Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u evrozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u evrozoni jepala na 1,5 odsto u martu, što je ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2 odsto, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Eurostat.

Reč je o velikom padu u odnosu na stopu inflacije od 2,0 odsto iz februara i  od 1,8 odsto koliko su prognozirali analičari koje je anketirala agencija Factset, prenosi AFP.

Posle februarske inflacije od 2,0 odsto, nemački ekonomisti su rekli da bi ECB trebalo da odustane od programa otkupa obveznica i da počne sa podizanjem kamata, ali je predsednik te institucije Mario Draghi kazao da ostaje pri politici niskih kamata i “ubrizgavanja” novca u ekonomiju, jer je, kako je rekao, pobeđivanje niske inflacije “postepen proces”.

ECB je uvela širok paket mera tokom prethodnih godina da bi podigla inflaciju na željeni nivo i podstakla ekonomski oporavak, uključujući držanje referentne kamatne stope na nula odsto, kupovanje državnih i korporativnih obveznica prvo za 80 milijardi evra, a sada za 60 milijardi evra na mesečnom nivou, dok je kamata na depozite od komercijalnih banaka ostala na minus 0,4 odsto.

Program podsticaja ECB-a je posebno kritikovan u Nemačkoj gde ekonomisti smatraju da bi trebalo da bude polako ugašen. Kritičari kažu da podsticaji ECB-a štete štedljivim, dok pomažu prezaduženim vladama.

Izvor:Agencije

Previous Potpisan ugovor o izvozu srpske vode u Kuvajt
Next Produktna berza: Pšenica pojeftinila 5,41 odsto za mesec dana

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Prinos na petnaestogodišnje državne obveznice zadržan na 4,2 odsto

Na aukciji petnaestogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije denominovanih u evrima, održanoj 6. septembra 2017. godine, ponuđen obim emisije iznosio je 75 miliona EUR, dok je ukupan obim tražnje iznosio 52,6

Najvažnije vesti 1Comments

Vučić sa delegacijom MMF: Pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa delegacijom MMF-a, da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije i zahvalio MMF-u i Svetskoj banci na

Makroekonomija 0 Comments

SAD više nije prva privreda sveta

Kineski Hongkong preuzeo je titulu najkonkurentnije svetske ekonomije od Sjednjenih Američkih Država, stoji u izveštaju IMD Svetskog centra za konkurentnost.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply