EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

Evropska kancelarija za statistiku Eurostat, saopštila je danas podatak da je nezaposlenost u evrozoni u februaru pala za 0,1 procentni poen na 9,5 odsto, što je najniži nivo od maja 2009.

Ova cifra je u skladu sa očekivanjima analitičara sa kojima je razgovarala firma za finansijske usluge Factset.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni u septembru prošle godine spustila se ispod simboličnog nivoa od 10 odsto i od tada i dalje pada. Međutim ta cifra i dalje skriva velike razlike između 19 zemalja u sastavu evrozone.

Tako je nezaposlenost niska u Nemačkoj 3,9 odsto i na Malti 4,1 odsto dok je u Španiji 18 odsto i u Grčkoj 23,1 odsto u decembru 2016, što je poslednji raspoloživ podatak, dve zemlje koje beleže najviše stope nezaposlenosti u evrozoni.

Nezaposlenost među mladim je i dalje vrlo visoka u te dve zemlje, 45,2 odsto u Grčkoj i 41,5 odsto u Španiji, a takođe je visoka u Italiji 35,2 odsto, dok je u Nemačkoj 6,6 odsto.

Stopa nezaposlenosti u 28 zemalja Evropske unije je pala na 8,0 odsto što je najniža stopa od januara 2009. godine.

Nezaposlenost pada u 26 zemalja članica Unije ali raste u Danskoj, sa 6,0 odsto na 6,4 odsto i u Litvaniji sa 8,0 odsto na 8,3 odsto.

U Francuskoj je stopa nezaposlenosti nepromenjena od novembra 2016. godine i iznosi 10.0 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja
Next Prihodi kompanije BlackBerry premašili očekivanja analitičara

You might also like

Društvo 1Comments

Eksplodirao magacin u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, ima povređenih

U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu danas je oko 13 i 45 eksplodirao magacin A28 u kome je bila velika količina tromblonskih mina i drugih vrsta municije.

Lifestyle 0 Comments

Zbog ovoga su na listi najboljih poslodavaca

Milioni zaposlenih u Sjedinjenim Američkim državama zbog uslova u kojima rade, pate od bolova u leđima, što su neke kompanije primetile i odlučile da to spreče – besplatnim masažama.

Makroekonomija 0 Comments

Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda

Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda, od automobila do kreme za sunčanje kao uzvratnu meru na namete koje je Vašington uveo na uvoz čelika i aluminijuma. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply