EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

Evropska kancelarija za statistiku Eurostat, saopštila je danas podatak da je nezaposlenost u evrozoni u februaru pala za 0,1 procentni poen na 9,5 odsto, što je najniži nivo od maja 2009.

Ova cifra je u skladu sa očekivanjima analitičara sa kojima je razgovarala firma za finansijske usluge Factset.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni u septembru prošle godine spustila se ispod simboličnog nivoa od 10 odsto i od tada i dalje pada. Međutim ta cifra i dalje skriva velike razlike između 19 zemalja u sastavu evrozone.

Tako je nezaposlenost niska u Nemačkoj 3,9 odsto i na Malti 4,1 odsto dok je u Španiji 18 odsto i u Grčkoj 23,1 odsto u decembru 2016, što je poslednji raspoloživ podatak, dve zemlje koje beleže najviše stope nezaposlenosti u evrozoni.

Nezaposlenost među mladim je i dalje vrlo visoka u te dve zemlje, 45,2 odsto u Grčkoj i 41,5 odsto u Španiji, a takođe je visoka u Italiji 35,2 odsto, dok je u Nemačkoj 6,6 odsto.

Stopa nezaposlenosti u 28 zemalja Evropske unije je pala na 8,0 odsto što je najniža stopa od januara 2009. godine.

Nezaposlenost pada u 26 zemalja članica Unije ali raste u Danskoj, sa 6,0 odsto na 6,4 odsto i u Litvaniji sa 8,0 odsto na 8,3 odsto.

U Francuskoj je stopa nezaposlenosti nepromenjena od novembra 2016. godine i iznosi 10.0 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous U Srbiji raste kupovina polisa životnog osiguranja
Next Prihodi kompanije BlackBerry premašili očekivanja analitičara

You might also like

Društvo 0 Comments

Srbija: Zašto su neki proizvodi skuplji nego u regionu?

Odeća, obuća i drugi proizvodi istih proizvođača su znatno jeftiniji u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije nego u Srbiji, a razlog tome je visoka cena zakupa lokala i brojni nameti u našoj zemlji.

Makroekonomija 0 Comments

Guverner NBS: Niska inflacija i stabilan kurs i u narednom periodu

Međugodišnja inflacija će se postepeno vraćati u granice ciljanog raspona u prvoj polovini sledeće godine, što je nešto sporije u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS) iz maja meseca,

Društvo 1Comments

Uhapšeno 53 osobe zbog korupcije, država oštećena za 10 miliona evra

Policija je u opsežnoj akciji, usmerenoj ka sprečavanju i suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, uhapsila 53 osobe i podnela krivične prijave u redovnom postupku protiv još 25 ljudi osumnjičenih za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply