Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

“Ruska rublja je magnet za „keri“ trejdere (carry trade)”, rekli su stručnjaci za Bloomberg.

“Keri” trgovanje je tradicionalan metod koji koriste investitori da zarade novac na valutnim tržištima. Osnovna ideja ovog načina trgovanja je jednostavna: „keri“ trejder pozajmljuje finansijska sredstva u valutama sa malim prihodom i nakon toga investira u valute sa većim prinosom.

“Ovo je ruski paradoks, koji ipak ima logike: niža kamata, snažnija ekonomija, kupuj rublje. “Keri” trgovanje je dovoljno dobro čak i sa predstojećim labavljenjem monetarne politike”, kaže Vladimir Miklaševski, viši ekonomista u helsinškoj Danske Bank.

Dok je u prošlim vremenima rublja slabila kada bi cena nafte pala, ruska valuta sada raste uprkos tome što je barel nafte u martu pojeftinio za 5 dolara, na 50,80$ u petak.

Rublja je ostala stabilna i na iznenađujuće snižavanje referentne kamate Centralne banke Rusije, sa 10,0%, na 9,75 odsto. Centralna banka je u saopštenju istakla da inflacija usporava brže nego se očekivalo te da se očekuje da u ovoj godini dostigne cilj od 4 odsto.

“Smanjenje kamate dolazi jer usporavanje inflacije premašuje prognoze, inflatorna očekivanja nastavljaju da padaju, a ekonomska aktivnost se oporavlja”, navodi se u saopštenju centralne banke od pre dva dana.

“Usporavanje inflacije je uglavnom posledica jačanja rublje usled: većih nego se očekivalo cena nafte, neprekinutog interesa stranih ulagača za investiranje u ruske akcije, i pada premije rizika na državne obveznice”, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Centralna banka predviđa rast BDP-a Rusije od 1% do 1,5 odsto, po konzervativnoj prognozi, koja podrazumeva pad cena nafte na 40$ po barelu do kraja 2017. godine i na duži rok, blizu ovog nivoa.

Od početka godine rublja je ojačala oko 7 odsto prema dolaru, na 57,14 rubalja, i oko 3,5% prema evru, na 61,74 rubalja..

Izvor:Agencije
Previous Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast
Next Kurs dinara: U ponedeljak 123,98 dinara za evro

You might also like

Wall Street u stanju euforije, indeksi na novim rekordima

Glavni indeksi američkih berzi u petak su dostigli nove rekordne visine, zatvorivši i ovu nedelju sa dobicima. Za Dow Jones je to sedmi uzastopni pozitivni saldo.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Dolar blago pao, ulagači na oprezu

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, dok je američka valuta znatno oslabila nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump rekao da bi voleo da Fed zadrži niske kamate

Društvo 0 Comments

Kako će se rast cena nafte u svetu odraziti na vozače u Srbiji?

Političke i ratne tenzije u vezi sa Sirijom dižu cene nafte koje su za samo pola meseca porasle 15 odsto, pa je barel dostigao 56 dolara, a efekte tog rasta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply