Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je američka ekonomija u četvrtom kvartalu 2016. godine porasla po većoj stopi od prvobitno procenjene.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD je u periodu oktobar-decembar porastao za 2,1 odsto na godišnjem nivou, što je poboljšanje u odnosu na preliminarnu procenu rasta od 1,9 odsto i posledica snažne lične potrošnje, navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi agencija AP.

 Mala revizija podataka za četvrti kvartal nije izmenila podatke o privrednom rastu za čitavu godinu, koji je iznosio anemičnih 1,6 odsto, što je, kako navodi AP, najniži rast SAD za pet godina.

Vlada u Vašingtonu je, kada je reč o četvrtom kvartalu, revidirala podatak o ličnoj potrošnji, koja čini dve trećine ekonomske aktivnosti, i to na stopu rasta od 3,5 odsto umesto prvobitno procenjenog rasta od 3,0 odsto.

Rast BDP-a od 2,1 odsto u četvrtom kvartalu dolazi posle rasta od 3,5 odsto iz trećeg tromesečja, dok bi u tekućem kvartalu BDP trebalo da, prema procenama analitičara, poraste za 2,0 odsto.

Izvor: Tanjug
Previous Nastavljen pad evra, ruska rublja na najvišem nivou u 18 meseci
Next Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

BDP Srbije porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu 2016. u odnosu na isti period prošle godine, a tome su najviše doprineli poljoprivredna proizvodnja, građevinarstvo i

Najvažnije vesti 0 Comments

Coface podigao rejting Srbije iz visokog rizika “C” na stabilan rejting “B”

Osiguravajuća kuća Coface pomerila je posle 10 godina rejting Srbije i ekonomskog okruženja iz visokog rizika “C”, na stabilan rejting “B”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zec: MMF kod svih bolesnika primenjuje standardnu terapiju

Međunarodni monetarni fond je pod nesumnjivim američkim uticajem. Standardna terapija koja se nudi svakom bolesniku je uvek ista bez obzira na stanje bolesnika, kaže profesor ekonomije Beogradskog univerziteta Miodrag Zec

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply