Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsednika kasnije ove nedelje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio gotovo nepromenjen, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji i Šangaju porasli su između 0,1 i 1,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Znatan rast cena akcija u Šangaju zahvaljuje se najavama kineskih vlasti da će u blizini Hong Konga izgraditi novu poslovnu zonu. To je podstaklo cene akcija građevinskih kompanija i na šangajskoj i na berzi u Hong Kongu.

No, na ostalim se berzama trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga, koji počinje u četvrtak.

Razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mesta.

Podršku tržištima pruža rast cena nafte, koje su juče dostigle najviše nivoe u mesec dana. Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 51,20 dolara, dok je juče dostigla 51,30 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka objava zapisnika s poslednje sednice čelnika američke centralne banke na kojoj su povećane ključne kamatne stope.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 110,75 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,65 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa se cena evra kreće oko 1,0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0670 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 100,49 bodova, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji rast indeksa
Next Kompanija ABB kupila austrijski Bernecker Rainer Industrie Elektronik za manje od dve milijarde evra

You might also like

Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Dan pun iznenađujućih preokreta na tržištima kapitala. Odmah nakon objavljivanja novih podsticajnih mera Evropske centralne banke, akcije na evropskim berzama su naglo skočile, dok je evro pao u odnosu na

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi gotovo nepromenjeni, Amazon uzdrmao sektor trgovine

Na Wall Streetu su u petak indeksi ostali gotovo nepromenjeni, iako je vest o Amazonovoj kovini trgovinskog lanca Whole Foods uzdrmala trgovački sektor.

Wall Street: Istorijski nivo Dow Jones-a

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, primakavši se granici od 20.000 bodova, a rekordne nivoe dostigao je i Nasdaq indeks.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply