Beogradska berza: Energoprojekt bio najprometnija akcija prošle nedelje, Impol Seval najveći dobitnik

Beogradska berza: Energoprojekt bio najprometnija akcija prošle nedelje, Impol Seval najveći dobitnik

Protekle sedmice nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija, uz najveći promet još od kraja januara, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama.

Indeks Belex15 je ojačao 0,3% na 746,1 poen, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,6 milijardi RSD (12,6 miliona EUR).

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Najprometnija akcija na tržištu bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 39,3 miliona RSD, uglavnom blago fluktuirajući oko nivoa od 1.450 RSD. Akcije Energoprojekta nalaze se u fokusu investicione javnosti više od mesec dana nakon što je kulminirao sukob na relaciji uprava – Napred razvoj, koji predstavlja najvećeg pojedinačnog akcionara ove kompanije posle države. Direktor Energoprojekta, Vladimir Milovanović, izjavio je beogradskim medijima “da se možda sprema neprijateljsko preuzimanje kompanije”, te da je ispred Energoprojekta podneta prijava Komisiji za hartije od vrednosti u vezi sa velikim trgovanjem u proteklom periodu kada su na strani kupovine bili kastodi računi.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je lagano porasla protekle sedmice na 747 RSD uz promet od 9,8 miliona RSD. U petak je objavljeno da je umesto dosadašnjeg generalnog direktora kompanije, Kirila Kravčenka, imenovan njegov naslednik Kiril Tjurdenjev. Za osam godina vođstva, Kravčenko je uspeo da od NIS-a, državnog gubitaša, napravi visokoprofitabilnu kompaniju, koja je ostvarivala solidne profite čak i u godinama velikog pada cene sirove nafte.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je, nakon snažnog rasta s početka marta, zabeležio i sedmicu u kojoj je registrovan pad vrednosti. Akcije najveće domaće vazdušne luke pale su 3,4% na 1.330 RSD uz promet od 9,2 miliona RSD. Ova kompanija je u petak nakon trgovanja objavila da je u prošloj godini ostvarila prihod od 8,5 milijardi RSD (rast od 5,1%) i dobit od nepune tri milijarde RSD (pad od 10,3%).

Foto: seval.rs

Foto: seval.rs

Među prometnijim hartijama protekle sedmice bila je i Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 7,5 miliona RSD, uglavnom u cenovnom rasponu 1.780-1.790 RSD. Ove sedmice će Komercijalna banka objaviti finansijski izveštaj za prošlu godinu, a očekuje se da će drugu godinu u nizu objaviti gubitak usled većeg otpisa nenaplativih potraživanja.

Dobitnik nedelje bio je Impol Seval (IMPL) koji je zabeležio rast od 9,2% na 3.398 RSD uz promet od tri miliona RSD. Ovaj proizvođač aluminijuma iz Sevojna još uvek nije objavio rezultate za prošlu godinu, a njegova matična kompanija iz Slovenije je saopštila da je lani zabeležila rekordan bruto profit od 35 miliona EUR. Impol Seval je u 2016. bio najveći dobitnik na Belexu sa rastom od 142,6%, dok u tekućoj godini registruje skok od 28%.

Izvor:Wisebroker
Previous Azijske berze: Akcije pale, dolar oslabio
Next Turska uvela carine na poljoprivredne proizvode iz Rusije

You might also like

Evropske berze na kraju trgovanja: Najviše pali glavni indeksi u Milanu i Madridu, najmanji minus zabeležen u Londonu

Nakon britanskog “da” napuštanju Evropske unije berze u Italiji i Madridu zabeležile su najveći pad u svojoj istoriji. Indeks berze u Milanu FTSE MIB sunovratio se 12,48 odsto a španski

Wall Street: Teroristički napad u Belgiji uzdrmao i američke berze

Američke berze u utorak su uglavnom zatvorile u minusu uzdrmane, kao i druge svetske berze, jučerašnjim terorističkim napadom u glavnom gradu Belgije.

Wall Street: Pad indeksa nakon šest dana rasta, Wal-Mart najveći gubitnik

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, nakon šest dana rasta, jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, najviše Walmarta, dok je podršku tržištu pružilo jačanje tehnološkog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply