Evropske berze: Blagi skok berzi, automobilski sektor pod pritiskom

Evropske berze: Blagi skok berzi, automobilski sektor pod pritiskom

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija blago su porasle, pri čemu su ojačali naftni i rudarski sektor, dok je automobilski pod pritiskom.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcijaa bio je oko 10,00 u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče oslabio 0,5 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,50 odsto, na 7.317 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,20 odsto, na 5.098 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 odsto, na 12.269 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, jutros su najviše porasle cene akcija u rudarskom i naftnom sektoru, zahvaljujući stabilizaciji cena nafte i sirovina.

Na američkom se tržištu cena barela jutros kreće oko 50,25 dolara, a na londonskom oko 53,10 dolara, dok su juče cene bile pod pritiskom zbog podataka koji ukazuju na rast proizvodnje nafte u SAD-u i Libiji.

Pod pritiskom je automobilski sektor, koji je oslabio 1 odsto, pri čemu su najviše pale cene akcija Daimlera, Peugeota i Renaulta.

To je osledica podataka koji pokazuju da je u SAD-u u martu prodaja novih vozila bila slabija nego što se očekivalo.

“Slabija prodaja automobila razočarala je ulagače jer je to značajna vest i mogla bi biti prvi znak da se dugotrajan trend snažnog rasta prodaje bliži kraju”, kaže Michael O′Rourke, strateg u firmi JonesTrading.

Pod pritiskom su jutros i akcije evropskih kompanija koje su znatnije izložene Južnoj Africi jer je zbog finansijskih problema te zemlje agencija S&P snizila njen kreditni rejting u neinvesticiono područje, uz negativne izglede.

Na azijskim berzama cene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks pao 0,9 odsto, na 18.810 bodova, najniži nivo u 10 nedelja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Google i Apple zainteresovani za kupovinu Toshibinog dela poslovanja
Next Huawei objavio finansijski izveštaj za 2016. godinu

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Cene akcija porasle, četvrtu nedelju uzastopno

Cene akcija na američkim berzama u petak su porasle, podstaknute boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Berza

Beogradska berza: Oporavak indeksa, Aik skočio 2,4 posto posle preuzimanja

Nakon što je juče prekinut višednevni trend rasta domaćeg tržišta akcija, danas se indeks Belex15 oporavio 0,4% na 595,8 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je solidnih 161,5 miliona RSD

Najvažnije vesti

Dolar ojačao podstaknut optimizmom po pitanju povećanja kamatnih stopa u SAD

Američki dolar je ojačao u korpi svetskih valuta nakon što su dobri podaci o zapošljavanju u privatnom sektoru učvrstili veru investitora da će Fed na narednom sastanku povećati kamatne stope.