Evro ojačao nakon poruka iz ECB da se tržišta pripreme za promenu politike

Evro ojačao nakon poruka iz ECB da se tržišta pripreme za promenu politike

Vrednost evra prema dolaru porasla je u ponedeljak na najviši nivo u poslednjih pet meseci.

U popodnevnim satima evrom se trguje za 1,0864 dolara, što predstavlja dnevni rast od 0,6 odsto.

Sabine Lautenschlaeger , (Foto:Getty Images)

Sabine Lautenschlaeger , (Foto:Getty Images)

Tokom jutarnje trgovine evro je nakratko bio dosegnuo 1,0906 dolara, nakon što je Sabine Lautenschlager, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke izjavila da se tržišta trebaju pripremiti za promenu u politici ECB.

Izjava Sabine Lautenschlager je još jedna u seriji izjava zvaničnika ECB koje nagoveštavaju pooštravanje monetarne politike ECB ranije nego se prethodno procenjivalo.

Podršku evru pružaju i snažni ekonomski podaci iz Nemačke. Danas je objavljeno da je Ifo indeks poslovne klime u Nemačkoj porastao u martu na najviši nivo u skoro šest godina.

Evro raste i zbog slabijeg dolara koji je pod pritiskom političkih neizvesnosti u Vašingtonu.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, danas je u padu 0,5 odsto, 98,99 poena. Tokom dana vrednost indeks se bila spustila na 98,74 poena, što je bio najniži nivo od 11. novembra prošle godine.

Dolar je čitave protekle nedelje bio pod pritiskom isčekivanja glasanja u američkom Kongresu o predlogu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je trebao da zameni tzv. Obamacare-a. Nakon što su Republikanci, zbog nedovoljnog broja glasova, u petak povukli iz procedure predlog zakona, povećale su se sumnje u vezi sa ispunjenjem i Trampovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje. Upravo su ta obećanja podsticala rast cena dolara i akcija nakon pobede Trampa na američkim predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

Nakon ovog prvog velikog Trampovog zakonodavnog poraza, investitori strahuju da bi i drugi njegovi planovi mogli doživeti sličnu sudbinu u Kongresu.

Međutim neki analitičari smatraju da bi investitori mogli donositi pogrešne zaključke iz ovog prvog zakonodavnog neuspeha Donalda Trampa.

“Prevladava percepcija da će neuspeh kod predloga reforme zdravstva nekako zakočiti i ostatak mera iz Trampova programa. Mislimo da je pogrešno povezivati provođenje tako teške reforme s ostalim planovima predsednika. To ustvari predstavlja scenario u kojem bi poreska reforma potencijalno mogla biti ubrzana”, smatra Tom Porcelli, glavni ekonomista u “RBC Capital Markets”.

Izvor:Agencije
Previous Sastanak Vučića i Putina : Odnosi dve zemlje će se razvijati u prijateljskom duhu
Next Irak: Obustavljena ofanziva na Mosul, suniti traže međunarodnu istragu o ubistvu stotina civila

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Zaustavljen rast indeksa, u fokusu akcija Snapa

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi pali s rekordnih nivoa, što je posledica korekcije cena akcija nakon snažnog skoka dan pre, posebno u finansijskom sektoru.

Saxo Bank: Predstoji dinamična jesen na tržištu kapitala, mnogo neizvesnosti sa obe strane Atlantika

Sudeći po raspoloženju na tržištima investitori su optimisti, međutim već od septembra situacija bi se mogla preokrenuti, kažu analitičari Saxo Bank.

Najvažnije stvari koje treba znati o današnjem tržištu

Kako se menjaju podaci, tako se menja i tržište sa kojim treba ići u korak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply