Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Cene akcija na američkim berzama u utorak su zabeležile rast, podstaknute boljim nego se očekivalo ekonomskim podacima

Dow Jones indeks je prekinuo 8-dnevni negativni niz, najduži od 2011. godine, ojačavši 0,73 odsto. Procentualno jednako porastao je i indeks S&P 500, dok Nasdaq indeks ojačao 0,60 odsto.

Najviše pažnje u utorak su privukli podaci o rastu poverenja potrošača na najviši nivo u poslednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.

Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije.

Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Pored toga cene kuća su porasle na najviši nivo u tri godine, a potražnja je i dalje snažna.

Dobro raspoloženje na berzama nisu pokvarili ni nagoveštaji da bi Fed mogo ove godine povećati kamatne stope još dva puta. Pooštravanje monetarne politike smatra se znakom ekonomskog napretka.

Cene akcija su prethodno čitavu nedelju bile pod pritiskom zbog sumnji investitora u mogućnost Donalda Trampa da provede svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, nakon što u Kongresu nije prošavo njegov predlog o zdravstvenom osiguranju koji je trebao zameniti tzv. Obamacare.

Međutim, deo analitičara i investitora smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trampove administracije na ostalim reformama, prije svega poreskoj.

Izvor:Agencije
Previous Platu veću od prosečne u Srbiji imaju zaposleni u samo osam delatnosti
Next NATO sa 3 milijarde evra unapređuje svoju tehnologiju

You might also like

Nafta nastavlja da se kreće iznad 46 dolara

Cene nafte nastavljaju da se kreću iznad nivoa od 46 dolara za barel u Njujorku, zbog boljih od očekivanih podataka o privrednom rastu Kine u drugom kvartalu.

Wall Street: Indeksi zabeležili pad

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcije pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičke napetosti i nedostatka konkretnih predloga predsednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi ekonomskih politika.

Evropske berze – Intraday: Mali skok berzi

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su blago porasle i kreću se nedaleko od najviših nivoa u tri meseca, uz podršku jačanja akcija u energetskom sektoru, no teg indeksima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply