Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u “treću” stranu

Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u “treću” stranu

Na konzulat Poljske u Lucku na zapadu Ukrajine noćas je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbeđenje, a poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine u Varšavi i sprema protestnu notu.

“Granata je pogodila poslednji sprat i napravila je rupu prečnika 70 centimetara. Udarila je 20 centimetara iznad prozora prostorije u kojoj je spavao čovek. Da je udarila niže desila bi se strašna tragedija”, rekao je poljskim medijima konzul u Lucku Kšištof Savicki.

On je rekao da se radi o profesionalnom terorističkom napadu na konzulat.

Lokalni ukrajinski mediji naveli su da je eksplozija bila tako jaka da se čula u selu udaljenom šest kilometara.

Ambasador Ukrajine u Varšavi hitno je pozvan u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Od ukrajinskih vlasti očekujemo pojačanu zaštitu naših diplomatskih predstavništava, kao i hitnu istragu, hapšenje i kažnjavanje krivaca”, saopštilo je ministarstvo.

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh rekao je da je napad na kontulat provokacija, a on kao i predsednik Senata poljskog parlamenta Stanjislav Karčevski upiru prstom u Rusiju.

“To je vrlo uznemirujuća situacija. Konzulat je blizu granica sa Poljskom, to je zapadna Ukrajina. Nesumnjivo je to provokacija. Pitanje je ko stoji iza nje i sa kakvim ciljem. Poznat je kontekst agresije Rusije protiv Ukrajine”, kazao je Soloh.

Karčevski je takođe izjavio da je ubeđen da “treća” strana pokušava da pogorša odnose Poljske i Ukrajine.

Poslednjih meseci u Ukrajini su nekoliko puta oskrnavljeni spomenici i groblja Poljaka, žrtava etničkih čišćenja i masakra od strane ukrajinskih nacionalista i nacista u vreme Drugog svetskog rata, a ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da ona finansira te vandalske napade na groblja, kako bi sukobila Poljsku i Ukrajinu.

Izvor:Beta
Previous Aktiviran član 50. Lisabonskog ugovora, Britanija napušta EU
Next Evro pao ispod 1,08 dolara pod pritiskom medijskih napisa

You might also like

Geopolitika

Tramp uticao da se odloži rezolucija UN o izraelskim naseljima

Egipat je pristao da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odloži glasanje o nacrtu rezolucije protiv izraelskih naselja, nakon što je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozvao svog egipatskog kolegu

Geopolitika

Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane.

Makroekonomija

SAD ponovo uvele paket ekonomskih sankcija Iranu

Američka vlada u ponedeljak je ponovo uvela prvi paket sankcija Iranu, koje će uglavnom bili usmerene na bankarski sektor zemlje.