Sve veća zainteresovanost za jeftine nekretnine u blizini Beograda

Sve veća zainteresovanost za jeftine nekretnine u blizini Beograda

Zaboravljene vikendice u okolini Beograda, ali i seoska domaćinstva sa zapuštenim njivama i voćnjacima, sve su privlačnije stanovnicima prestonice, pišu Večernje novosti.

Beg od gradske vreve, želja za odmorom i opuštanjem, nagnali su mnoge na kupovinu nekretnina na obodu glavnog grada, dok mlađi traže najjeftiniju opciju kako bi se skućili i bavili poljoprivredom.

I dok stari vikendaši kuće prodaju u bescenje, nova generacija kupaca nalazi bolju računicu.

Tržište nekretnina iz godine u godinu beleži povećano interesovanje za kuće na obodu Beograda. Cene objekata variraju u zavisnosti od mesta, infrastrukture, stanja same kuće, ali i hitnosti onog koji prodaje da se reši “balasta”. Tako se u selima oko Mladenovca ili Pančeva može naći seoska kuća i po ceni jednog polovnog automobila, odnosno za 5.000 evra.

“Sve je više onih koji kupuju vikendice”, ističe Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine “Legat”.

“Sada se najviše traže one na Kosmaju, i to sa sopotske strane, pošto je tamo infrastruktura bolja. Čist vazduh i ruža vetrova još jedan su plus za tu planinu. Ujedno, svi bi želeli da im prve komšije budu poznati, poput Neleta Karajlića, Merime Njegomir, Nikole Koje… Avala je postala prenaseljena, pa im sad ni Kosmaj nije daleko. Ipak, kuće i placevi na Trešnji takođe su na ceni. Kupcima je vikend-naselje u Grockoj i dalje zanimljivo, ali i pojedina mesta u Surčinu na Savi. Nekretnine oko Obrenovca najmanje se traže”,objašnjava on.

Kada su vikendice u pitanju, Beograđane željne odmora i prirode najviše interesuju one do 50 kvadrata i 15 ari placa. Tu cene, pak, variraju.

“Kupaca zainteresovanih za kuće na Kosmaju ima, ali nema vikendica”, priča Nada Lukić iz agencije za nekretnine “Kolonada Sopot”.

“Najčešće se traže jednospratne, sa dobrim pogledom, i desetak ari placa. Takve su retke. Cene se, kreću do 20.000 evra. Naravno, ima i skupljih i jeftinijih. Stanje kuće, priključak za struju i vodu, opremljenost, položaj, pa čak i drvored u dvorištu diktiraju cenu”, ističe ona.

Foto: www.poljoprivrednik.org

Foto: www.poljoprivrednik.org

Oni koji bi da kupe seosko domaćinstvo, najčešće žele kuću od oko 80 kvadrata, sa nekoliko hektara zemljišta, po mogućstvu iz jednog komada. Uz to dolaze i pomoćni objekti, od kokošinjca do pušnice. Najčešći kupci su mladi ljudi, koji bi da se skuće i imaju ideju da žive od poljoprivrede.

“Mladima koji žele novi početak, da se vrate na selo, stanje u kome se objekat nalazi nije bitno”, ističe Marijana Vićovac iz agencije za nekretnine “Aktiva”.

“To je zato što kuću i pomoćne objekte žele da preurede po svojoj meri. Ipak, bitno im je da je zemljište koje kupuju u jednom komadu i da je na sunčanim obroncima i na kosini, ukoliko žele da se bave voćarstvom. Najtraženija su potkosmajska mesta, poput Amerića, Male Vrbice, Koraćice. Prosečna cena ovakve nekretnine je 30.000 evra, ali u nekim selima mogu da se nađu i po ceni od pet hiljada do devet hiljada”, objašnjava ona.

Beograđanima je zanimljiva i okolina Pančeva, pogotovo sela oko Deliblatske peščare. Predeli, prelepa priroda, ali i specifična kontinentalna klima, primamljivi su za one kojima je milija ravnica.

“Na ceni je vikend-naselje Jabukov cvet, kod Ivanova, ali i vikendice duž puta za Kovin i Vršac”, tvrdi Dragan Nokić iz agencije za nekretnine “Olimp”.

“One u južnoj zoni, zbog zagađenosti, niko ne želi. Najskuplje nekretnine su one “u pesku”, a ima i onih koje se cene 100.000 evra i više. U proseku, vikendica od 50 kvadrata sa pet ari placa u peščari košta 25.000 evra. Ima i onih koje i na najboljim lokacijama, poput Jabukovog cveta, mogu da se kupe za 10.000 evra, dok kuće sa imanjem na putu ka Zrenjaninu mogu da se pazare i za 5.000 evra”, kaže on.

Izvor: GdeInvestirati/Press
Previous Evropske berze: Početak nedelje obeležen padom berzi
Next Belgrade Youth Fair: Najveći sajam za mlade u regionu 20. i 21. aprila

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Vlada Srbije pripremila oko 9 miliona evra za podsticaj razvoja IT sektora

U Ministarstvu prosvete danas je održan sastank dekana 15 tehničkih fakulteta, u okviru priprema za realizaciju akcionog plana ministarskog tima Vlade Srbije sa ciljem dupliranja broja IT stručnjaka u Srbiji.

Najvažnije vesti 1Comments

Na srpskom tržištu sve više vode iz uvoza, nameti guše domaću proizvodnju

Sa oko 300 izvorišta vode Srbija spada u zemlje najbogatije izvorima mineralnih voda u Evropi, a njenim flaširanjem bavi se oko 25 do 30 fabrika različitih kapaciteta, koje su smeštene,

Nekretnine 0 Comments

Škotska prodaje ostrvo za 5,56 miliona dolara

Ostrvo u Škotskoj veličine 1.800 hektara stavljeno je na prodaju za 4,25 miliona funti (5,56 miliona dolara), piše Telegraf.

2 Comments

  1. Sloba
    March 27, 17:43 Reply
    Pa da, da smo pametni da se vratimo u mirnija mesta, na selo, u čist vazduh i da se bavimo voćarstvom i poljoprivredom. Da ne trčimo svi u grad, nema tamo mesta za sve, niti treba da ima.
  2. Provincijalac
    March 28, 17:37 Reply
    Kada bi skupstina i vlada izmestili iz Beograda vecinu institucija koje zive na drzavnom budjetu, od para poreskih obveznika, zasijalo bi sunce i u provincijo. Popravio bise neki put, dom narodnog zdravlja, pozoriste. Zasto su u Beogradu svi vazni muzeji, pozorista, sudovi, vojne komande, fakulteri, agencijei i tako redom. Svi na budjetu i svi u Beogradu. Bezobrazluk.

Leave a Reply