Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Azijske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija dolara

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsednika kasnije ove nedelje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio gotovo nepromenjen, dok su cene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Australiji i Šangaju porasli su između 0,1 i 1,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Znatan rast cena akcija u Šangaju zahvaljuje se najavama kineskih vlasti da će u blizini Hong Konga izgraditi novu poslovnu zonu. To je podstaklo cene akcija građevinskih kompanija i na šangajskoj i na berzi u Hong Kongu.

No, na ostalim se berzama trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga, koji počinje u četvrtak.

Razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mesta.

Podršku tržištima pruža rast cena nafte, koje su juče dostigle najviše nivoe u mesec dana. Jutros se cena barela na američkom tržištu kreće oko 51,20 dolara, dok je juče dostigla 51,30 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez dok se čeka objava zapisnika s poslednje sednice čelnika američke centralne banke na kojoj su povećane ključne kamatne stope.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 110,75 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,65 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa se cena evra kreće oko 1,0695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0670 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 100,49 bodova, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Manji rast indeksa
Next Kompanija ABB kupila austrijski Bernecker Rainer Industrie Elektronik za manje od dve milijarde evra

You might also like

Tema dana 0 Comments

Nafta u padu, valute zemalja izvoznika pod pritiskom

Rastuće sumnje da će Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC), kartel koji uključuje neke od najvećih svetskih proizvođača nafte, postići dogovor o smanjenju ili zamrzavanju proizvodnje ovog energenta spustile su cenu

Najvažnije vesti 0 Comments

Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Dividende za besplante akcije koje niste podizanli šest godina, sada vrede nešto malo više od 2 .100 dinara, koji vas čekaju na računu u Pošti.

Evropske berze u porastu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija blago su porasle, zahvaljujući rastu cna nafte i dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply