Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Wall Street: Dobri ekonomski podaci podstakli rast indeksa

Cene akcija na američkim berzama u utorak su zabeležile rast, podstaknute boljim nego se očekivalo ekonomskim podacima

Dow Jones indeks je prekinuo 8-dnevni negativni niz, najduži od 2011. godine, ojačavši 0,73 odsto. Procentualno jednako porastao je i indeks S&P 500, dok Nasdaq indeks ojačao 0,60 odsto.

Najviše pažnje u utorak su privukli podaci o rastu poverenja potrošača na najviši nivo u poslednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.

Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije.

Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Pored toga cene kuća su porasle na najviši nivo u tri godine, a potražnja je i dalje snažna.

Dobro raspoloženje na berzama nisu pokvarili ni nagoveštaji da bi Fed mogo ove godine povećati kamatne stope još dva puta. Pooštravanje monetarne politike smatra se znakom ekonomskog napretka.

Cene akcija su prethodno čitavu nedelju bile pod pritiskom zbog sumnji investitora u mogućnost Donalda Trampa da provede svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, nakon što u Kongresu nije prošavo njegov predlog o zdravstvenom osiguranju koji je trebao zameniti tzv. Obamacare.

Međutim, deo analitičara i investitora smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trampove administracije na ostalim reformama, prije svega poreskoj.

Izvor:Agencije
Previous Platu veću od prosečne u Srbiji imaju zaposleni u samo osam delatnosti
Next NATO sa 3 milijarde evra unapređuje svoju tehnologiju

You might also like

Evropske berze: Ulagači oprezni na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, kao i na azijskim berzama, dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro pao na 1,05 dolara, uprkos rastu inflacije u evrozoni

Više zvaničnika američke centralne banke je tokom poslednjih nekoliko dana nagovestilo skoro povećanje kamatnih stopa, usled čega je dolar ojačao u odnosu na glavne svetske valute.

Najvažnije vesti 0 Comments

John Hardy: Dolar napreduje uoči objavljivanja američkih ključnih podataka

Postoje naznake da je tržište zapalo u mod “tematske hibernacije”, kaže John Hardy iz Saxo Banke

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply