Evro pao ispod 1,08 dolara pod pritiskom medijskih napisa

Evro pao ispod 1,08 dolara pod pritiskom medijskih napisa

Vrednost evra prema dolaru u sredu je pala nakon medijskih napisa da Evropska centralna banka namerava na duži rok zadržati svoju labavu monetarnu politiku.

U popodnevnim časovima evrom se trguje za 1,0754 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,55 odsto.

Evro je oslabio i u odnosu na druge vodeće valute u svetu.

Evropska valuta je u padu i prema britanskoj za 0,24%, na 1,1541 evra za funtu, dok je prema švajcarskom franku slabija 0,16% nego juče i jedan evro se trguje za 1,0714 franka,

Najveći pad, 1,09%, evro beleži prema ruskoj valuti koja je, podstaknuta dvodnevnim rastom nafte dosegla nivo 60,9463 rubalja za evro.

Reuters je danas objavio da ECB nastoji da uveri investitore da je njihova politika jeftinog novca daleko od završetka. Iako evropske monetarne vlasti priznaju da je ekonomija evrozone ojačala, povećanje kamatnih stopa bi ugrozilo privredni napredak rubnih članica, Španije, Italije i Portugala, piše Reuters.

Američki dolar je danas ojačao podstaknut snažnim ekonomskim podacima i očekivanjem tržišta po pitanju daljnjeg rasta kamata u SAD. Dolarov indeks, mera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, ojačao je 0,33%, na 99,86, najviši nivo od 21.marta.

Podršku dolaru pružili su podaci o rastu poverenja potrošača u SAD na najviši nivo u poslednjih 16 godina. Organizacija The Conference Board je saopštila da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.

Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije. Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Pored toga, sve je više nagoveštavja o daljnjem pooštravanju monetarne politike u SAD. “Snaga dolara verovatno je vezana sa snažnim podatkom o poverenju američkih potrošača, objavljenim u utorak, kao i najnovijim signalima o zaoštravanju monetarne politike koji stižu od mnogih Fedovih zvaničnika”, smatra Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

U fokusu tržišta danas je bila britanska funta, prvenstveno zbog zvaničnog pokretanja procedure izlaska Velike Britanije iz EU. Jutros rano, funta je bila pala 1,2377 dolara, da bi se tokom dana oporavila i trguje se za 1,2404 dolara, što je 0,3 niža vrednost u odnosu na prethodni dan.

Izvor:Agencije
Previous Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, Poljaci upiru prstom u "treću" stranu
Next Britanci pustili u opticaj novu kovanicu funte

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Vujović najavio veće kapitalne investicije, bolje uslove zaduživanja

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će u 2018. za kapitalne troškove iz državnog budžeta biti izdvojeno više novca, 128,3 milijarde dinara, što je 2,7 odsto očekivanog

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Geopolitičke napetosti snizile cene akcija

Na evropskim berzama u utorak ujutro su cene akcija pale jer se ulagači plaše daljeg zaoštravanja napetosti između SAD-a i Severne Koreje, nakon što je ta izolovana zemlja ispalila novu raketu.

Kina će naftu plaćati u juanima?

Kina preduzima prve korake prema plaćanju uvezene sirove nafte u juanima umesto u dolarima, rekla su za Reuters tri upućena izvora, u sklopu nastojanja Pekinga da etablira svoju valutu na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply