Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

U Beogradu je danas potpisan ugovor o izvozu prvog kontigenta vode od tri miliona litara iz Srbije u Kuvajt, između domaće kompanije “Voda Voda” iz Mionice i kompanije Caro General Trading iz Kuvajta.

To je rezultat dugogodišnjeg rada s ciljem da se otvore vrata za izvoz srpske vode u arapske zemlje, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Učinili smo da se saradnja dve zemlje pomeri sa mrtve tačke jer je robna razmena u protekloj godini svega 5,1 milion dolara”, kazao je Ljajić.

Govoreći o potencijalima za saradnju, on je rekao da je Srbija od Kuvajta već dobila kredit za stanicu Prokop, te da postoji najava da će Kuvajćani finansirati i druge projekte.

“Ovaj ugovor će omogućiti i drugim kompanijama iz Srbije da plasiraju njihovu vodu u arapske zemlje, jer je potražnja za našom vodom velika. Srbija je poznata po kvalitetnoj mineralnoj vodi, a saradnja sa Kuvajtom će otvoriti vrata za zajedničku saradnju na drugim projektima”, kazao je Ljajić.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik opštine Mionice, Boban Janković, predstavnici kompanije “Voda Voda” kao i delegacija kuvajtskih privrednika.

“Reč je o poslu koji je značajan po količini izvezene robe i po finansijskom aspektu, ali još značajniji je zbog osvajanja novog, velikog i zahtevnog tržista kao što je kuvajtsko. Ugovorom smo predvideli da isporučimo tri miliona litara vode u narednom periodu”, rekao je vlasnik kompanije “Voda Voda” Vojin Đorđević.

Ljajić je objasnio da izvoz vode iz Srbije vredan 21 milion dolara, a od toga 80 odsto ide u zemlje regiona, dok polovina te količine odlazi u Crnu Goru.

U Srbiji se godišnje proizvede pet do šest miliona hektolitara vode, izvoz raste, a uvoz je bio vredan tri miliona dolara.

Srbija, dodao je, ima oko 300 mineralnih izvora, oko 25 fabrika za preradu vode, a kapaciteti, kako kaže, nisu dovoljno iskorišteni.

Izvor:Tanjug
Previous Kompanija NIS putem svog programa zaposlila 114 mladih stručnjaka
Next Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF zadržao projekcije rasta BDP-a Srbije od 3 odsto za 2017. godinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na nivou od 3,0 odsto za 2017. godinu, prema danas objavljenom izveštaju „Svetski ekonomski izgledi”.

Kompanije 0 Comments

Kompanije uz podsticajna sredstva države zaposlile 40.000 ljudi

Ministarstvo privrede je saopštilo danas da su 72 kompanije koje su dobile podsticajna sredstva države i uspešno ispunile ugovorne obaveze ukupno do sada zaposlile oko 40.000 ljudi, što je za

Uncategorized 0 Comments

MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

Bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj Srbija ima svakodnevne migracije radnika, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postoji opravdan rizik da do 2050. godine dođe do znatnog poremećaja domaćeg

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply