Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

U Beogradu je danas potpisan ugovor o izvozu prvog kontigenta vode od tri miliona litara iz Srbije u Kuvajt, između domaće kompanije “Voda Voda” iz Mionice i kompanije Caro General Trading iz Kuvajta.

To je rezultat dugogodišnjeg rada s ciljem da se otvore vrata za izvoz srpske vode u arapske zemlje, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Učinili smo da se saradnja dve zemlje pomeri sa mrtve tačke jer je robna razmena u protekloj godini svega 5,1 milion dolara”, kazao je Ljajić.

Govoreći o potencijalima za saradnju, on je rekao da je Srbija od Kuvajta već dobila kredit za stanicu Prokop, te da postoji najava da će Kuvajćani finansirati i druge projekte.

“Ovaj ugovor će omogućiti i drugim kompanijama iz Srbije da plasiraju njihovu vodu u arapske zemlje, jer je potražnja za našom vodom velika. Srbija je poznata po kvalitetnoj mineralnoj vodi, a saradnja sa Kuvajtom će otvoriti vrata za zajedničku saradnju na drugim projektima”, kazao je Ljajić.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik opštine Mionice, Boban Janković, predstavnici kompanije “Voda Voda” kao i delegacija kuvajtskih privrednika.

“Reč je o poslu koji je značajan po količini izvezene robe i po finansijskom aspektu, ali još značajniji je zbog osvajanja novog, velikog i zahtevnog tržista kao što je kuvajtsko. Ugovorom smo predvideli da isporučimo tri miliona litara vode u narednom periodu”, rekao je vlasnik kompanije “Voda Voda” Vojin Đorđević.

Ljajić je objasnio da izvoz vode iz Srbije vredan 21 milion dolara, a od toga 80 odsto ide u zemlje regiona, dok polovina te količine odlazi u Crnu Goru.

U Srbiji se godišnje proizvede pet do šest miliona hektolitara vode, izvoz raste, a uvoz je bio vredan tri miliona dolara.

Srbija, dodao je, ima oko 300 mineralnih izvora, oko 25 fabrika za preradu vode, a kapaciteti, kako kaže, nisu dovoljno iskorišteni.

Izvor:Tanjug
Previous Kompanija NIS putem svog programa zaposlila 114 mladih stručnjaka
Next Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

You might also like

Industrija 0 Comments

Swisslion Takovo otvorio hotel SL Industry u Trebinju

Hotel SL Industry kompanije Swisslion Takovo sinoć je svečano otvorio predsednik poslovnog sistema Rodoljub Drašković, prenosi portal Radio Trebinje.

Trgovina 1Comments

Vršac: Lidl gradi savremeni kompleks

Nemački Lidl, jedan od najuspešnijih trgovinskih lanaca prehrambenim proizvodima u Evropi, uskoro će početi gradnju kompleksa, na mestu stare klanice Graničar koja je nešto više od deset godina u vlasništvu

Saobraćaj 3 Comments

Koliko Fiat realno doprinosi srpskom izvozu?

Nakon početnog zamajca 2012. godine, prodaja kragujevačkog fiat 500L pada već drugu godinu zaredom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply