Evro na najnižem nivou prema dolaru u dve sedmice

Evro na najnižem nivou prema dolaru u dve sedmice

Evro je u petak zatvorio prvo tromesečje 2017. na nivou 1,0652 dolara, što njegov najniži nivo u poslednje dve sedmice, dok je na kvartalnom nivou evropska valuta na dobitku 1,28% prema američkoj.

Polovinom protekle nedelje evro je bio dosegao nivo 1,09 dolara, podstaknut spekulacijama da Evropska centralna banka planira pooštriti monetarnu politiku pre isteka programa otkupa obveznica.

Podatak da je inflacija u evrozoni u martu pala na 1,5%, što je ispod cilja ECB od nešto ispod 2 odsto, kao i izjave nekih zvaničnika da nema razloga da ECB u ovoj godini menja postojeću monetarnu politiku, pritisnule su evro, pa je cena evropske valute prema američkoj na kraju nedelje bila 1,3%, niža u odnosu na prethodnu sedmicu.

“Na odluke ulagača utiče kombinacija razočaranja zbog usporavanja inflacije i stalnih poruka kojima ECB utiče na tržišna kretanja. Osim toga, predstoje izbori u Francuskoj, tako da je investitorima teško krenuti u veće kupovine evra dok sve to ne prođe”, rekao je valutni analitičar u Citiju Richard Cochinos.

S druge strane, podršku dolaru su pružili podaci o rastu američke ekonomije u poslednjem kvartalu prošle godine. Prema revidiranim podacima američkog ministarstva trgovine BDP je u četvrtom kvartalu 2016. porastao 2,1 odsto na godišnjem nivou, dok su prethodne procene ukazivale na rast od 1,9 odsto. To nije tako snažan rast da bi naveo američku centralnu banku da menja sadašnje procene o povećanju kamata do kraja ove godine još dva puta. Ali, ako se nastavi ubrzanje rasta privrede i inflacije, to bi moglo uticati na ubrzanje Fed-ovog tempa povećanja cene novca.

Zbog toga je dolar protekle sedmice ojačao. Dolarov indeks, mera američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, porastao je 0,7 odsto, što je njegov prvi nedeljni dobitak od početka marta.

Posmatrano na mesečnom nivou, indeks je oslabio 0,9 odsto, dok je u prva tri meseca ove godine izgubio 1,7 odsto vrednosti.

Izvor:Agencije
Previous Japanci planiraju izraditi medalje za Olimpijske igre reciklažom elektronskih uređaja
Next Japan ozakonio plaćanje digitalnim valutama

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi zabeležili polovične rezultate

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks blago pao, jer su ulagač oprezni zbog mogućeg povećanja kamata Feda već u martu, dok je Dow Jones dostigao novi rekordni

Dinar ojačao, srednji kurs danas 119,18

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji devizni kurs je 119,1760 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Evropske berze: Političke napetosti prete indeksima najvećim nedeljnim padom u 2017.

Rasprodaja akcija, posebno u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na evropskim berzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi na putu su najlošijeg nedeljnog nivoa u ovoj godini usled rastućih političkih

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply