Komisija za hartije od vrednosti proverava prodaju akcija Energoprojekta

Komisija za hartije od vrednosti proverava prodaju akcija Energoprojekta

Komisija za hartije od vrednosti (HOV) Srbije proverava prodaju akcija beogradske kompanije Energoprojekt na Beogradskoj berzi, rečeno je danas Beti u komisiji.

“Na osnovu predstavke koju je dobila komisija određeno je sprovođenje vanrednog neposrednog nadzora u vezi sa trgovanjem akcijama Energoprojek holdinga”, navela je komisija.

Taj postupak je u toku i obuhvatiće i dostavljanje podataka od stranih regulatornih organa.

Država Srbija u Energoprojektu ima vlasnički udeo od 33,58 odsto, a drugi najveći akcionar je beogradska firma Napred razvoj sa udelom od oko 22,49 odsto. Vlasničke udele u tom holdingu imaju i Erste banka (4,4 odsto), Vojvodjanska banka (4,9 odsto), Rajfajzen banka (0,7 odsto).

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović rekao je za Betu da kupoprodaja akcija te kompanije na Beogradskoj berzi izaziva sumnju da se priprema “neprijateljsko” preuzimanje, odnosno da su povezana lica već kupila udeo veći od 25 odsto kapitala a da nije data ponuda za kupovinu preostalih akcija, kako je zakonom propisano.

On očekuje da država kao pojedinačno najveći akcionar Energoprojekta zaštiti svoj interes i kapital jer ako to ne učini on će biti obezvređen.

Milovanović je naveo da je Energoprojekt uradilo otkup sopstvenih akcija čime je sprečen pad vrednosti akcija koji je pokrenut prodajom vlasničkog udela dva značajna akcionara, Dobrovoljog penzionog fonda Dunav i švajacarskog investicionog fonda Ist kapital (East Capital).

Poslednjih dana su akcije Enegoprojekta na Beogradskoj berzi bile medju najtraženijim hartijama od vrednosti, a njihova trenutna cena je 1.465 dinara po akciji. Najniža cena akcije tog holdinga u poslednjih godinu dana bila je 980 dinara.

Zorana Mihajlović (Foto:N1)

Zorana Mihajlović (Foto:N1)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović danas je izjavila da je Energoprojekt jedna od najboljih srpskih kompanija i da veruje da će problemi u vezi prodaje njenih akcija na Beogradskoj berzi biti rešeni na najpovoljniji način.

“Sa Energoprojektom puno radimo i to je jedna od najboljih kompanija i verujem da će to što se trenutno dešava sa njenim akcijama biti rešeno da najpovoljniji način”, rekla je Mihajlović na skupu o koridorima kao razvojnoj šansi za Srbiju i region.

Dodala je da je Energoprojekt jedan od podizvođača u izgradnji Koridora 11 i da je vrlo profesionalna kompanija.

“Mi želimo da tu profesionalnost vidimo i kod ostalih domaćih kompanija”, rekla je Mihajlović.

Izvor:Beta
Previous RFZO: Informacija o zdravstvenoj kartici može se dobiti bez odlaska na šalter
Next Azijske berze porasle, dolar jači

You might also like

Tema dana 0 Comments

Poslovni forum u Astani: Sklopljeni prvi aranžmani među kompanijama iz Srbije i Kazahstana

Na biznis forumu Srbija-Kazahstan koji je danas otvoren u Astani sklopljeni su prvi poslovni aranžmani među kompanijama dve zemlje, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kompanije 0 Comments

NBS priprema sistem za instant plaćanja

Guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je da Narodna banke Srbije upravo ovih dana uklanja jednu od najvećih prepreka, takozvani „interčejndž fi“, kao osnovni generator visokih provizija za trgovce kod kartičnih plaćanja.

Kompanije 0 Comments

NLB: Cena akcija u postupku preuzimanja previsoka

Odbor direktora NLB banke smatra da je cena u postupku preuzimanja akcija od preostalih dioničara banke, shodno rešenju KHOV, visoko određena posebno imajući u vidu trenutnu nominalnu vrednost akcija na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply