Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u evrozoni jepala na 1,5 odsto u martu, što je ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2 odsto, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Eurostat.

Reč je o velikom padu u odnosu na stopu inflacije od 2,0 odsto iz februara i  od 1,8 odsto koliko su prognozirali analičari koje je anketirala agencija Factset, prenosi AFP.

Posle februarske inflacije od 2,0 odsto, nemački ekonomisti su rekli da bi ECB trebalo da odustane od programa otkupa obveznica i da počne sa podizanjem kamata, ali je predsednik te institucije Mario Draghi kazao da ostaje pri politici niskih kamata i “ubrizgavanja” novca u ekonomiju, jer je, kako je rekao, pobeđivanje niske inflacije “postepen proces”.

ECB je uvela širok paket mera tokom prethodnih godina da bi podigla inflaciju na željeni nivo i podstakla ekonomski oporavak, uključujući držanje referentne kamatne stope na nula odsto, kupovanje državnih i korporativnih obveznica prvo za 80 milijardi evra, a sada za 60 milijardi evra na mesečnom nivou, dok je kamata na depozite od komercijalnih banaka ostala na minus 0,4 odsto.

Program podsticaja ECB-a je posebno kritikovan u Nemačkoj gde ekonomisti smatraju da bi trebalo da bude polako ugašen. Kritičari kažu da podsticaji ECB-a štete štedljivim, dok pomažu prezaduženim vladama.

Izvor:Agencije

Previous Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt
Next Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Godišnji rast cena u Srbiji 2,8 odsto

Potrošačke cene u Srbiji u oktobru ove godine su bile veće za 0,2 odsto nego u septembru, a godišnji rast tih cena, kojima se meri inflacija, iznosio je 2,8 odsto,

Najvažnije vesti 0 Comments

EBRD: Srbija na začelju regiona

Ekonomski rast Srbije ubrzaće na 2,9 odsto u 2018. i na 3,5 odsto u 2019. godini, a glavni rizik za rast biće eventualno usporavanje ili zastoj fiskalnih i strukturnih reformi,

Tema dana 0 Comments

Počeli zvanični razgovori MMF-a sa delegacijom Srbije

Jučerašnjim sastankom, održanim u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply