OPEC: Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte daje rezultate

OPEC: Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte daje rezultate

Zalihe sirove nafte počinju da padaju, što je znak da rezanje proizvodnje koje se sprovodi ove godine vodi ka uravnoteženju tržišta, izjavio je generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohamed Barkindo.

„Ja i dalje gajim oprezni optimizam da se tržište već vraća u ravnotežu. Počeli smo da registrujemo opadanje nivoa zaliha”, rekao je Barkindo u nedelju novinarima u Bagdadu, prenosi agencija „Bloomberg”.

Višak od oko procenjenih 285 miliona barela nafte na zalihama kočio je oporavak cena i pored toga što su OPEC i pojedine nečlanice naftnog kartela smanjile pumpanje.

Šest članica OPEC-a i Oman podržavaju produženje sporazuma o rezanju proizvodnje i posle juna, pri čemu Saudijska Arabija i Kuvajt navode da zalihe nafte moraju da padnu na nivo petogodišnjeg proseka.

Nafta je prošle nedelje zabeležila najveći sedmični rast cena u ovoj godini zbog spekulacija da će OPEC produžiti rok sporazuma o smanjenju proizvodnje, nakon što je izveštaj američke vlade pokazao da su rafinerije u toj zemlji povećale upotrebu sirove nafte najviše u gotovo tri godine, i da su zalihe goriva opale.

Kompanija za finansijske usluge “Morgan Stanley” navela je u odvojenom izveštaju da su zalihe sirove nafte, uključujući i one u Kini, Japanu i na plutajućim terminalima širom sveta, smanjene ove godine za 72 miliona barela.

Irak, koji je prvobitno tražio izuzeće iz OPEC-ove akcije rezanja produkcije, u martu je sa 98 odsto prilagodio svoju proizvodnju utvrđenoj kvoti, pokazali su juče revidirani podaci o proizvodnji, kazao je irački ministar za naftu Džabar Al-Luaibi danas novinarima u Bagdadu.

Falah Al-Amri, generalni direktor iračke Državne organizacije za trgovanje naftom (SOMO) rekao je da je do prošlog četvrtka, dan pre završetka meseca, Irak u martu pumpao 4,46 miliona barela dnevno.

Prema OPEC-u, Irak je prihvatio da smanji proizvodnju za 210.000 barela dnevno na 4,35 miliona barela dnevno.

Barkindo je istakao da je dobio uveravanja da će Iračani u potpunosti prilagoditi pumpanje utvrđenoj kvoti, navodi „Bloomberg”

Izvor:Tanjug
Previous Swiss Air Lines otvara liniju od niškog aerodroma do Ciriha
Next Tramp: Ako Kina ne reši problem sa Severnom Korejom, rešićemo mi sami

You might also like

Beogradska berza: Letargija se nastavlja, Aerodrom blizu 1.500 dinara

Trgovanje državnim obveznicama odnelo je gro prometa na Beogradskoj berzi, dok je tržište akcijazahvatila letargija, uz dalji pad oba berzanska indeksa.

Saxo bank učinila tehničku analizu delotvornom uz jedinstvenu integraciju Autochartist platforme

Saxo Bank specijalista za investicije i trgovanje različitim tržišnim materijalima, najavila je saradnju sa platformom Autochartist kako bi omogućila da automatizovani alati tehničke analize i signali za trgovanje u realnom

Azijske berze: Kineske brige režu indekse

Na većini azijskih berzi u sredu su cene akcija pale drugi dan zaredom jer ulagače zabrinjavaju slabost kineske ekonomije i pad cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply