U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

Višegodišnji pad bankarskih kamata osiguranja su iskoristila da građanima ponude kratkoročne životne polise uz jednokratnu uplatu veće sume, uz koju su dobijali i do tri procenta veću kamatu od one koju nudi bankarska štednja, javlja RTS.


Zbog manje spremnosti građana da ponovo oročavaju štednju u evrima, živnula je kupovina životnih polisa, pa je udeo tog osiguranja premašio 20 odsto ukupnog tržišta osiguranja. Ipak, i osiguravači su nedavno korigovali kamate na te polise.

„Istina, one su otišle na niži nivo u odnosu na prethodni period, s tim da su te kamate još uvek stimulativnije u odnosu na ono što je prisutno kod banaka“, kaže direktor „Wiener Städtische osiguranja“ Zoran Blagojević.

Kamate i dalje idu do dva i po odsto, osiguranja priznaju da su jednokratne polise uz izrazito povoljan štedni element, bile prilika za promociju životnog osiguranja. Povereni novac građana osiguravači najviše ulažu u državne obveznice, sada procenjuju i da je ulaganje u nekretnine unosno.

„Dok na državnim hartijama od vrednosti trenutno možemo da dobijemo četiri odsto, možda malo više ili manje, u smislu prinosa u evrima, kod nekretnina je trenutno moguće dobiti veći prinos“, kaže direktor „Grawe osiguranja“ Kristof Cetl.

Dok osiguravači razmatraju kako da uvećaju dobit na uloženo, stručnjaci podsećaju građane da na dobit – ostvarenu životnom polisom ili štednjom u evrima u banci – uvek moraju da plate i porez.

„Jedini način da izbegnete ovaj porez tj. da vaša nominalna kamatna stopa bude jednaka i efektivnoj, znači stvarnoj zaradi koju dobijete u valuti jeste da štedite u dinarima u domaćoj valuti, to je doprinos dinarizaciji i to je nešto o čemu su NBS i Ministarstvo finansija postigli dogovor“, kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Iako i dalje nude povoljnije kamate od banaka, osiguravači priznaju da to nije njihova dugoročna namera.

„Suštinski mi moramo da se okrenemo osnovnoj svrsi osiguranja, odnosno riziku koji sve više i više izbija u prvi plan“, ističe Blagojević.

„Ta polisa osiguranja će u nekom periodu, kada se naša akcija bude sprovodila, pokazati da je mnogo jeftinija od paklice cigareta, od čaše piva u kafiću i od nekog drugog troška koji je mnogo viši nego što je polisa osiguranja na godišnjem nivou“, kaže predsednik Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Manje uplate u dužem periodu, uz pokriće što većeg obima rizika, jeste ono čemu se teži. Sa 23 evra po stanovniku uloženih u osiguranje, Srbija je i dalje na začelju evropskih zemalja.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Evropske berze nastavljaju sa rastom na početku drugog kvartala
Next EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

You might also like

Društvo 0 Comments

Prva poseta Nikolića Sarajevu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas i sutra u radnoj poseti Sarajevu u okviru koje će učestvovati na ekonomskom samitu “Samit 100” i sastanku lidera Brdo Brioni proces.

Makroekonomija 0 Comments

Deutsche Bank predviđa sporiji globalni ekonomski rast, rasprodaja na tržištu dužničkim hartijama

Globalni ekonomski rasti će biti tako spor u idućih 35 godina, da će političarima biti vrlo teško da nađu rešenja za privredne, društvene i političke probleme koji će zbog toga

Politika 0 Comments

Godišnja konferencija za medije premijera Srbije: Ostvarili smo mir i stabilnost uprkos turbulencijama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije rekao da je 2016. godina bila jedna od najtežih za Evropu i svet, a da je Srbija uprkos neizvesnosti uspela

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply