Predsednici Srbije i Kine u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje

Predsednici Srbije i Kine u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata.

Sa tog sastanka očekuju se važne vesti za srpsku privredu i ekonomiju, a posebno vest o otvaranju avionske linije Beograd – Peking i, eventualno, o mogućnosti ulaganja Kineza u RTB Bor.

Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uručeno je danas priznanje o počasnom građaninu Pekinga.

Predsednik Nikolić je to priznanje dobio u znak njegovog ličnog doprinosa unapređenju prijateljskih veza dve zemlje.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, predsednik Kine Si Đinping je, u čast posete predsednika Nikolića, odlučio da Kina donira Srbiji sto miliona juana (oko 14 miliona evra).

U razgovoru sa predsednikom Srbije, kineski predsednik je rekao i da je Srbija dobrodošla da otvori Srpski kulturni centar u Pekingu.

Predsednik Nikolić sutra završava zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećijangom i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđiangom, saopštila je Pres služba Predsednika.

Sa Si Đinpingom o ranije dogovorenim projektima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping razgovarali su danas u Pekingu o novim zajedničkim projektima dve zemlje i o napretku ranije dogovorenih projekata.

Predsednik Nikolić je posebnu pažnju posvetio projektu privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kao i privatizaciji aerodroma „Nikola Tesla”, uz otvaranje direktne avio-linije Beograd – Peking, za šta su interesovanje izrazile već dve kineske kompanije.

Predsednik Kine Si Đinping obećao je podršku predlozima koje je u razgovoru izneo predsednik Nikolić, rekavši da će lično podsticati kineske preduzetnike da učestvuju u realizaciji svih navedenih projekata, kao i da su im sva vrata otvorena prošlogodišnjim potpisivanjem Sporazuma o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Srbije i Kine.

On je izrazio zadovoljstvo aktivnom ulogom Srbije u inicijativi „16 plus 1″, kao i saradnjom u okviru projekta „Jedan pojas – jedan put”.

Predsednik Si Đinping je rekao da Kina Srbiju smatra „čeličnim prijateljem”, a takav stav se čitavog dana mogao osetiti u odnosu kineskog predsednika prema srpskom prijatelju, kao i u nezabeleženim demonstracijama počasti i gostoprimstva.

Predsednik Si Đinping je istakao da je Kina spremna da podrži osnivanje Centra za izgradnju infrastrukture u projektu „16 plus 1″. Takođe, on je sa velikim zadovoljstvom primio vest da su Makedonija i Grčka, pored Srbije, zainteresovane da se Kina angažuje u izgradnji plovnog koridora Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more.

Dva predsednika su se dogovorila da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uzme učešće na sastanku na vrhu krajem maja ove godine u Pekingu u vezi sa inicijativom „Jedan pojas – jedan put”.

Ranije danas, predsednik Nikolić je nastavio susrete sa predstavnicima kineskih kompanija. U razgovoru sa delegacijama kompanija Huavei, Liten Grupe i Šangaj lizinga, predsednik Nikolić je još jednom naveo sve prednosti ulaganja u srpsku privredu. Istovremeno je održana i ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumevanju o realizaciji investicionog projekta kompanije Zheijang Kangyi Sanitary Ware Co. Ltd. na teritoriji opštine Kula, koji su potpisali ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević i generalni direktor kompanije, Jung Guoping.

Predsednik Nikolić će sutra završiti zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretom sa premijerom Kine Li Kećijangom i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđiangom, saopštila je Pres služba Predsednika.

Izvor:Tanjug
Previous Dun & Bradstreet: Kreditno okruženje u Srbiji se popravlja, ali...
Next Američki državni sekretar Ankari: Turska važna za bezbednost SAD i ekonomske veze sa regionom

You might also like

Kompanije 0 Comments

Veliko interesovanje za zakup državnog zemljišta u Srbiji

Na javni poziv za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina stiglo više od 150 aplikacija, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Tema dana 0 Comments

Ova azijska valuta privlači pažnju investitora

Nacionalna valuta Južne Koreje, von, slovi kao najosetljivija valuta u grupi ekonomija u narastanju, ali je i najzastupljenija kod investitora koji se klade na uticaj mera nove američke administracije u

Tema dana 2 Comments

Doha: Nema dogovora o ograničavanju proizvodnje nafte, sledeći sastanak u junu

Razgovori u glavnom gradu Katara između 16 proizvođača nafte o ograničavanju proizvodnje tog energenta završen je bez rezultata, saopštio je novinarima nigerijski ministar za naftu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply