U budžet Srbije stiže 15,5 milijardi dinara od državnih firmi

U budžet Srbije stiže 15,5 milijardi dinara od državnih firmi

Na ime dela dobiti iz 2016. državnu kasu očekuje značajan priliv od državnih i javnih preduzeća.

Državna i javna preduzeća nastaviće da pune budžet Srbije. Naravno, reč je o onima koji godinu završavaju sa profitom. Prema prvim podacima, dela svoje dobiti iz prošle godine odreći će se Elektroprivreda Srbije, Telekom, Aerodrom Nikola Tesla, Pošta Srbije, Elektromreža, Transnafta i Dipos. Budžet od dobiti državnih firmi očekuje da će mu ukupno “kapnuti” – 15,5 milijardi dinara.
Zakonom o budžetu javna preduzeća su u obavezi da uplate najmanje polovinu profita.

Prema prvim procenama, EPS je lane uspeo da zaradi oko 17 milijardi dinara, što znači da će u državnu kasu vratiti najmanje 8,5 milijardi, a niko im ne brani ni da budu velikodušniji. Prošle godine su “donirali” 5,5 milijardi dinara.

Pošta Srbije je lane ostvarila profit od 3,47 milijardi dinara, što je oko 300 miliona dinara više nego u 2015. godini. Tada su, međutim, u budžet uplatili 70 odsto, odnosno 2,18 milijardi dinara.

Elektromreža Srbije je prošlu godinu završila sa profitom upola manjim od onog iz 2015. godine – sa 1,4 milijarde dinara dobiti. Ova firma je bila među rekorderima po procentu dobiti vraćene osnivaču. Odvojili su čak 75 odsto, odnosno oko 1,7 milijardi dinara.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla još nije obelodanio podatke o godišnjoj dobiti, ali je poznato da je u prvih devet meseci 2016. godine ova kompanija postigla rast profita od 13 odsto u odnosu na isti period 2015. Od januara do kraja sepetembra Aerodom je ostvario neto dobit od tačno 2.354.214.050,38 dinara. Ova kompanija donela je odluku o isplati takozvane međudividende (dividende iz tekućeg poslovanja) u iznosu od 1.415.807.261,50 dinara, odnosno 41,29 dinara bruto po akciji.

dinar

S obzirom na to da je država vlasnik 83 odsto akcija Aerodroma, njoj će pripasti toliki procenat od 1,4 milijarde dinara, odnosno oko 1,18 milijardi dinara.
Međudividenda će akcionarima biti isplaćena do kraja juna ove godine. Aerodrom je u 2016. godini u budžet uplatio 1,7 milijardi dinara dobiti na ime dividende iz 2015. godine.

Telekom Srbija je lane u srpski budžet uplatio rekordan iznos od 8,9 milijardi dinara. Naime, Telekom je u 2015. godini ostvario profit od 16,3 milijarde dinara (oko 132,4 miliona evra), pa je državi, kao vlasniku 58,1 odsto akcija uplaćen srazmeran iznos. Ostatak do 12,26 milijardi dinara (3,3 milijarde dinara), koliko je opredeljeno za isplatu dividendi, dobili su mali akcionari. Gledano po jednoj akciji, dividenda za 2015. godinu bila je 15,32 dinara bruto. Od Telekoma Srbija očekuje se da ove godine uplati oko 7,5 milijardi dinara. Za toliko su veća planirana primanja u budžetu za 2017. godinu.

Srbijagas vraća dugove

Među prošlogodišnjim profiterima je i Srbijagas. On je 2016. završio sa dobitkom od 2,17 milijardi dinara. Po odluci Vlade, međutim, oni deo dobiti ne moraju da vraćaju osnivaču. Dozvoljeno im je da je iskoriste za pokriće dugova.

Dipos zaradio 125 miliona dinara

Pančevačka Transnafta je lane više nego udvostručila svoju dobit. Godinu su završili sa “plusom” od oko 300 miliona dinara, a 2015. – sa 125 miliona dinara.
Preduzeće zaduženo za izdavanje državnih nekretnina Dipos lane je ostvarilo dobit od 125 miliona dinara. Lane su u budžet uplatili 75 odsto.

Izvor: Novosti
Previous Evropska komisija razmatra predlog za jedinstvene evropske putarine
Next Smederevska Palanka: Počeo štrajk u Fabrici šinskih vozila Goša

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz Fiata trajaće do 8. jula

Prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak uz socijalni program u fabrici Fiat Chrysler automobili (FCA) Srbija trajaće do 8. jula, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu FCA Srbija.

Kompanije 1Comments

Prodaje se preduzeće u stečaju “Anđelija Mišić” iz Koštunića

Stečajni upravnik stečajnog dužnika “Anđelija Mišić” d.o.o. u stečaju iz Koštunića oglasio je prodaju pravnog lica javnim prikupljanjem ponuda.

Najvažnije vesti 0 Comments

Alibaba za 2,6 milijardi dolara kupuje lanac robnih kuća Intime

Kineski gigant za elektronsku trgovinu Alibaba preuzeće za 2,6 milijardi dolara domaći lanac robnih kuća Intime, u okviru plana privatizacije te trgovinske kompanije, objavljeno je danas na berzi u Hong Kongu,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply