Wall Street: Energetski sektor ojačao usled rasta akcija

Wall Street: Energetski sektor ojačao usled rasta akcija

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija dan pre, pri čemu je energetski sektor ojačao, zahvaljujući rastu cena nafte, dok je finansijski oslabio.

Dow Jones pao je 0,20 odsto, na 20.659 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,11 odsto, na 2.361 bod, a Nasdaq indeks 0,38 odsto, na 5.897 bodova.

Na Wall Streetu se juče trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio već deveti trgovinski dan od poslednjih deset.

Poslednjih su nedelja ulagači suzdržani, pa indeksi stagniraju, uz retke izuzetne dane, dok se čekaju konkretni predlozi američkog predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Upravo zahvaljujući tim obećanjima, S&P 500 indeks porastao je oko 10 odsto od početka novembra, kada je Trump pobedio u trci za Belu kuću.

No, poslednjih nedelja entuzijazam na tržištu je splasnuo, dok je prošlonedeljni poraz republikanaca i Trumpa u pokušaju zamene tzv. Obamacarea novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti otvorio pitanje može li Trump sprovesti svoje ostale planove.

Deo analitičara smatra da ni ostali Trumpovi planovi neće proći kako je predsednik to zamislio, dok drugi deo smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama.

No, do tih reformi proći će još određeno vreme, pa su se ulagači usmerili na makroekonomske podatke, koji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije.

Uz to, uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle 10,1 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Politički rizici su se povećali, no ekonomski pokazatelji i dalje su solidni, pa bi zarade kompanija trebale biti dobre. Mislim da će, ako ne bude nekih važnih događaja na političkoj sceni, zarade kompanija biti naredni pokretač tržišta”, kaže Walter Todd, direktor u firmi Greenwood Capital.

Zahvaljujući rastu cena nafte, nakon što su početkom nedelja pale na najniže nivoe u četiri meseca, juče su najviše porasle cene akcija u energetskom sektoru, za 1,2 odsto.

S druge strane, s padom od 0,5 odsto, među najvećim je gubitnicima bio finansijski sektor.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,8 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto, na 7.373 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 12.203 boda, a pariski CAC 0,45 odsto, na 5.069 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Britanci pustili u opticaj novu kovanicu funte
Next Azijske berze pale, dolar jači

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Geopolitičke napetosti zaustavile rast berzi

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno, kao i na ostalim svetskim berzama, zbog geopolitičkih napetosti.

Da li treba kupovati “petro”, državnu kriptovalutu Venecuele?

Prva državna kriptovaluta koja bi trebala imati pokriće u nafti prikupila je preko milijardu dolara, ako je verovati vlastima Venecuele.

NBS ublažila dnevne oscilacije kursa, srednji kurs 118,0558

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs iznosi 118,0558 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply