Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt

U Beogradu je danas potpisan ugovor o izvozu prvog kontigenta vode od tri miliona litara iz Srbije u Kuvajt, između domaće kompanije “Voda Voda” iz Mionice i kompanije Caro General Trading iz Kuvajta.

To je rezultat dugogodišnjeg rada s ciljem da se otvore vrata za izvoz srpske vode u arapske zemlje, rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Učinili smo da se saradnja dve zemlje pomeri sa mrtve tačke jer je robna razmena u protekloj godini svega 5,1 milion dolara”, kazao je Ljajić.

Govoreći o potencijalima za saradnju, on je rekao da je Srbija od Kuvajta već dobila kredit za stanicu Prokop, te da postoji najava da će Kuvajćani finansirati i druge projekte.

“Ovaj ugovor će omogućiti i drugim kompanijama iz Srbije da plasiraju njihovu vodu u arapske zemlje, jer je potražnja za našom vodom velika. Srbija je poznata po kvalitetnoj mineralnoj vodi, a saradnja sa Kuvajtom će otvoriti vrata za zajedničku saradnju na drugim projektima”, kazao je Ljajić.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik opštine Mionice, Boban Janković, predstavnici kompanije “Voda Voda” kao i delegacija kuvajtskih privrednika.

“Reč je o poslu koji je značajan po količini izvezene robe i po finansijskom aspektu, ali još značajniji je zbog osvajanja novog, velikog i zahtevnog tržista kao što je kuvajtsko. Ugovorom smo predvideli da isporučimo tri miliona litara vode u narednom periodu”, rekao je vlasnik kompanije “Voda Voda” Vojin Đorđević.

Ljajić je objasnio da izvoz vode iz Srbije vredan 21 milion dolara, a od toga 80 odsto ide u zemlje regiona, dok polovina te količine odlazi u Crnu Goru.

U Srbiji se godišnje proizvede pet do šest miliona hektolitara vode, izvoz raste, a uvoz je bio vredan tri miliona dolara.

Srbija, dodao je, ima oko 300 mineralnih izvora, oko 25 fabrika za preradu vode, a kapaciteti, kako kaže, nisu dovoljno iskorišteni.

Izvor:Tanjug
Previous Kompanija NIS putem svog programa zaposlila 114 mladih stručnjaka
Next Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Makedonski biznismen zakupio BIP, u planu i nova pivara

Makedonski biznismen Svetozar Janevski je rekao da je zakupio Beogradsku industriju piva (BIP) u stečaju, ali i da planira da gradi novu pivaru na drugoj lokaciji u koju će uložiti

Preduzetništvo 1Comments

Konfuzija oko poreskih rešenja za paušalce

Poreska uprava je sa zakašnjenjem od skoro dve godine počela da šalje rešenja preduzetnicima koji su se opredelili za paušalno oporezivanje. Međutim i dalje nisu u stanju da obračunaju iznos

Kompanije 0 Comments

Comcast odustao od preuzimanja Foxa

Comcast je odustao od preuzimanja 21st Century Foxa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply