Prodaja naftnog giganta: Britanska premijerka u Saudijskoj Arabiji predstavila prednosti Londonske berze

Prodaja naftnog giganta: Britanska premijerka u Saudijskoj Arabiji predstavila prednosti Londonske berze

Britanska premijerka Tereza Mej danas je u Rijadu predstavila prednosti Londonske berze u nameri da privuče Saudijsku Arabiju da odabere LSE za listiranje akcija državnog naftnog giganta Aramco.

Saudijska Arabija planira da s manje od pet odsto najveće svetske kompanije za proizvodnju nafte izađe na saudijsku  i jednu berzu u svetu, verovatno do sledeće godine,  što bi trebalo da bude najveći IPO u istoriji.

Mej je predstavila prednosti poslovanja u Velikoj Britaniji na sastanku s predsednikom Aramcoa i saudijskim ministrom za naftu Halidom al-Falihom, drugog dana boravka u Saudijskoj Arabiji, saopštio je njen kabinet.

Ona se danas sastala i s kraljem Salmanom s kojim je razgovarala o humanitarnoj krizi u susednom Jemenu gde Saudijska Arabija predvodi medjunarodnu koaliciju u borbi protiv šiitskih pobunjenika i pristalica bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Saudi Aramco - logo

Saudi Aramco – logo

Da li Aramco vredi 2.000 milijardi dolara

Prema tvrdnjama vlade u Rijadu, “Saudi Aramco” vredi 2 biliona dolara (2.000 milijardi dolara), a inicijalna ponuda pet odsto akcija mogla bi da donese zaradu od 200 milijardi dolara. Bio bi to najveći izlazak na berzu u istoriji koji bi nadmašio inicijalnu ponudu (IPO) kineske kompanije “Alibaba” 2014. godine.

Postavlja se pitanje da li kompanija zaista vredi toliko, piše američka agencija Bloomberg . Prva procena je zasnovana na dokazanim naftnim rezervama Saudijske Arabije, koje iznose 261 milijardi barela. Kada se to pomnoži sa cenom od 8 dolara po barelu, ispada da samo rezerve vrede 2,088 biliona dolara. Kada je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman napravio originalnu procenu, ona je izazvala izvesnu sumnju: kako neka kompanija može da ima tako astronomsku vrednost?

Analitičari kompanije “Wood Mackenzie Ltd” došli su do potpuno drugačije (i znatno niže) vrednosti. Oni procenjuju vrednost kompanije na oko 400 milijardi dolara, što je za 80 odsto manje u odnosu na procenu saudijske vlade. Pritom su se rukovodili potražnjom u budućnosti i očekivanom prosečnom cenom nafte, kao i činjenicom da “Saudi Aramko” ima status državnog preduzeća.

“Wood Mackenzie Ltd” ne dovodi u pitanje rezerve od 261 milijarde barela nafte, jer su taj podatak potvrdili nezavisni izvori. Stvari se, međutim, komplikuju kada je u pitanju upravljanje kompanijom i njeno oporezivanje.

Poznato je da kompanija, koja čini kamen temeljac saudijske ekonomije i oslonac državnih finansija, plaća tantijeme u iznosu od 20 odsto i porez na prihod od 85 odsto za potrebe finansiranja saudijske vlade i izdržavanje 15.000 članova saudijske kraljevske porodice. Poreske obaveze takvih razmera mogle bi bitno da utiču na profitabilnost kompanije, smatra “Wood Mackenzie Ltd”.

Osim toga, investitori traže popust za investiranje u državne kompanije. “Bloomberg” navodi da bi Saudijska Arabija, iako je relativno stabilna u odnosu na druge zemlje na Bliskom istoku, mogla da se suoči s problemima i nestabilnošću sa kojima se uglavnom bore druge države bogate resursima sa velikim državnim energetskim kompanijama. Izvodljivost dugoročnog ekonomskog plana zemlje Vision 2030, koji polazi od velike promene u Saudijskoj ekonomiji i udaljavanje od nafte i gasa, pod znakom je pitanja.

Neki komentatori su nezvanično rekli za “Bloomberg” da se prava vrednost kompanije kreće između 500 milijardi dolara i jedan bilion dolara.

Izvor:Beta/Agencije
Previous Najbolje poljoprivredno zemljište u Istočnoj Evropi u rukama špekulanata?
Next Ana Brnabić: Novi sistem platnih razreda od 2018.

You might also like

Transport

Swiss od aprila 2018. povećava broj letova ka Srbiji

Švajcarska aviokompanija Swiss će od narednog letnjeg reda letenja povećati broj letova na linijama iz Ciriha ka Beogradu i Nišu, prenosi Aviatica.

Najvažnije vesti

Kompanija IGB Automotive otvara novi pogon u Inđiji

Novi pogon kompanije IGB Automotive koja proizvodi grejače za automobile biće otvoren danas u Inđiji.

Tema dana

Svetske berze: Samo dva glavna berzanska indeksa u pozitivnoj teritoriji

Samo dva, od glavnih vodećih indeksa svetskih berzi, prošle je nedelje poslovao sa dobitkom, za razliku od prethodne sedmice kada su svi bili u plusu.