Kombi prevoz (ne)ostaje na drumovima: Oduzeto 95 vozila

Kombi prevoz (ne)ostaje na drumovima: Oduzeto 95 vozila

Od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pre mesec i po dana, iz saobraćaja je isključeno 95 kombi vozila.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da su u zavisnosti od težine učinjenog prekršaja vozila vlasnicima oduzeta na po 10, 30 ili 90 dana, pišu Novosti.

Inspektori su obavili 310 kontrola, uglavnom na graničnim prelazima, ali i na saobraćajnicama širom Srbije, što znači da su sa drumova “uklonili” gotovo svako treće vozilo koje su zaustavili.

“Inspektori su proveravali dokumentaciju potrebnu za obavljanje određenih vrsta prevoza koja je propisana zakonima – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Nepravilnosti koje su najčešće utvrđene su naplaćivanje usluge prevoza bez izdavanja prevoznih isprava putnicima i nelegalno obavljanje javnog prevoza putnika putničkim vozilima.

U Ministarstvu napominju da je kombi prevoz putnika, odnosno prevoz putnika putničkim vozilom sa manje od 10 sedišta zabranjen. Ističu da je određeni broj privrednih društava svoje poslovanje uskladio sa Zakonom o turizmu, koji im omogućava da iznajmljuju putnička vozila sa ili bez vozača, odnosno da posluju kao rentakar ili limo servis.

Prevoznici tvrde da situacija nije tako idilična i da im nije lako da se prilagode novim propisima.

“Nadležni se ne pridržavaju dogovora i zato smo tražili novi sastanak narednih dana” – tvrde prevoznici. – “Prebacili” su nas na Zakon o turizmu, a kontroliše nas i kažnjava saobraćajna inspekcija. Ulaze u vozila i maltretiraju ljude i ispituju ih.

Prevoz “od vrata do vrata” po novom zakonu nije dozvoljen, a vlasnici kombija sada mogu da ih iznajmljuju turistima, glumcima ili muzičarima i uz potpisani ugovor o zakupu. To im omogućava Zakon o turizmu iz 2009, ali je potrebna preregistracija. U Zakonu stoji da se javnim prevozom ne mogu baviti vlasnici vozila sa manje od deset sedišta i nadležni tvrde da od toga nema odstupanja. Prevoznici se ipak nadaju da će uspeti da održe staru formu poslovanja, tako što će i sa putnicima potpisivati ugovor o iznajmljivanju vozila.

Izvor:Novosti
Previous Podsticaji do 1,2 miliona za mlade poljoprivrednike u Srbiji
Next Američki Senat odobrio članstvo Crne Gore u NATO

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nova prodaja imovine preduzeća Termoelektro

Stečajni upravnik preduzeća Termoelektro d.o.o. iz Beograda ogasio je prodaju udela, nepokretne i pokretne imovine preduzeća javnim nadmetanjem.

Industrija 0 Comments

Gorenje: 12 miliona evra u proširenje proizvodnje u Valjevu

Kompanija Gorenje i Ministarstvo privrede potpisali su danas u Valjevu memorandum o zapošljavanju još 300 radnika.

Skype Meetings – kolaborativni alat za mala preduzeća

Microsoft je predstavio Skype Meetings, novi alat za audio i video konferencije koji je specifično dizajniran za mala preduzeća i u osnovi predstavlja ogoljenu verziju Skype for Business rešenja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply