Ruda gvožđa pod pritiskom nagomilanih kineskih zaliha

Ruda gvožđa pod pritiskom nagomilanih kineskih zaliha

Cena rude gvožđa,  čistoće 62 odsto, na svetskim tržištima se danas kreće oko 80 dolara po toni, što predstavlja blagi oporavak u odnosu na početak nedelje, ali je za 10$ niža od cenovnog maksimuma dostignutog polovinom marta.

Od početka godine cena ove robe porasla je 0,6%, daleko od 20% rasta zabeleženih krajem 2016. godine.

Neki analitičari smatraju da je sadašnji negativni smer cena posledica nagomilanih kineskih zaliha, koje su trenutno na najvišim nivoima od 2004. godine. Drugi stručnjaci pad cena objašnjavaju prkomernom ponudom, koja se dodatno pojačala nedavnim otvaranjem nekoliko rudnika u svetu.

Stan Wholley, predsednik CSA Global, i dobar poznavaoc tržišta rude gvožđa, misli da je suviše rano govoriti da je sadašnji trend početak novog pada.

“Ako se vratimo unatrag devet ili osam meseci, ruda gvožđa je bila na 40$ po toni, i svi su govorili da nema razloga za oporavak, te da će cena verovatno ostati u rasponu od 40$ do 60 dolara naredne dve-tri godine”, rekao je Wholley za kanadski portal Mining.com. “Ne verujem da ćemo videti kretanja cena kao u periodu između 2008. i 2012. godine, ali sve dok su u rasponu između 60$ i 90 dolara, to bi trebalo biti dovoljno za proizvođače, pa čak i da posluju veoma uspešno”, dodao je on.

Izvor:Agencije
Previous Royal Dutch Shell prodaje poslovanje u Hong Kongu i Makau
Next Stigli prvi zahtevi novosadskih studenata

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

NALED: Vaučeri će rešiti problem sezonskih radnika

Sistem vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi već godinama se uspešno primenjuje u Hrvatskoj, a ovo rešenje će se primeniti i u našem zakonodavstvu, čim zakon bude stupio na snagu.

Kompanije 2 Comments

Vlada Srbije ukida zaštitne mere na uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine?

Vlada Srbije će najverovatnije od nove godine ukinuti zaštitne mere – prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

Kompanije 0 Comments

Značajno povećan broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

U aprilu je izdato 70 odsto više građevinskih dozvola nego u istom mesecu 2015, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply