Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrili podaci o bržem rastu američke ekonomije nego što se pre procenjivalo.

Dow Jones ojačao je 0,33 odsto, na 20.728 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na rekordnih 5.914 bodova.

Ulagače je juče ohrabrila druga procena američkog ministarstva trgovine prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u poslednjem lanjskom tromesečju porastao 2,1 odsto na godišnjem nivou, brže u odnosu na prvu procenu od 1,9 odsto.

Poslednjih se nedelja na Wall Streetu trgovalo oprezno jer ulagači više nisu sigurni da će američki predsednik Donald Trump uspeti sprovesti svoja obećanja iz izborne kampanje o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su neposredno nakon Trumpove pobede na izborima podržavala rast cena akcija.

No, poslednji podaci pokazuju da je američka ekonomija u dobroj formi, bez obzira hoće li Trump uspeti uvesti najavljene mere ili ne.

“Podaci o BDP-u potvrđuju da ekonomija napreduje, bez obzira što će Washington napraviti ili poručiti da će napraviti. Pritom se ne radi samo o američkoj ekonomiji nego i poboljšanju ekonomske situacije u drugim delovima sveta”, kaže Karyn Cavanaugh iz fonda Voya Investment Management.

Među najvećim je dobitnicima juče bio energetski sektor, već treći dan zaredom, zahvaljujući oporavku cena nafte, nakon što su početkom nedelje pale na najniže nivoe u četiri meseca.

Snažno su juče, 1,2 odsto, porasle i cene akcija u finansijskom sektoru.

Podršku tržištu pružaju i očekivanja da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u prvom delu aprila, biti vrlo solidna.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle 10,1 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,44 odsto, na 12.256 bodova, a pariski CAC 0,41 odsto, na 5.089 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,06 odsto, na 7.369 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene
Next Azijske berze: Ulagači oprezni na kraju kvartala

You might also like

Tema dana 1Comments

Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj

Svetske berze 1Comments

Soros zauzeo “dugu poziciju” na funti pre Brexit glasanja

Milijarder George Soros, koji se obogatio kladeći se protiv funte 1992 godine, ovaj put nije ponovio opkladu pred rekordni pad britanske valute u petak.

Politika 0 Comments

Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom

Zvanično je potvrđeno da je EU postigla konsenzus oko otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, pošto nijedna od 28 zemalja članica EU nije uložila primedbu na nacrt teksta o

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply