U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja

Višegodišnji pad bankarskih kamata osiguranja su iskoristila da građanima ponude kratkoročne životne polise uz jednokratnu uplatu veće sume, uz koju su dobijali i do tri procenta veću kamatu od one koju nudi bankarska štednja, javlja RTS.


Zbog manje spremnosti građana da ponovo oročavaju štednju u evrima, živnula je kupovina životnih polisa, pa je udeo tog osiguranja premašio 20 odsto ukupnog tržišta osiguranja. Ipak, i osiguravači su nedavno korigovali kamate na te polise.

„Istina, one su otišle na niži nivo u odnosu na prethodni period, s tim da su te kamate još uvek stimulativnije u odnosu na ono što je prisutno kod banaka“, kaže direktor „Wiener Städtische osiguranja“ Zoran Blagojević.

Kamate i dalje idu do dva i po odsto, osiguranja priznaju da su jednokratne polise uz izrazito povoljan štedni element, bile prilika za promociju životnog osiguranja. Povereni novac građana osiguravači najviše ulažu u državne obveznice, sada procenjuju i da je ulaganje u nekretnine unosno.

„Dok na državnim hartijama od vrednosti trenutno možemo da dobijemo četiri odsto, možda malo više ili manje, u smislu prinosa u evrima, kod nekretnina je trenutno moguće dobiti veći prinos“, kaže direktor „Grawe osiguranja“ Kristof Cetl.

Dok osiguravači razmatraju kako da uvećaju dobit na uloženo, stručnjaci podsećaju građane da na dobit – ostvarenu životnom polisom ili štednjom u evrima u banci – uvek moraju da plate i porez.

„Jedini način da izbegnete ovaj porez tj. da vaša nominalna kamatna stopa bude jednaka i efektivnoj, znači stvarnoj zaradi koju dobijete u valuti jeste da štedite u dinarima u domaćoj valuti, to je doprinos dinarizaciji i to je nešto o čemu su NBS i Ministarstvo finansija postigli dogovor“, kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Iako i dalje nude povoljnije kamate od banaka, osiguravači priznaju da to nije njihova dugoročna namera.

„Suštinski mi moramo da se okrenemo osnovnoj svrsi osiguranja, odnosno riziku koji sve više i više izbija u prvi plan“, ističe Blagojević.

„Ta polisa osiguranja će u nekom periodu, kada se naša akcija bude sprovodila, pokazati da je mnogo jeftinija od paklice cigareta, od čaše piva u kafiću i od nekog drugog troška koji je mnogo viši nego što je polisa osiguranja na godišnjem nivou“, kaže predsednik Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Manje uplate u dužem periodu, uz pokriće što većeg obima rizika, jeste ono čemu se teži. Sa 23 evra po stanovniku uloženih u osiguranje, Srbija je i dalje na začelju evropskih zemalja.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Evropske berze nastavljaju sa rastom na početku drugog kvartala
Next EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

You might also like

Društvo 0 Comments

Zemlje širom sveta pogođene hakerskim napadima

Veliki hakerski napadi pogodili su mnoge organizacije sveta, uključujući i organizacije zdravstvenog sistema Velike Britanije i firme u Španiji.

Tema dana 0 Comments

Dan Republike Srpske: Parada u Banjaluci uz taktove “Marš na Drinu”

Uz taktove pesme “Marš na Drinu” danas je u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske održana parada pod nazivom “25 godina Republike Srpske”.

Oscilacije britanske funte, “indeks nestabilnosti” blizu nivoa iz vremena finansijske krize

Nakon oštrog pada na početku trgovanja britanska funta se u popodnevnim satima oporavila, ali je “indeks nestabilnosti”, koji pokazuje stav investitora koliko će se valuta promeniti u naredne četiri nedelje,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply