Wall Street: Prvo tromesečje u 2017. zatvoreno sa snažnim dobicima

Wall Street: Prvo tromesečje u 2017. zatvoreno sa snažnim dobicima

Američke berze su u petak zatvorile u negativnoj teritoriji, ali su na nedeljnom i kvartalnom nivou ostvarile snažne dobitke.

Indeks S&P 500 u petak je oslabio 0,23%, na 2.362,72 poena, pri čemu su cene akcija pale u osam od 11 najvažnijih sektora. Gubitnike je predvodio finansijski sektor, sa padom 0,7% odsto. Akcije u sektorima nekretnina, komunalnih usluga i maloprodaje su, naprotiv, u petak bile atraktivne za ulagače. Posmatrano od početka godine, najveći rast, 12%, su ostvarile akcije u tehnološkom sektoru.

Tokom nedelje S&P 500 je ojačao 0,8%, dok je u prvom kvartalu ove godine porastao 5,5%, što je njegov šesti uzastopni kvartalni dobitak.

Dow Jones je juče oslabio 0,31%, na 20.663,22 poena, dok je na nedeljnom nivou ojačao 0,2 odsto. O odnosu na prethodni kvartal, industrijski indeks je ojačao 4,6 odsto, što je takođe, šesti uzastopni kvartal u pozitivnoj teritoriji, i najduža tromesečna dobnička serija od 2006.godine.

Nasdaq indeks je u petak oslabio 0,1%, na 5.911,74 poena, dok je na nedeljnom nivo u plusu 1,4 odsto. Za tri meseca tehnološki indeks je porastao skoro 10 odsto, što su njegovi najbolji kvartalni rezultati od kraja 2013. godine.

Na Wall Street-u se u petak trgovalo sa oprezom jer se približava sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, koja počinje u prvom delu aprila i koja će pokazati da li su visoke cene akcija potkrepljene finansijskim rezultatima.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle 10,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Valuacije su prilično napregnute. To je razlog za zabrinutost jer bi se moglo pokazati da zarade kompanija nisu porasle toliko koliko se očekivalo”, kaže Bruce Bittles, strateg “Robert W. Baird & Co”.

Cena zlata je u petak porasla 0,53%, na 1249,20 dolara po unci, povećavši kvartalne dobitke na skoro 9 odsto.

Juče su porasle i cene nafte, ali su na kvartalnom nivou zabeležile gubitak od skoro 6 odsto.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, oslabio je 1,7 odsto u prvom tromesečju ove godine.

Izvor:Agencije
Previous Bela kuća: Budućnost Bašara el Asada zavisi od sirijskog naroda
Next Ministarstvo finansija: Suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale

Cene akcija na svetskim berzama protekle su nedelje oslabile jer su investitori oprezni u susret dva važna događaja u junu, zasedanja američke Uprave federalnih rezervi polovinom meseca i britanskog referenduma o

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte pale na najniži nivo u poslednje tri nedelje

Cene nafte pale su u sredu na najniži nivo u poslednje tri sedmice pritisnute jakim dolarom i neočekivano velikim zalihama u Sjedinjenim Državama.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu tehnološki sektor

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe, najviše zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply