Wall Street: Prvo tromesečje u 2017. zatvoreno sa snažnim dobicima

Wall Street: Prvo tromesečje u 2017. zatvoreno sa snažnim dobicima

Američke berze su u petak zatvorile u negativnoj teritoriji, ali su na nedeljnom i kvartalnom nivou ostvarile snažne dobitke.

Indeks S&P 500 u petak je oslabio 0,23%, na 2.362,72 poena, pri čemu su cene akcija pale u osam od 11 najvažnijih sektora. Gubitnike je predvodio finansijski sektor, sa padom 0,7% odsto. Akcije u sektorima nekretnina, komunalnih usluga i maloprodaje su, naprotiv, u petak bile atraktivne za ulagače. Posmatrano od početka godine, najveći rast, 12%, su ostvarile akcije u tehnološkom sektoru.

Tokom nedelje S&P 500 je ojačao 0,8%, dok je u prvom kvartalu ove godine porastao 5,5%, što je njegov šesti uzastopni kvartalni dobitak.

Dow Jones je juče oslabio 0,31%, na 20.663,22 poena, dok je na nedeljnom nivou ojačao 0,2 odsto. O odnosu na prethodni kvartal, industrijski indeks je ojačao 4,6 odsto, što je takođe, šesti uzastopni kvartal u pozitivnoj teritoriji, i najduža tromesečna dobnička serija od 2006.godine.

Nasdaq indeks je u petak oslabio 0,1%, na 5.911,74 poena, dok je na nedeljnom nivo u plusu 1,4 odsto. Za tri meseca tehnološki indeks je porastao skoro 10 odsto, što su njegovi najbolji kvartalni rezultati od kraja 2013. godine.

Na Wall Street-u se u petak trgovalo sa oprezom jer se približava sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, koja počinje u prvom delu aprila i koja će pokazati da li su visoke cene akcija potkrepljene finansijskim rezultatima.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle 10,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Valuacije su prilično napregnute. To je razlog za zabrinutost jer bi se moglo pokazati da zarade kompanija nisu porasle toliko koliko se očekivalo”, kaže Bruce Bittles, strateg “Robert W. Baird & Co”.

Cena zlata je u petak porasla 0,53%, na 1249,20 dolara po unci, povećavši kvartalne dobitke na skoro 9 odsto.

Juče su porasle i cene nafte, ali su na kvartalnom nivou zabeležile gubitak od skoro 6 odsto.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, oslabio je 1,7 odsto u prvom tromesečju ove godine.

Izvor:Agencije
Previous Bela kuća: Budućnost Bašara el Asada zavisi od sirijskog naroda
Next Ministarstvo finansija: Suficit u budžetu u prvom tromesečju sedam milijardi dinara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, nakon višednevnih dobitaka, jer su ulagači oprezni zbog stagnacije indeksa na Wall Streetu, dok se dolar malo oporavio od jučerašnjih gubitaka.

Najvažnije vesti 0 Comments

Tržišta nafte zatvorila trgovanje sa najvećim dobicima od 2009. godine

Međunarodna tržišta nafte zatvorile su trgovanje u 2016. sa najvećim dobicima u poslednjih sedam godina.

Cena paladijuma u ovoj godini porasla više od 50 odsto

Dok je cena zlata nakon američkih predsedničkih izbora, 8. novembra, pala skoro 180 dolara po unci,  cena paladijuma je porasla više od 10 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply