Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana

Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje prometovano 20% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za 21 odsto.

Trgovano je ukupno 1.900 tona robe, finansijske vrednosti 38.511.750,00 dinara, saopštila je Berza.

“Ovakvom trendu u trgovanju je pre svega doprineo sam početak nedelje, kada su usled velikih razlika u cenama koje su nudili kupci i onih koje su tražili prodavci, realizacije trgovanja jednostavno izostajale, da bi se sredinom nedelje cene stabilizovale, što je pokrenulo trgovanje”, navodi se u izveštaju Berze.

Na tržištu kukuruza, usled povoljnog pariteta na kojoj se roba nalazila, registrovano je trgovanje sa cenom od 16,90 din (18,59 din/kg sa PDV-om), što je za 0,87% viša cena u odnosu na prethodnu nedelju.

Međutim, realizovano je i trgovanje sa klauzolom gratis lagera na drugom paritetu, gde je cena iznosila 16,65 din/kg bez PDV-a (18,32 din sa PDV-om).

Od početka meseca pad cene pšenice je konstantan. U odnosu na sam početak meseca cena hlebnog zrna je niža za 5,41%. Ovonedeljni ponder iznosi 17,66 din (19,42 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 1,90% u odnosu na prošlonedeljni ponder.

Pored kukuruza i pšenice, prometovana je i soja. Cena zrna je iznosila 47,30 din/gk bez PDV-a (52,03 din/kg sa PDV-om) na paritetu fco-kupac.

Vrednost PRODEX-a je u odnosu na prošlu nedelju porasla za 0,13% poena, na 209,43 indeksnih poena.

Izvor:Produktna berza
Previous Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu
Next BDP Rusije porastao, prvi put u dve godine

You might also like

Dinar u ponedeljak bez promene prema evru, slabiji u odnosu na dolar

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,2790 dinara za evro.

Dolar blago oslabio prema korpi valuta, u fokusu američki BDP

Dolar je u petak na međunarodnim tržištima blago oslabio prema korpi najznačajnijih svetskih valuta uoči objave procene rasta američkog BDP-a u drugom kvartalu, a pod pritiskom je jutros bio i

Društvo 0 Comments

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u prvom kvartalu 14,6 odsto

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine u Srbiji iznosila je 14,6 odsto i veća je za 1,6 procentnih poena nego na kraju prošle godine jer je broj nezaposlenih povećan

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply