Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Rast američkog BDP-a premašio preliminarne procene

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da je američka ekonomija u četvrtom kvartalu 2016. godine porasla po većoj stopi od prvobitno procenjene.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD je u periodu oktobar-decembar porastao za 2,1 odsto na godišnjem nivou, što je poboljšanje u odnosu na preliminarnu procenu rasta od 1,9 odsto i posledica snažne lične potrošnje, navodi se u saopštenju Ministarstva, a prenosi agencija AP.

 Mala revizija podataka za četvrti kvartal nije izmenila podatke o privrednom rastu za čitavu godinu, koji je iznosio anemičnih 1,6 odsto, što je, kako navodi AP, najniži rast SAD za pet godina.

Vlada u Vašingtonu je, kada je reč o četvrtom kvartalu, revidirala podatak o ličnoj potrošnji, koja čini dve trećine ekonomske aktivnosti, i to na stopu rasta od 3,5 odsto umesto prvobitno procenjenog rasta od 3,0 odsto.

Rast BDP-a od 2,1 odsto u četvrtom kvartalu dolazi posle rasta od 3,5 odsto iz trećeg tromesečja, dok bi u tekućem kvartalu BDP trebalo da, prema procenama analitičara, poraste za 2,0 odsto.

Izvor: Tanjug
Previous Nastavljen pad evra, ruska rublja na najvišem nivou u 18 meseci
Next Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: BDP u januaru bio 4,2 odsto

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je 2018. godina jako dobro krenula i da je prema obrađenim podacima u januaru bruto društveni proizvod iznosio 4,2 odsto.

Makroekonomija 0 Comments

Refinansiranje javnog duga: Zašto bi se poverilac odrekao svoje zarade?

ECB-ovo obaranje cene novca u evrozoni podgrejalo je ideju o zameni skupih zajmova jeftinim. Profesor Milojko Arsić objašnjava zašto naši skupi zajmovi nisu odavno zamenjeni.

Makroekonomija 0 Comments

Island: Ukida se kontrola kapitala osam godina nakon krize

Island će od sutra ukinuti gotovo sve preostale kontrole na kretanje kapitala, čime će građanima, korporacijama i penzionim fondovima omogućiti pun pristup globalnim tržištima kapitala, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply