Evropske berze nadoknađuju gubitke

Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, nakon pada dan pre, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i najavama preuzimanja.

STOXX indeks 50 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,4 odsto, nakon što je juče pao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,30 odsto, na 7.314 bodova, dok je pariski CAC porastao 0,15 odsto, na 5.023 boda, a frankfurtski DAX 0,60 odsto, na 12.063 boda.

Najviše su se jutros oporavile akcije u bankarskom i rudarskom sektoru, dok je među najvećim dobitnicama akcija Wolseleya, s rastom cene za 7 odsto, nakon što je ta kompanija objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Akcija EDP-a poskupela je više od 4 odsto jer je ta portugalska energetska kompanija podnela ponudu za preuzimanje 22,5 odsto udela u filijali EDPR, koje još ne poseduje.

Evropske ulagače ohrabrio je i nevelik pad cena akcija na Wall Streetu u jučerašnjem trgovanju, s obzirom da se očekivao oštriji pad indeksa nakon poraza Donalda Trumpa u pokušaju uvođenja zdravstvene reforme.

Neuspeh republikanaca u Kongresu da skupe dovoljan broj glasova za podršku novog zakona, zbog čega su ga u petak povukli iz procedure, drži ulagače na oprezu, ali ih nije i sasvim obeshrabrio.

Nadaju se da će ostale reforme koje je Trump najavio, a koje su mesecima podržavale rast cena akcija, kao što su smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, dobiti ′zeleno svetlo′ u Kongresu.

Jutros su se malo oporavile i cene nafte. Nakon što je juče na američkom tržištu cena barela pala 1,9 odsto, jutros je porasla 0,5 odsto, na 47,98 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,5 odsto, na 50,99 dolara.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u plusu 0,5 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio 1,1 odsto, na 19.202 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Iz Makedonije stigla ponuda za BIP od 76.000 evra na mesečnom nivou
Next U Šapcu se otvara pogon italijanske kompanije Pasubio

You might also like

Započeta modernizacija Beogradske berze

Beogradska berza započela je s realizacijom projekta „Izađi na berzu“.

Mario Draghi: Bitcoin predstavlja veliki rizik

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi upozorio je na bitcoin i druge kriptovalute kao na “rizična sredstva” kojima svi, a posebno banke, treba da pristupaju s velikim oprezom. 

Kurs dinara bez promene u odnosu na juče, NBS kupila 30 miliona evra

Vrednost dinara neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,2832 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply