Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Cene akcija na američkim berzama u utorak su zabeležile rast, podstaknute boljim nego se očekivalo ekonomskim podacima

Dow Jones indeks je prekinuo 8-dnevni negativni niz, najduži od 2011. godine, ojačavši 0,73 odsto. Procentualno jednako porastao je i indeks S&P 500, dok Nasdaq indeks ojačao 0,60 odsto.

Najviše pažnje u utorak su privukli podaci o rastu poverenja potrošača na najviši nivo u poslednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.

Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije.

Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Pored toga cene kuća su porasle na najviši nivo u tri godine, a potražnja je i dalje snažna.

Dobro raspoloženje na berzama nisu pokvarili ni nagoveštaji da bi Fed mogo ove godine povećati kamatne stope još dva puta. Pooštravanje monetarne politike smatra se znakom ekonomskog napretka.

Cene akcija su prethodno čitavu nedelju bile pod pritiskom zbog sumnji investitora u mogućnost Donalda Trampa da provede svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, nakon što u Kongresu nije prošavo njegov predlog o zdravstvenom osiguranju koji je trebao zameniti tzv. Obamacare.

Međutim, deo analitičara i investitora smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trampove administracije na ostalim reformama, prije svega poreskoj.

Izvor:Agencije
Previous Platu veću od prosečne u Srbiji imaju zaposleni u samo osam delatnosti
Next NATO sa 3 milijarde evra unapređuje svoju tehnologiju

You might also like

Tema dana 0 Comments

Južna Koreja ozakonila menjačnice kriptovaluta

Vlasti u Južnoj Koreji po prvi put su odlučile da ozakone i regulišu tamošnje menjačnice kriptovaluta, koje sad imaju status uporediv s onima kojeg imaju tamošnje banke i druge finansijske institucije.

Produktna berza: Kukuruz beleži negativan cenovni trend

Pad cena, odsustvo trgovanja pojedinih berzanskih roba karakteriše nedelju za nama na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu.

Dinar sve jači, srednji kurs 118,5791 za evro

Dinar će u ponedeljak, 12. februara, ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs će iznositi 118,5791 dinar za evro, objavila je Narodna banka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply