Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je američka ekonomija u četvrtom kvartalu 2016. godine porasla po većoj stopi od prvobitno procenjene.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD je u periodu oktobar-decembar porastao za 2,1 odsto na godišnjem nivou, što je poboljšanje u odnosu na preliminarnu procenu rasta od 1,9 odsto i posledica snažne lične potrošnje, navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi agencija AP.

 Mala revizija podataka za četvrti kvartal nije izmenila podatke o privrednom rastu za čitavu godinu, koji je iznosio anemičnih 1,6 odsto, što je, kako navodi AP, najniži rast SAD za pet godina.

Vlada u Vašingtonu je, kada je reč o četvrtom kvartalu, revidirala podatak o ličnoj potrošnji, koja čini dve trećine ekonomske aktivnosti, i to na stopu rasta od 3,5 odsto umesto prvobitno procenjenog rasta od 3,0 odsto.

Rast BDP-a od 2,1 odsto u četvrtom kvartalu dolazi posle rasta od 3,5 odsto iz trećeg tromesečja, dok bi u tekućem kvartalu BDP trebalo da, prema procenama analitičara, poraste za 2,0 odsto.

Izvor: Tanjug
Previous Nastavljen pad evra, ruska rublja na najvišem nivou u 18 meseci
Next Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

You might also like

Makroekonomija 3 Comments

Predstavnici MMF-a u Beogradu: RTB Bor, Petrohemija, Resavica, neke od teških tema

Predstavnici delegacije Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su danas u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dobre rezultate Vlade Srbije u prva četiri meseca ove godine, posebno makroekonomsku stabilnost i fiskalni

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: I dalje postoji potreba za štampanjem novca

Šef Evropske centralne banke Mario Draghi je rekao da je prerano da se proglasi pobeda nad niskom inflacijom.

Politika 0 Comments

Vučić sa liderima Zapadnog Balkana: Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora važno za region

Srpski premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu posle razgovora s čelnicom EU Federikom Mogerini i premijerima sa Zapadnog Balkana, da je dobio podršku većine sagovornika

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply