Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u evrozoni jepala na 1,5 odsto u martu, što je ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2 odsto, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Eurostat.

Reč je o velikom padu u odnosu na stopu inflacije od 2,0 odsto iz februara i  od 1,8 odsto koliko su prognozirali analičari koje je anketirala agencija Factset, prenosi AFP.

Posle februarske inflacije od 2,0 odsto, nemački ekonomisti su rekli da bi ECB trebalo da odustane od programa otkupa obveznica i da počne sa podizanjem kamata, ali je predsednik te institucije Mario Draghi kazao da ostaje pri politici niskih kamata i “ubrizgavanja” novca u ekonomiju, jer je, kako je rekao, pobeđivanje niske inflacije “postepen proces”.

ECB je uvela širok paket mera tokom prethodnih godina da bi podigla inflaciju na željeni nivo i podstakla ekonomski oporavak, uključujući držanje referentne kamatne stope na nula odsto, kupovanje državnih i korporativnih obveznica prvo za 80 milijardi evra, a sada za 60 milijardi evra na mesečnom nivou, dok je kamata na depozite od komercijalnih banaka ostala na minus 0,4 odsto.

Program podsticaja ECB-a je posebno kritikovan u Nemačkoj gde ekonomisti smatraju da bi trebalo da bude polako ugašen. Kritičari kažu da podsticaji ECB-a štete štedljivim, dok pomažu prezaduženim vladama.

Izvor:Agencije

Previous Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt
Next Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Privredni rast Kine premašio očekivanja analitičara

Danas objavljeni podaci Statističkog zavoda pokazuju da se privreda Kine stabilizuje.

Makroekonomija 0 Comments

Yanis Varoufakis: Ne treba spašavati evro

Nastupivši na tribini bavarskog Ifo Instituta, bivši grčki ministar finansija i “guru” ekonomskih antiglobalista s levice Yanis Varoufakis apelovao je na Nemačku da nije u obavezi da sačuva evrozonu po

Makroekonomija 0 Comments

Severnokorejski vođa nezadovoljan ekonomskih reformama

Severnokorejski lider Kim Jong-un uputio je niz kritika funkcionerima širom zemlje zbog odlaganja završetka ekonomskih projekata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply