Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Cene akcija na američkim berzama u utorak su zabeležile rast, podstaknute boljim nego se očekivalo ekonomskim podacima

Dow Jones indeks je prekinuo 8-dnevni negativni niz, najduži od 2011. godine, ojačavši 0,73 odsto. Procentualno jednako porastao je i indeks S&P 500, dok Nasdaq indeks ojačao 0,60 odsto.

Najviše pažnje u utorak su privukli podaci o rastu poverenja potrošača na najviši nivo u poslednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.

Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije.

Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Pored toga cene kuća su porasle na najviši nivo u tri godine, a potražnja je i dalje snažna.

Dobro raspoloženje na berzama nisu pokvarili ni nagoveštaji da bi Fed mogo ove godine povećati kamatne stope još dva puta. Pooštravanje monetarne politike smatra se znakom ekonomskog napretka.

Cene akcija su prethodno čitavu nedelju bile pod pritiskom zbog sumnji investitora u mogućnost Donalda Trampa da provede svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, nakon što u Kongresu nije prošavo njegov predlog o zdravstvenom osiguranju koji je trebao zameniti tzv. Obamacare.

Međutim, deo analitičara i investitora smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trampove administracije na ostalim reformama, prije svega poreskoj.

Izvor:Agencije
Previous Platu veću od prosečne u Srbiji imaju zaposleni u samo osam delatnosti
Next NATO sa 3 milijarde evra unapređuje svoju tehnologiju

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle nakon poruka kineskog predsednika

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, dok je dolar ojačao prema jenu jer su nakon poruka kineskog predsednika Xi Jinpinga splasnuli strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Na berzama u Tokiju i Šangaju cene su akcija u petak porasle, dok su u Južnoj Koreji blago pale zbog naznaka usporavanja rasta tamošnje ekonomije.

Evropske berze drugi dan zaredom u padu

Na evropskim berzama u petak ujutro su cene akcija blago pale, kao i na azijskim tržištima, što je najviše posledica pada cena sirovina, a stoga pritiska na rudarski sektor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply