U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

Višegodišnji pad bankarskih kamata osiguranja su iskoristila da građanima ponude kratkoročne životne polise uz jednokratnu uplatu veće sume, uz koju su dobijali i do tri procenta veću kamatu od one koju nudi bankarska štednja, javlja RTS.


Zbog manje spremnosti građana da ponovo oročavaju štednju u evrima, živnula je kupovina životnih polisa, pa je udeo tog osiguranja premašio 20 odsto ukupnog tržišta osiguranja. Ipak, i osiguravači su nedavno korigovali kamate na te polise.

„Istina, one su otišle na niži nivo u odnosu na prethodni period, s tim da su te kamate još uvek stimulativnije u odnosu na ono što je prisutno kod banaka“, kaže direktor „Wiener Städtische osiguranja“ Zoran Blagojević.

Kamate i dalje idu do dva i po odsto, osiguranja priznaju da su jednokratne polise uz izrazito povoljan štedni element, bile prilika za promociju životnog osiguranja. Povereni novac građana osiguravači najviše ulažu u državne obveznice, sada procenjuju i da je ulaganje u nekretnine unosno.

„Dok na državnim hartijama od vrednosti trenutno možemo da dobijemo četiri odsto, možda malo više ili manje, u smislu prinosa u evrima, kod nekretnina je trenutno moguće dobiti veći prinos“, kaže direktor „Grawe osiguranja“ Kristof Cetl.

Dok osiguravači razmatraju kako da uvećaju dobit na uloženo, stručnjaci podsećaju građane da na dobit – ostvarenu životnom polisom ili štednjom u evrima u banci – uvek moraju da plate i porez.

„Jedini način da izbegnete ovaj porez tj. da vaša nominalna kamatna stopa bude jednaka i efektivnoj, znači stvarnoj zaradi koju dobijete u valuti jeste da štedite u dinarima u domaćoj valuti, to je doprinos dinarizaciji i to je nešto o čemu su NBS i Ministarstvo finansija postigli dogovor“, kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Iako i dalje nude povoljnije kamate od banaka, osiguravači priznaju da to nije njihova dugoročna namera.

„Suštinski mi moramo da se okrenemo osnovnoj svrsi osiguranja, odnosno riziku koji sve više i više izbija u prvi plan“, ističe Blagojević.

„Ta polisa osiguranja će u nekom periodu, kada se naša akcija bude sprovodila, pokazati da je mnogo jeftinija od paklice cigareta, od čaše piva u kafiću i od nekog drugog troška koji je mnogo viši nego što je polisa osiguranja na godišnjem nivou“, kaže predsednik Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Manje uplate u dužem periodu, uz pokriće što većeg obima rizika, jeste ono čemu se teži. Sa 23 evra po stanovniku uloženih u osiguranje, Srbija je i dalje na začelju evropskih zemalja.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Evropske berze nastavljaju sa rastom na početku drugog kvartala
Next EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

You might also like

Društvo 0 Comments

Kazne 300 evra za turiste koji ne prijave boravka u Crnoj Gori

Svi koji letuju u Crnoj Gori imaju zakonsku obavezu da prijave boravak policiji. U suprotnom, pri izlasku iz države plaćaju kaznu od 300 evra.

Agrobiznis 0 Comments

Sneg dobrodošao pšenici, nema razloga da hleb poskupi

Pšenicom je u Srbiji prošle godine zasejano oko 500.000 hektara, što je oko 18% manje nego 2015. godine, od čega je čak polovina posejana van optimalnih rokova.

Nekretnine 0 Comments

Nekretnine SFRJ: Još 51 objekat u inostranstvu za raspodelu

Srbija je u Brazilu upravo predala slovenačkim diplomatama konzulat u Sao Paulou i vilu u Braziliji, ukupne vrednosti oko milion dolara, u okviru procesa sukcesije imovine posle raspada Socijalističke Federativne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply