BDP Rusije porastao, prvi put u dve godine

BDP Rusije porastao, prvi put u dve godine

Ruska ekonomija je u četvrtom kvartalu 2016. godine ostvarila rast, prvi put za dve godine, pokazali su u petak objavljeni podaci ruske statističke službe Rostat.

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije je u tom kvartalu, na godišnjem nivou, porastao za 0,3 odsto, jer je zvanična Moskva izašla iz dvogodišnje ekonomske krize prouzrokovane padom cena nafte i zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog ukrajinske krize, prenosi agencija France press.

Poslednji put kada je BDP Rusije zabeležio rast bilo je u četvrtom kvartalu 2014. godine i iznosio je 0,2 odsto.

U celokupnoj prošloj godini, BDP Rusije je pao za 0,2 odsto, posle pada od 2,8 odsto iz 2015. godine, saopštio je Rostat.

Za ovu godinu, vlada u Moskvi prognozira rast od 0,6 odsto, dok ministar ekonomije Maksim Oreškn kaže da bi mogao dostići i dva procenta.

Američka rejting agencija “Standard & Purs” je ovog meseca poboljšala izglede kreditnog rejtinga Rusije na “pozitivne” sa “stabilnih”, navodeći kao razlog bolje perspektive privrednog rasta i manji rizik od većeg odliva kapitala.

Izvor:Tanjug
Previous Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana
Next El Salvador zabranio iskopavanje zlata i drugih metala

You might also like

Društvo 1Comments

Prihod u budžetu Srbije od nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” veći od 9 miliona evra

Građani Srbije u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” poslali su ukupno 8.565.007 koverata sa fiskalnim računima čija je vrednost procenjena na 70 milijardi dinara od čega direktni prihod budžeta

Makroekonomija 0 Comments

Udruženje banaka Srbije: Ukupni krediti manji 0,9 odsto u odnosu na decembar

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva u Srbiji na kraju januara ove godine iznosili su oko 2.156 milijardi dinara, što je 0,9 odsto manje nego na kraju decembra 2016. godine,

Makroekonomija 1Comments

Borba protiv sive ekonomije prioritet Vlade Srbije u naredne dve godine

Ministarka državne uprave i lokalne samuprave Ana Brnabić izjavila je danas da je prioritet Vlade Srbije borba protiv sive ekonomije i da će zbog toga 2017. i 2018. biti godine

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply