Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsednika kasnije ove nedelje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio gotovo nepromenjen, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji i Šangaju porasli su između 0,1 i 1,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Znatan rast cena akcija u Šangaju zahvaljuje se najavama kineskih vlasti da će u blizini Hong Konga izgraditi novu poslovnu zonu. To je podstaklo cene akcija građevinskih kompanija i na šangajskoj i na berzi u Hong Kongu.

No, na ostalim se berzama trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga, koji počinje u četvrtak.

Razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mesta.

Podršku tržištima pruža rast cena nafte, koje su juče dostigle najviše nivoe u mesec dana. Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 51,20 dolara, dok je juče dostigla 51,30 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka objava zapisnika s poslednje sednice čelnika američke centralne banke na kojoj su povećane ključne kamatne stope.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 110,75 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,65 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa se cena evra kreće oko 1,0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0670 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 100,49 bodova, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji rast indeksa
Next Kompanija ABB kupila austrijski Bernecker Rainer Industrie Elektronik za manje od dve milijarde evra

You might also like

Kanadska berza pokreće platfomu za finansiranje tokena

Kanadska berza hartija od vrednosti (CSE) najavila je 13. februara da će uskoro pokrenuti platformu za kliring na bazi itirijum (ETH) blockchaina koji omogućava kompanijama prikupljanje kapitala sa tokenizovanim hartijama od

Svetske berze 0 Comments

Blagi oporavak evra s najnižeg nivoa u šest nedelja prema dolaru

Kurs evra blago je ojačao u utorak na svetskim deviznim tržištima prema dolaru, odmaknuvši se tako od najnižeg nivoa u zadnjih šest nedelja koji je dotakao dan ranije, no najvažnije

Svetske berze 0 Comments

Jen pao na dvonedeljni minimum u odnosu na dolar

Japanski jen oslabio je na dvonedeljni minimum u odnosu na dolar nakon što je centralna banka Japana zadržala kamatne stope na istom nivou.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply