JAB kupuje Panera Bread za više od sedam milijardi dolara

JAB kupuje Panera Bread za više od sedam milijardi dolara

Evropska kompanija JAB ugovorila je danas kupovinu američke firme Panera Bread za više od sedam milijardi dolara.

JAB je poznata po sve većem broju brendova koje poseduje ili u kojima ima značajan udeo, a među njima su Peet’s Coffee & Tea, Caribou Coffee, Stumptown Coffee i Krispy Kreme Doughnuts.

Glasine o kupovini Panere kruže danima, a jedna od navodno zainteresovanih kompanija je i Starbucks.

Danas je otkriveno da iza lanca prodaje sendviča i supa iz američkog grada Sent Luisa zapravo stoji JAB, investicioni fond sa sedištem u Luksemburgu koji je neprimetno postao konkurencija Starbucksu.

Osnivač i direktor Panere Ron Shaich rekao je da je uspeh kompanije “nusproizvod posvećenosti dugoročnom odlučivanju i poslovanju u interesu akcionara”.

“Verujemo da je dogovor sa JAB-om najbolji način da nastavimo da poslujemo s ovim pristupom. Srećni smo što se pridružujemo JAB-u, privatnom investitoru koji ima podjednako dugoročnu perspektivu i koji je duboko posvećen našem strateškom planu”, rekao je Shaich.

Shaich je početkom 80-ih otvorio prodavnicu kolača u Bostonu dok danas poseduje više od 2.000 pekara-kafića s godišnjim prihodom od pet milijardi dolara od prodaje.

JAB će platiti 315 dolara po akciji Panere, što je uvećanje od 14,5 odsto u odnosu na jučerašnju cenu akcije od 274 dolara.

Transakciju koja uključuje i oko 340 miliona duga, treba tek da odobre akcionari Panere. Očekuje se da transakcija bude završena do trećeg tromesečja.

Akcije Panere skočile su za više od 12 odsto pre današnjeg otvaranja berze.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Beogradska berza: Alfa plam najprometniji, u skromnom ukupnom trgovanju
Next Ministar policije: Protesti studenata "visokopolitički", organizuje ih opozicija

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

NBS: Domaći propisi štite srpske kompanije u sastavu Agrokora

Povodom pisanja pojedinih medija da su kompanije iz Srbije koje su u vlasništvu grupe Agrokor ipak ugrožene zbog nedavnih odluka sudova, Narodna banka Srbije ističe da suprotno iznetim tvrdnjama, pomenutim

Trgovina 0 Comments

Mercator ponovo prodaje nekretnine

Mercator će pokušati da iskoristi povoljnu situaciju na tržištu nekretnina kako bi prikupio deo novca potrebnog za poslovanje.

iPhone 6s je najprodavaniji telefon u 2016. godini

Analitičarska kuća IHS Markit koja prati isporuke mobilnih telefona u svetu i prikuplja podatke o više od 350 najprodavanijih modela se u najnovijim podacima osvrnula na godinu iza nas, te objavila

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply