U SAD-u od 2001. ukinuto više od polovine radnih mesta u štampanim medijima

U SAD-u od 2001. ukinuto više od polovine radnih mesta u štampanim medijima

Više od polovine radnih mesta u štampanim medijima u SAD-u ukinuto je od 2001. godine, pokazuju službeni podaci, pri čemu je velik deo tih gubitaka nadomešten zapošljavanjem u internet firmama.

Statistika Vladinog ureda za zapošljavanje pokazuje kako je broj radnih mesta u štampanim medijima u SAD-u pao sa 412 hiljada u januaru 2001. godine na 174 hiljade u septembru 2016. godine.

U internet izdavaštvu i području medijskih portala broj poslova narastao je sa 67 hiljada u 2007. godini, prvoj za koju su u vladi raspolagali potrebnim podacima, na prošlogodišnjih 206 hiljada.

Podaci potvrđuju velika previranja u medijskoj industriji, gde je prelazak na digitalne medije nametnuo veliko rezanje troškova i talase otkaza u štampi.

Isti izveštaji pokazuju kako je broj firmi u segmentu novinskog izdavaštva pao za 18 odsto, s 9.310 u 2001. na 7.623 u prošloj godini.

Broj portala koji se bave medijskim izdavaštvom i drugim aktivnostima na Internetu skočio je od 2007. godine 150 odsto, na 13.924, pokazuju vladini izveštaji.

Podaci pokazuju pad broja radnih mesta u području izdavanja časopisa, knjiga, kao i emitovanju radio stanica, dok je nivo zaposlenosti u televizijskoj industriji gotovo stagnirala od 2001. godine.

Broj nedeljnika i mesečnih časopisa, dostigao je vrhunac 2008. kada ih je bilo 9.232., i od tad beleži pad. U 2016. godini bilo ih je 7.566.

Izvor: Agencije
Previous BMW pretekao Mercedes na američkom tržištu luksuznih vozila
Next Beogradska berza: Novi maksimum Energoprojekta, Planinka iz Kuršumlije najprometnija

You might also like

Trgovina 0 Comments

Amazon: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu

Američki div u segmentu internet trgovine Amazon u prvom je ovogodišnjem tromesečju ostvario porast prihoda od 43 odsto, na 51 milijardu dolara, podstaknut rastom online kupovine u SAD-u.

Kompanije 0 Comments

Fiat u prvom kvartalu: Sve slabiji izvozni rezultati

Iako i dalje najveći izvoznik u zemlji, Fiat Chrysler automobili Srbija ostvaruje sve manji izvoz iz godine u godinu.

Kompanije 0 Comments

Reciklaža isplativ biznis, ali nerazvijen

Iako reciklaža ima ogroman potencijal da postane isplativ biznis, problem reciklera je i dalje nerazvijena prikupljačka mreža, poručuju iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply