch Shell prodaje poslovanje u Hong Kongu i Makau
Next Stigli prvi zahtevi novosadskih studenata

You might also like

Produktna berza: Nova rekordna cena kukuruza, pšenica pojeftinila

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.421 tona robe, što je skoro 18 odsto manji promet nego prethodne nedelje.

Najvažnije vesti 1Comments

Šta Kina namerava da uradi da bi povećala produktivnost?

Privredni razvoj u Kini doprineo je višim troškovima radne snage, pa će zbog povećanja produktivnosti u narednim godinama mnoge poslove preuzimati industrijski roboti.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje nesigurno nakon što su dan pre na Wall Streetu cene akcija u tehnološkom sektoru ponovo pale, dok je dolar blago ojačao.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply