Komercijalna banka zadržala drugo mesto među poslovnim bankama u Srbiji

Komercijalna banka zadržala drugo mesto među poslovnim bankama u Srbiji

U 2016. godini Komercijalna banka je odobrila 31,6 milijardi dinara kredita, što je za 27 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je rast od oko 30 odsto zabeležen u segmentu kreditiranja mikro preduzeća, poljoprivrednih i stambenih kredita.

I pored daljeg smanjenja pasivnih kamatnih stopa na kraju 2016. godine u odnosu na prethodnu godinu, zabeleženo je povećanje depozita pravnih lica od 41 odsto. Iznos prikupljenih depozita u 2016. godini najveći je u prethodnih šest godina.

Komercijalna banka je, na kraju 2016. godine ostvarila operativni neto prihod od 6,5 milijardi dinara, što je na nivou iz prethodne godine.

Po visini akcionarskog kapitala, Komercijalna banka zauzima drugu poziciju na tržištu, pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosi 26,97 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita od 12 odsto koji propisuje Narodna banka Srbije.

Po nivou bilansne aktive, prema poslednjim objavljenim podacima, Komercijalna banka zauzima oko 13 odsto srpskog bankarskog tržišta i zadržala je visoko drugo mesto među poslovnim bankama u Srbiji.

Bilansna suma Komercijalne banke na kraju 2016. godine dostigla je nivo od 3,2 milijarde evra i zabeležila je rast od 1,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Po visini štednih uloga Komercijalna banka je dugogodišnji lider na domaćem finansijskom tržištu i ta pozicija je još jednom potvrđena. U toku 2016. godine zabeležen je porast štednih uloga u vrednosti od 21 milion evra i na kraju godine visina štednje u Banci iznosi 1,59 milijardi evra.

Komercijalna banka ima formirane rezerve iz dobiti za procenjene gubitke po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama od 18,8 milijardi dinara, što je za 10,2 milijarde dinara više od potrebnih rezervi obračunatih po propisima Narodne banke Srbije.

U 2016. godini svi parametri poslovanja su i dalje daleko iznad limita propisanih Zakonom o bankama. Banka je ispunila sve obaveze, što je pouzdan pokazatelj stabilnog i sigurnog poslovanja i potvrda činjenice da je Komercijalna banka visoko kapitalizovana i stabilna institucija sa velikim poverenjem klijenata.

Reviziju finansijskih izveštaja Komercijalne banke za 2016. godinu je izvršila ovlašćena revizorska firma Ernst & Young d.o.o. Beograd i izdala je Banci pozitivno mišljenje, odnosno da „pojedinačni finansijski izveštaji prikazuju objektivno i istinito finansijsko stanje Banke na dan 31. decembra 2016. i rezultate njenog poslovanja i novčane tokove za godinu koja se završila na taj dan, u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja“.

Izvor:Beta
Previous Evropske berze: Oprezna trgovina na kraju tromesečja
Next NBS: Bankarski sektor u Srbiji finansijski stabilan i visoko likvidan

You might also like

Beogradska berza: Prvi pad Belexa na nedeljnom nivou od početka novembra, Alfa plam među retkim dobitnicima

Na Beogradskoj berzi protekla nedelja je donela skromnu investicionu aktivnost i prvi pad u poslednjih šest sedmica.

Društvo 1Comments

Predsednik SANU: Prioriteti nove vlade trebaju biti izgradnja institucija, demografsko pitanje i etika rada

Predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da su tri ključne stvari na kojima bi vlada trebalo da radi – izgradnja institucija, demografsko pitanje i etika rada.

Najvažnije vesti 0 Comments

Blokada i zatvaranje luke Novi Sad ako izgubi sudski spor

Luka Novi Sad je saopštila da preti opasnost da ostane bez milion i po evra zbog tužbe koja se vodi za posao iz 1996.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply